Ο Δημιουργός

1

Σεναριακά ασυνάρτητη και απόλυτα προβλέψιμη sci-fi περιπέτεια με έντονα αλληγορικές ανησυχίες, οι οποίες ισοπεδώνονται από τη μελοδραματική υπερβολή.

O dimiourgos

Επτά χρόνια είχε να κάτσει πίσω από την κάμερα ο Γκάρεθ Έντουαρντς ("Γκοτζίλα", "Rogue One: A Star Wars Story") και δεκατρία να υπογράψει δικό του σενάριο (από το ντεμπούτο του "Monsters"). Πιστός στην επιστημονική φαντασία, επιστρέφει τώρα για να μας διηγηθεί, μαζί με τον συνσεναριογράφο του Κρις Γουέιτζ ("Για Ένα Αγόρι", "Το Αστέρι του Βορρά", "Σταχτοπούτα", "Rogue One"), μια έντονα αλληγορική ιστορία από το μέλλον, στο οποίο η ηγεσία των ΗΠΑ και ολόκληρου του δυτικού κόσμου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους Ασιάτες, και δη αυτούς της χερσονήσου της Ινδοκίνας, ως τρομοκράτες.  

Οι αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα, από τους Βιετκόνγκ έως την Αλ Κάιντα, είναι προφανείς, με τη διαφορά ότι τη θέση του εξ Ανατολών εχθρού στο απώτερο μέλλον έχει πάρει μια ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη, που προκαλεί πυρηνική έκρηξη στο Λος Άντζελες, αναγκάζοντας την ανθρωπότητα, δηλαδή τις στρατοκρατούμενες ΗΠΑ, να της κηρύξουν τον πόλεμο. Θύμα του, μεταξύ πολλών άλλων, όλη η οικογένεια του πρώην στρατιώτη Τζόσουα, ο οποίος έχει πλέον αποσυρθεί πληγωμένος σωματικά και ψυχολογικά. Όταν, όμως, πληροφορείται πως η σύζυγός του μπορεί να είναι τελικά ζωντανή, αναλαμβάνει να συμμετάσχει σε μια αποστολή ανεύρεσης και καταστροφής του "υπέρτατου όπλου" τεχνητής νοημοσύνης στα βάθη της Ασίας.

Η μορφή του τελευταίου είναι η πρώτη έκπληξη μιας σεναριακά ασυνάρτητης και απόλυτα προβλέψιμης sci-fi περιπέτειας με ιδέες παρμένες από το "Zero Dark Thirty", το "Πλατούν", το "Elysium", αλλά και τον… "Μικρό Βούδα". Εντελώς σχηματική και μπανάλ, χάνει στην αφηγηματική πορεία της κάθε ίχνος αληθοφάνειας (μόνο τα εφέ είναι αποτελεσματικά) όσο και πιθανού πολιτικού ενδιαφέροντος, μιας και οι οποίες τολμηρές ιδέες της ισοπεδώνονται κι αυτές από τη μελοδραματική υπερβολή.

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 133΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Δημιουργός

The Creator
1
  • Περιπέτεια
  • 2023
  • Διάρκεια: 133 '
  • Γκάρεθ Έντουαρντς

Άνθρωποι και ρομπότ βρίσκονται σε δεκαετή πόλεμο, θύμα του οποίου έχει πέσει όλη η οικογένεια του πρώην στρατιώτη Τζόσουα. Όταν, όμως, αυτός πληροφορείται πως η σύζυγός του μπορεί να είναι τελικά ζωντανή, αναλαμβάνει να συμμετάσχει σε μια αποστολή ανεύρεσης και καταστροφής ενός «υπέρτατου όπλου» τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.