Το Χέρι που Σκοτώνει

4

Πάνω σε ένα οιδιπόδειο σύμπλεγμα, ο Χίτσκοκ βάζει μπρος ένα περίτεχνο και αγωνιώδες παιχνίδι διχασμένων προσωπικοτήτων, εμπλουτισμένο με έντονα στοιχεία κοινωνικής κριτικής.

To xeri pou skotoni

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είχε δηλώσει επανειλημμένα, αν και στην έντυπη έκδοση του "Χίτσκοκ - Τριφό" το αρνείται, πως το "Χέρι που Σκοτώνει" (ή "Στη Σκιά της Αμφιβολίας") είναι η αγαπημένη του ταινία, κυρίως λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας του με τον σεναριογράφο Θόρντον Ουάιλντερ. Τον πολυβραβευμένο συγγραφέα της "Μικρής μας πόλης", ο οποίος μαζί με τη Σάλι Μπένσον, τη συγγραφέα του "Meet me in St. Louis", ανέπτυξαν την αρχική σεναριακή ιδέα του Γκόρντον ΜακΝτόνελ (οσκαρική υποψηφιότητα πρωτότυπης ιστορίας) όχι μόνο ως ένα τυπικό χιτσκοκικό θρίλερ, αλλά και ως ένα ρεαλιστικό δράμα το οποίο περιγράφει διεισδυτικά την καθημερινότητα μιας αμερικανικής κωμόπολης. Της καλιφορνέζικης, ειδυλλιακής μα πληκτικής Σάντα Ρόζα, στην οποία ζει η νεαρή Τσάρλι. Η ρουτίνα της θα αλλάξει όταν ο συνονόματός της, γοητευτικός θείος της έρθει να επισκεφθεί την οικογένειά της, τον ενθουσιασμό της όμως θα διαδεχτούν οι υποψίες ότι ο τελευταίος μπορεί να είναι ένας διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος.


Πάνω σε ένα οιδιπόδειο σύμπλεγμα, ο Χίτσκοκ βάζει μπρος ένα κυνικό (η μελωδία για την οπερέτα "Εύθυμη χήρα") και αγωνιώδες παιχνίδι διχασμένων προσωπικοτήτων (θείος και ανιψιά έχουν το ίδιο όνομα), επιστρατεύοντας σεναριακές συμπτώσεις και παράλληλα καδραρίσματα, αλλά και βασίζοντας όλη την αφήγηση πάνω στην έννοια του διπλού: κοινή παρουσίαση των δυο Τσάρλι, δυο σκηνές εκκλησίας, δυο σκηνές σε γκαράζ, δυο επισκέψεις αστυνομικών στο σπίτι, δυο σκηνές στο τραπέζι των Νιούτον, δυο απόπειρες φόνου, αλλά και δυο ύποπτοι. Παράλληλα, περιγράφει με έντονα στοιχεία κοινωνικής κριτικής τις δύο όψεις της αμερικανικής πραγματικότητας, αλλά και της ανθρώπινης σχέσης με το καλό και το κακό, εστιάζοντας στη σκοτεινή πλευρά της οικογενειακής ευτυχίας.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1943. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Το Χέρι που Σκοτώνει

Shadow of a Doubt
4
  • Θρίλερ
  • 1943
  • Διάρκεια: 108 '
  • Άλφρεντ Χίτσκοκ

H νεαρή Τσάρλι ζει στη Σάντα Ρόζα, μια ειδυλλιακή μα πληκτική κωμόπολη στην Καλιφόρνια. Ενθουσιάζεται όταν ο συνονόματός της γοητευτικός θείος της έρχεται να επισκεφθεί την οικογένειά της, σύντομα όμως αρχίζει να υποψιάζεται ότι μπορεί να είναι ένας διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.