Weekend

5

Το τελευταίο αριστούργημα της πρώτης γκονταρικής περιόδου είναι μια κυνική, βιτριολική και απόλυτα πεσιμιστική επίθεση στις έωλες αξίες της μπουρζουαζίας και τα πολλαπλά αδιέξοδα του δυτικού πολιτισμού.

Weekend

Ένα χρόνο πριν το Μάη του ’68, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ θα κλείσει την πρώτη και δημιουργικότερη περίοδό του με την ωριμότερη και πιο προφητική ταινία της φιλμογραφίας του. Μια τολμηρή κοινωνική αλληγορία με σοκαριστικό φινάλε, ένα από τα διασημότερα τράβελινγκ της κινηματογραφικής ιστορίας και μια προσχηματική "πλοκή": ο Ρολάν και η Κορίν Ντιράντ, ο καθένας εκ των οποίων έχει και μια κρυφή εξωσυζυγική σχέση, οδηγούν μέχρι το σπίτι των γονιών της τελευταίας στην εξοχή για να εξασφαλίσουν την κληρονομιά της από τον ετοιμοθάνατο πατέρα της, αποφασίζοντας, αν παραστεί ανάγκη, να καταφύγουν ακόμα και στη δολοφονία του.


Αυτό που ακολουθεί είναι μια κυνική, βιτριολική και απόλυτα πεσιμιστική επίθεση στις έωλες αξίες της μπουρζουαζίας και τα πολλαπλά αδιέξοδα του δυτικού πολιτισμού. Σκηνοθετικά μεγαλοφυής, ο Γκοντάρ καυτηριάζει εδώ όχι μόνο τον καταναλωτισμό, την ψευδοεπαναστατικότητα και την καθολική απανθρωποποίηση (φτάνοντας έως τον κανιβαλισμό), αλλά και την αναποτελεσματικότητα της τέχνης –από τη λογοτεχνία και τη μουσική μέχρι τον ίδιο τον κινηματογράφο– να προτείνει μια πραγματικά επαναστατική, κι όχι παρηγορητική, στάση ζωής.

Γαλλία. 1967. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Weekend

5
  • Σινεφίλ
  • 1967
  • Διάρκεια: 103 '
  • Ζαν Λικ Γκοντάρ

Ο Ρολάν και η Κορίν Ντιράντ οδηγούν μέχρι το σπίτι των γονιών της τελευταίας στην εξοχή για να εξασφαλίσουν την κληρονομιά της από τον ετοιμοθάνατο πατέρα της, αποφασίζοντας, αν παραστεί ανάγκη, να καταφύγουν ακόμα και στη δολοφονία του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της τρίτης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), στο οποίο η πολιτική και η ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα "Wild Horse Nine" μονοπωλούν δηλώσεις και συζητήσεις. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της τρίτης μέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
05/09/2026

Ταινίες με μικρούς πρωταγωνιστές που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες ταινίες με παιδιά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της δεύτερης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο ξεκίνησε δυναμικά, βρίσκοντας ήδη το πρώτο του μεγάλο φαβορί. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της δεύτερης μέρας.

"Κωδικός Τεχεράνη": Ο Λίαμ Νίσον επιστρέφει σε επικίνδυνες αποστολές

Ένα κατασκοπικό θρίλερ με φόντο το Ιράν, μυστικά εκατομμύρια και πρωταγωνιστές τους Λίαμ Νίσον και Ζάκαρι Λέβι έρχεται στις αίθουσες στις 17 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να πας σινεμά για την "Πατρίδα" του Πάβελ Παβλικόφσι;

Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες για ένα road movie που θυμίζει τις μπεργκμανικές "Άγριες Φράουλες".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (03-09/09)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.