Κάρμεν

1,5

Η ιστορία του Προσπέρ Μεριμέ αναζητείται στα βάθη μιας ποζάτης και αυτάρεσκης μείξης βιντεοκλίπ, μοντέρνου μιούζικαλ και παλιομοδίτικου μελοδράματος.

Carmen

Βγαλμένη από τις σελίδες του Προσπέρ Μεριμέ, η ιστορία της σέξι και ατίθασης Κάρμεν έχει μετατραπεί πλέον σε σύγχρονο μύθο, διασκευασμένη αμέτρητες φορές και με όλους τους δυνατούς τρόπους. Στις πάμπολλες κινηματογραφικές εκδοχές της προστίθεται τώρα αυτή του πρωτοεμφανιζομενου σκηνοθέτη Μπενζαμέν Μιλπιέ, διάσημου χορευτή, χορογράφου και συζύγου της Νάταλι Πόρτμαν, ο οποίος μαζί με τους συνσεναριογράφους του Αλεξάντερ Ντινελάρις ("Birdman") και Λοΐκ Μπαρέρ εμπνέονται εντελώς ελεύθερα από τον καταδικασμένο έρωτα του Χοσέ και της Κάρμεν. Η τελευταία είναι μια νεαρή Μεξικάνα η οποία, προσπαθώντας να ξεφύγει από τους δολοφόνους ενός καρτέλ, περνάει παράνομα στις ΗΠΑ και εκείνος ένας πρώην πεζοναύτης που στην προσπάθειά του να την προστατεύσει σκοτώνει ένα συνοριοφύλακα. Οι δυο τους τρέπονται σε φυγή και αναζητούν καταφύγιο σε ένα χορευτικό κλαμπ του Λος Άντζελες, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα ίχνη τους για πολύ καιρό.


Πέρα από το όνομα της πρωταγωνίστριας ελάχιστα στοιχεία συνδέουν τον Μεριμέ ή ακόμα και τη διασκευή του οπερατικού Ζορζ Μπιζέ με αυτή την "Κάρμεν", η οποία ξεκινάει με μια εντυπωσιακά στιλιζαρισμένη σκηνή φλαμένκο μετά φόνου. Η οπτική φαντασμαγορία παραμένει, αλλά στόρι με χαρακτήρες, ίντριγκα και διηγηματική συνέπεια δεν εμφανίζεται ποτέ. Κι ενώ ο διευθυντής φωτογραφίας Γεργκ Βίντμερ ("Πίνα Μπάους", "Μια Κρυφή Ζωή") "ζωγραφίζει" με την αεικίνητη κάμερά του, ο Μιλπιέ μένει μέχρι τέλους εγκλωβισμένος σε μια ποζάτη και αυτάρεσκη μείξη βιντεοκλίπ, μοντέρνου μιούζικαλ και παλιομοδίτικου μελοδράματος. Πρόθεση και αποτέλεσμα απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους, αλλά κόβοντας την ταινία σε κομμάτια, μπορεί κανείς να δώσει μια ευκαιρία στο πολυφωνικό σάουντρακ του Νίκολας Μπρίτελ ("Το Μεγάλο Σορτάρισμα", "Moonlight") και σε μερικά –ξεκάρφωτα στην πλοκή– δυναμικά χορευτικά νούμερα.

Αυστραλία, Γαλλία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Κάρμεν

Carmen
1,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 116 '
  • Μπενζαμέν Μιλπιέ

Προσπαθώντας να προστατεύσει μια παράνομη Μεξικάνα μετανάστρια, ένας πρώην πεζοναύτης σκοτώνει έναν συνοριακό φύλακα. Οι δυο τους τρέπονται σε φυγή και αναζητούν καταφύγιο σε ένα χορευτικό κλαμπ του Λος Άντζελες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.