Μανχάταν

5

Γεμάτος σεναριακές και σκηνοθετικές εμπνεύσεις, ο Γούντι Άλεν στοχάζεται μελαγχολικά πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη μεγαλούπολη.

Μανχάταν κριτική

Η ταινία που καθιέρωσε τον Γούντι Άλεν ως έναν πολυεπίπεδο, ώριμο κινηματογραφικό δημιουργό, επιβεβαιώνοντας πως ο οσκαρικός "Νευρικός Εραστής" δεν ήταν ένα καλλιτεχνικό one hit wonder, παραμένει η πιο αυθεντικά νεοϋορκέζικη ταινία της κινηματογραφικής ιστορίας. Διότι η εμβληματική αμερικανική μητρόπολη είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια της ιστορίας του Άιζαακ Ντέιβις, ενός 42χρονου τηλεοπτικού σεναριογράφου, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τη δεύτερη γυναίκα του να μη βγάλει σε βιβλίο τα άπλυτα της σχέσης τους κι ενώ έχει δεσμό με μια 17χρονη, τα φτιάχνει με την ερωμένη ενός φίλου του.

Γεμάτος σεναριακές και σκηνοθετικές εμπνεύσεις, ο Άλεν ανεβάζει ένα μεγάλο κομμάτι του αληθινού εαυτού του στο πανί και υπό τους ήχους της "Γαλάζιας ραψωδίας" του Τζορτζ Γκέρσουιν στοχάζεται μελαγχολικά πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις της σύγχρονης μεγαλούπολης. Οι νευρώσεις του διαπλέκονται με τα αδιέξοδα της υψηλής διανόησης, η καλλιτεχνική δημιουργία συγκρούεται με τις σαρκικές επιθυμίες και τις απρόβλεπτες ερωτικές επιλογές, την ώρα που οι νοσταλγικά ασπρόμαυρες εικόνες του Γκόρντον Γουίλις ("Ο Νονός") συνθέτουν το πιο συγκινητικό γράμμα αγάπης στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται.

A/M. ΗΠΑ. 1979. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Μανχάταν

Manhattan
5
  • Κομεντί
  • 1979
  • Διάρκεια: 96 '
  • Γούντι Άλεν

Ένας 42χρονος Νεοϋορκέζος τηλεοπτικός σεναριογράφος προσπαθεί να πείσει τη δεύτερη γυναίκα του να μην βγάλει σε βιβλίο τα άπλυτα της σχέσης τους κι ενώ έχει δεσμό με μια 17χρονη, τα φτιάχνει με την ερωμένη ενός φίλου του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά το ΠΣΚ

Αυτές είναι όλες οι ταινίες που θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 έως τις 31/12.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
26/12/2025

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25-31/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Γιάννης Σμαραγδής για τον "Καποδίστρια": "Δεν επιλέγουμε εμείς τα πρόσωπα, αλλά αυτά εμάς"

Με αφορμή την πρεμιέρα της ιστορικής βιογραφίας "Καποδίστριας", το "α" συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη στο ανακαινισμένο Athinaion Experience για μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης.

"Ο Έρωτας Γράφεται": Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος μας μιλάει για τη νέα ρομαντική κομεντί

Φωτογραφίες από τα παρασκήνια και ένα ημερολόγιο γυρισμάτων μας δίνουν μία γεύση από την ταινία, η οποία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 25 Δεκεμβρίου.

Είναι το 'Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει' η κορυφαία χριστουγεννιάτικη ταινία;

Όλα όσα κάνουν το "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει" το πιο απολαυστικό φιλμ των ημερών.

Father Mother Sister Brother

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα μινιμαλιστικό σινε-κομψοτέχνημα και μια ειρωνική, γλυκόπικρη ματιά στα μυστικά και ψέματα που συντηρούν το εύθραυστο σύγχρονο οικογενειακό οικοδόμημα. | Powered by Uber.