Μανχάταν

5

Γεμάτος σεναριακές και σκηνοθετικές εμπνεύσεις, ο Γούντι Άλεν στοχάζεται μελαγχολικά πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη μεγαλούπολη.

Μανχάταν κριτική

Η ταινία που καθιέρωσε τον Γούντι Άλεν ως έναν πολυεπίπεδο, ώριμο κινηματογραφικό δημιουργό, επιβεβαιώνοντας πως ο οσκαρικός "Νευρικός Εραστής" δεν ήταν ένα καλλιτεχνικό one hit wonder, παραμένει η πιο αυθεντικά νεοϋορκέζικη ταινία της κινηματογραφικής ιστορίας. Διότι η εμβληματική αμερικανική μητρόπολη είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια της ιστορίας του Άιζαακ Ντέιβις, ενός 42χρονου τηλεοπτικού σεναριογράφου, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τη δεύτερη γυναίκα του να μη βγάλει σε βιβλίο τα άπλυτα της σχέσης τους κι ενώ έχει δεσμό με μια 17χρονη, τα φτιάχνει με την ερωμένη ενός φίλου του.

Γεμάτος σεναριακές και σκηνοθετικές εμπνεύσεις, ο Άλεν ανεβάζει ένα μεγάλο κομμάτι του αληθινού εαυτού του στο πανί και υπό τους ήχους της "Γαλάζιας ραψωδίας" του Τζορτζ Γκέρσουιν στοχάζεται μελαγχολικά πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις της σύγχρονης μεγαλούπολης. Οι νευρώσεις του διαπλέκονται με τα αδιέξοδα της υψηλής διανόησης, η καλλιτεχνική δημιουργία συγκρούεται με τις σαρκικές επιθυμίες και τις απρόβλεπτες ερωτικές επιλογές, την ώρα που οι νοσταλγικά ασπρόμαυρες εικόνες του Γκόρντον Γουίλις ("Ο Νονός") συνθέτουν το πιο συγκινητικό γράμμα αγάπης στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται.

A/M. ΗΠΑ. 1979. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Μανχάταν

Manhattan
5
  • Κομεντί
  • 1979
  • Διάρκεια: 96 '
  • Γούντι Άλεν

Ένας 42χρονος Νεοϋορκέζος τηλεοπτικός σεναριογράφος προσπαθεί να πείσει τη δεύτερη γυναίκα του να μην βγάλει σε βιβλίο τα άπλυτα της σχέσης τους κι ενώ έχει δεσμό με μια 17χρονη, τα φτιάχνει με την ερωμένη ενός φίλου του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/04/2024

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.