Σιχάθηκα τον Εαυτό μου

2

Απολαυστικά προβοκατόρικη σάτιρα με εγκεφαλικό πλην όμως κατάμαυρο χιούμορ, η οποία όμως εξαντλεί γρήγορα τις ιδέες της, ενώ δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο την πληθωρική δυναμική της.

Σιχάθηκα τον Εαυτό μου κριτική1

Μόλις ένα χρόνο μετά τον "Χειρότερο Άνθρωπο του Κόσμου" (Γιόακιμ Τρίερ), στο Φεστιβάλ Καννών πραγματοποίησε την πρεμιέρα του ακόμα ένα νορβηγικό φιλμ που ψηλαφεί τα βλαβερά ελαττώματα των μιλένιαλ. Το ντεμπούτο του Κρίστοφερ Μπόργκλι, το οποίο μάλιστα έχει τους ίδιους παραγωγούς με την ταινία του Τρίερ, συστήνεται ως κατάμαυρη σάτιρα με έντονα στοιχεία ρομαντικού δράματος, η οποία εμβαθύνει σε δύο χαρακτηριστικά των σημερινών τριαντάρηδων: τον αχαλίνωτο ναρκισσισμό και την τοξικότητα που "ποτίζει" τις ερωτικές τους σχέσεις. Από αυτά τα δύο πάσχει η κεντρική ηρωίδα Σίγκνε, η Κριστίνε Κούγιατ Θορπ σε μια υπέροχη ερμηνεία, η οποία θέλει απεγνωσμένα να βρίσκεται μονίμως στο επίκεντρο της προσοχής. Ωστόσο, όταν η δημοφιλία του καλλιτέχνη συντρόφου της απογειώνεται, εκείνη φτάνει στα άκρα ώστε να παραμείνει στο προσκήνιο.

Ο Μπόργκλι παίζει πονηρά το χαρτί του προβοκατόρικα μοντέρνου, έχοντας στο επίκεντρο μια αντιπαθητική ηρωίδα, που φέρεται κακοποιητικά τόσο στους γύρω όσο και στον εαυτό της. Το απολαυστικά πικρό μαύρο χιούμορ, που πλαισιώνει τη φαινομενικά παράλογη συμπεριφορά της, βοηθά να κρατιέται γειωμένη η υπερβολή που διαπνέει το σενάριο. Ενώ, παράλληλα, τα εγκεφαλικά αστεία επιδρούν ως ένα επιπλέον σχόλιο στο ποιόν των χαρακτήρων. Για μια γενιά που έχει ανατραφεί με την έκθεση των κοινωνικών δικτύων ως αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας της, η αποδοχή των άλλων συνιστά μια ατραπό που προϋποθέτει τον ανταγωνισμό και το προσωπικό ρίσκο. Η Σίγκνε παραδίνεται στις παρορμήσεις της, επιλέγοντας να αγνοήσει τους κινδύνους, και θυσιάζοντας στην ουσία τον εαυτό της, μια κίνηση που την καθιστά μονομιάς μια φιγούρα απωθητική μεν, τραγική δε.

Σιχάθηκα τον Εαυτό μου κριτική2

Η μαζοχιστική περιπλοκότητα αυτού του χαρακτήρα, ωστόσο, δεν διερευνάται ποτέ όσο θα έπρεπε. Όσο περνά η ώρα ο Μπόργκλι προτιμά απλώς να αυξάνει τα επίπεδα του σοκ, εμφανίζοντας στο ενδιάμεσο αδυναμίες συμπτωματικά παρόμοιες με τον "Χειρότερο Άνθρωπο". Παρόλο που το φιλμ επιζητεί τη συναισθηματική εμπλοκή στο δράμα (μήπως εκείνη είναι απλώς θύμα ή το ζευγάρι αξίζει όσα του συμβαίνουν;), κανένας ήρωας δεν αναπτύσσεται επαρκώς ώστε κάτι τέτοιο να είναι εφικτό. Αντ’ αυτού, στο σενάριο σκορπίζονται ελάχιστες πληροφορίες δίχως πραγματικό αφηγηματικό βάρος, όπως η γνώση πως η Σίγκνε είναι παιδί χωρισμένων γονιών, εν είδει βιαστικού μπαλώματος που δεν εκπληρώνει το στόχο του.

Βέβαια, το μεγαλύτερο φάουλ του Μπόργκλι έρχεται όταν πια τα αστεία στερεύουν και οι ιδέες έχουν εξαντληθεί. Τότε η κάμερά του στρέφεται κατά της ίδιας του της ηρωίδας, η οποία αφού έχει δεχθεί απανωτά ψυχικά πλήγματα αφήνεται μετέωρη, μόνη αλλά "λυτρωμένη", σε μια κυνική κατακλείδα που αδικεί τη δυναμική αυτού του τολμηρού φιλμ.

Νορβηγία, Σουηδία. 2022. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Σιχάθηκα τον Εαυτό μου

Syk Pike / Sick of Myself
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 97 '
  • Κρίστοφερ Μπόργκλι

Μια παθολογική ναρκισσίστρια φτάνει στα άκρα για να γίνει το επίκεντρο της προσοχής, βλέποντας τη δημοφιλία του καλλιτέχνη συντρόφου της να απογειώνεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του Animasyros 2023

Καθώς ετοιμάζουμε βαλίτσες για τη μεγάλη γιορτή του animation στην Ερμούπολη, σταχυολογούμε όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2023

Μια διαφορετική προβολή της "Λάμψης" του Κιούμπρικ

Με αφορμή τη μετάφραση ενός διάσημου βιβλίου του Μαρκ Φίσερ, τα θερινά Παναθήναια φιλοξενούν ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό event.

Ράδιο Μετρονόμ

Μια ιστορία αγάπης και μια άλλη ενηλικίωσης δίνουν τα χέρια σε ένα βραβευμένο στις Κάννες κοινωνικό δράμα στην παράδοση της στιβαρής, ρεαλιστικής ρουμάνικης σχολής.

Κάρμεν

Η ιστορία του Προσπέρ Μεριμέ αναζητείται στα βάθη μιας ποζάτης και αυτάρεσκης μείξης βιντεοκλίπ, μοντέρνου μιούζικαλ και παλιομοδίτικου μελοδράματος.

Οι Αναλώσιμοι 4

Η φτήνια της παραγωγής, ο σεναριακός αχταρμάς και η αφηγηματική αναληθοφάνεια βγάζουν μάτι, μιας και η συνταγή της χαβαλεδίτζιδικης κλοτσοπατινάδας με πατίνα βιντεοκασέτας των 80s έχει καταντήσει πλέον ανυπόφορα βασανιστική.

Το Βιβλίο των Θαυμάτων

Δακρύβρεχτο μελό γεμάτο πραγματολογικές, συναισθηματικές και κινηματογραφικές αφέλειες, επιτηδευμένο από το πρώτο έως το τελευταίο πλάνο.

Γελώντας στο Αφγανιστάν

Το γέλιο μπορεί να σώσει τον κόσμο; Ένα ουμανιστικό σινε-χρονικό που δεν φοβάται να "λερώσει τα χέρια του" αναζητάει τις απαντήσεις της ιστορίας, της πολιτικής και της τέχνης.