Γυρίσματα της Τύχης

2,5

Τα ανθρώπινα πάθη και οι συμπτώσεις της μοίρας διασταυρώνονται σε μια γουντιαλενικά χαριτωμένη, εντελώς ανάλαφρη και γαλλόφωνη «διασκευή» του αριστουργηματικού «Match Point».

Girismata tis tixis

Από το 1995 και την "Ακαταμάχητη Αφροδίτη", οπότε ταξίδεψε για πρώτη φορά με την κάμερά του εκτός Νέας Υόρκης (για τη σκηνή στο αρχαίο θέατρο της Ταορμίνα), ο Γούντι Άλεν άρχισε να επισκέπτεται κινηματογραφικά όλο και συχνότερα τη Γηραιά Ήπειρο. Όταν μάλιστα οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση της Ντίλαν Φάροου τον μετέτρεψαν σε persona non grata στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, εκείνος βρήκε καλλιτεχνική και οικονομική υποστήριξη στην Ευρώπη, όπου και μετέφερε το πεδίο δράσης πολλών εκ των τελευταίων ταινιών του. Η Πόλη του Φωτός δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα από τα αγαπημένα του ντεκόρ, φυσικά, αλλά η πεντηκοστή ταινία του όχι μόνο εξελίσσεται στο Παρίσι, αλλά είναι –για πρώτη φορά– και αποκλειστικά γαλλόφωνη.

Αν όμως αλλάζεις έδρα δεν σημαίνει ότι αλλάζεις και τις ιδέες σου. Και μια από τις θεμελιακές του γουντιαλενικού σύμπαντος είναι η σισύφεια προσπάθεια του ανθρώπου να τα βάλει με το "πεπρωμένο" του, το οποίο σ’ όλη τη φιλμογραφία του 88χρονου auteur περιγράφεται ως ένας κυκεώνας απροσδιορίστων φυσικών παραγόντων που θα ξεφεύγει πάντα από τις περιορισμένες δυνατότητες πρόβλεψής μας. Άλλοτε με σαφώς κωμικό ("Σφαίρες πάνω Από το Μπρόντγουεϊ") και άλλοτε με σοκαριστικά δραματικό τρόπο ("Απιστίες και Αμαρτίες", "Match Point"), λοιπόν, η μοίρα παίζει τα δικά της παιχνίδια στις κινηματογραφικές ιστορίες του Άλεν, όπως ακριβώς συμβαίνει και σ’ αυτήν της Φανί και του Ζαν. Ενός ευκατάστατου και αγαπημένου παριζιάνικου ζευγαριού, η καλοκουρδισμένη καθημερινότητα του οποίου θα αρχίσει να αποσυντονίζεται όταν η Φανί συναντήσει τυχαία στο δρόμο τον Αλέν. Έναν παλιό της συμμαθητή που ήταν ερωτευμένος μαζί της και ύστερα από χρόνια έχει επιστρέψει στη γαλλική πρωτεύουσα με το όνειρο να γίνει πετυχημένος συγγραφέας. Η μποέμ και καλοσυνάτη συμπεριφορά του θα γοητεύσει τη Φανί, η οποία θα αρχίσει να τον συναντά όλο και συχνότερα, παρά τη στενή παρακολούθησή της από τον ζηλιάρη σύζυγό της.

Το "Match Point", με γαλλικό αέρα και χωρίς τις ντοστογιεφσκικές αναφορές, δείχνει το δρόμο σε μιαν ανάλαφρη και χωρίς αιχμές αισθηματική κομεντί, η οποία με το πέρασμα του χρόνου υιοθετεί όλο και σκοτεινότερες διαθέσεις. Ο Άλεν ελέγχει το υλικό του, αλλά δεν ρισκάρει ούτε κωμικά ούτε δραματικά, αφήνοντας την προβλέψιμη ίντριγκα να τον οδηγήσει σε ένα κωμικοτραγικό, προμελετημένα… απρόβλεπτο φινάλε. Η σύγκρισή του με εκείνο του αριστουργηματικού "Match Point" είναι απογοητευτική, αλλά ο εξαρχής ανέμελος τόνος αυτών των "Γυρισμάτων της Τύχης" μάς έχει ούτως ή άλλως προδιαθέσει για ένα πιο παιχνιδιάρικο, πιο ανώδυνο και απενοχοποιημένο déjà vu.

ΗΠΑ, Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Γυρίσματα της Τύχης

Coup de Chance
2,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2023
  • Διάρκεια: 93 '
  • Γούντι Άλεν

Η Φανί και ο Ζαν είναι το τέλειο ζευγάρι. Όταν όμως εκείνη συναντά τυχαία τον Αλέν, έναν παλιό συμμαθητή της, γοητεύεται από τον μποέμ χαρακτήρα του και αρχίζει να βγαίνει ραντεβού μαζί του όλο και συχνότερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.