Demeter: Η Αφύπνιση του Κακού

1,5

Η πειστική gore αισθητική και ο ανατριχιαστικός α λα «Νοσφεράτου» αέρας είναι τα μόνα αξιομνημόνευτα στοιχεία ενός horror που χαντακώνεται από την αδικαιολόγητη σκηνοθετική αφέλειά του.

Demeter κριτική

Ο ανατριχιαστικός "Δράκουλας" του Μπραμ Στόκερ μπορεί να έχει μεταφερθεί πολλάκις στη μεγάλη οθόνη, ωστόσο σπανίως έχει εμπνεύσει διασκευές που να βασίζονται μονάχα σε ένα μέρος του. Αυτό τολμά να κάνει ο Νορβηγός Αντρέ Έβρενταλ, μέγας λάτρης του horror ("Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι", "Troll Hunter"), ο οποίος "ζωντανεύει" τις σελίδες του κεφαλαίου "Ημερολόγιο του Καπετάνιου". Η δράση τοποθετείται στη ρωσική σκούνα "Ντιμίτερ", η οποία έχει ναυλωθεί για να μεταφέρει ιδιωτικό φορτίο με απροσδιόριστο περιεχόμενο από τα Καρπάθια Όρη έως το Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όμως το πλήρωμα αρχίζει να βιώνει μια σειρά από τρομακτικά φαινόμενα που μετατρέπουν τις νύχτες τους σε εφιάλτη, οδηγώντας το μέλλον τους σε αμφιβολία.

Ο Έρβενταλ είχε στα χέρια του ένα άψογο υλικό ώστε να φτιάξει μια αληθινά τρομακτική, κλειστοφοβική περιπέτεια τρόμου, αλλά σκοντάφτει στην αδικαιολόγητη σκηνοθετική αφέλειά του. Αφενός, ενώ προδίδει το αποτελειωτικό φινάλε της ιστορίας από την αρχή, στη συνέχεια αφιερώνει χρόνο στη σκιαγράφηση (μονοδιάστατων) χαρακτήρων με προδεδικασμένη κατάληξη, σε μια ανεπιτυχή απόπειρα να σμιλέψει το μυστήριο και το σασπένς γύρω από όσα πρόκειται να συμβούν εν πλω. Αφετέρου, χάνεται η όποια κινηματογραφική λογική όταν πια βρισκόμαστε στη θάλασσα. Το επιβλητικό "Ντιμίτερ" μοιάζει ταυτόχρονα μικροσκοπικό και αχανές, μέγεθος που αλλάζει κατά το δοκούν ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε σκηνής. Τη μια στιγμή οι χαρακτήρες χρειάζονται ένα ολόκληρο βράδυ για να ανέβουν στο κατάστρωμα, την άλλη μόλις λίγα λεπτά, την ώρα που πάντα υποτίθεται πως απειλείται η ζωή τους. Ίσως για αυτό να φταίει πως ούτε οι ίδιοι μοιάζει να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν κάτι φορές…

Στα λιγοστά θετικά του "Demeter", η οικειοποίηση της gore αισθητικής χάρη σε ένα πειστικά φρικαλέο τέρας, το οποίο τιμά τη horror καταγωγή της ιστορίας, προσδίδοντας μάλιστα έναν ταιριαστό αέρα "Νοσφεράτου" στην παραγωγή. Η ταινία ωστόσο, παρά τις πολλές φιλοδοξίες της, παραμένει ένα καλοστημένο πλην χαμένο στοίχημα.

ΗΠΑ. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: THE FILM GROUP.

Περισσότερες πληροφορίες

Demeter: Η Αφύπνιση του Κακού

The Last Voyage of the Demeter
1,5
  • Τρόμου
  • 2023
  • Διάρκεια: 118 '
  • Αντρέ Έβρενταλ

Τον 19ο αιώνα η ρωσική σκούνα «Ντιμίτερ» ναυλώνεται για τη μεταφορά από τα Καρπάθια Όρη στο Λονδίνο ιδιωτικού φορτίου με απροσδιόριστο περιεχόμενο. Εν πλω όμως το πλήρωμα διαπιστώνει πως στα αμπάρια του πλοίου κρύβεται κάτι τρομακτικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.