Σημάδια του Καλοκαιριού

3

Από την «Εβδομάδα Κριτικής» του Φεστιβάλ Καννών, μια πρωτότυπη, υποβλητική αλληγορία μαγικού ρεαλισμού πάνω στην περίπλοκη δυναμική των οικογενειακών δεσμών.

Simadia tou kalokairiou

Δυο αδέλφια ερωτευμένα με την ίδια γυναίκα. Μια πολυχρησιμοποιημένη ιδέα, η οποία ξεστρατίζει σε παρθένα και σκοτεινά μονοπάτια στην ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Σιμόν Ριτ. Στις "Τελετές μας", όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της, τα μικρά αδέρφια Τόνι και Νοέ περνούν τις ημέρες του καλοκαιριού, παίζοντας ριψοκίνδυνα παιχνίδια, ώσπου ένα ατύχημα θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Με αφορμή το θάνατο του πατέρα τους, δέκα χρόνια αργότερα επιστρέφουν στη μικρή πόλη των παιδικών τους χρόνων και διασταυρώνονται με την Κασαντρά, τον παλιό τους έρωτα, εξακολουθώντας να κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό.


Οι αλληγορικές διαθέσεις του Σιμόν Ριτ γίνονται γρήγορα διάφανες, μιας και δεν αργεί να μας αποκαλύψει τις "τελετές" των δυο αδελφών, οι οποίες σπρώχνουν την ιστορία τους βαθιά στο χώρο του φανταστικού σινεμά. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν την απώλεια του αποξενωμένου πατέρα τους, το άρρηκτο δέσιμό τους με την παιδική ηλικία τους, το οποίο τους παγιδεύει σε μια "διεστραμμένη" σχέση εξάρτησης, και η συνάντησή τους με την Κασαντρά τούς μετατρέπει σε δέσμιους ενός αναπόδραστου παρελθόντος. Πώς μπορούν να δραπετεύσουν απ’ αυτό, να βρουν ο καθένας την ανεξαρτησία του και να καθορίσουν, ο καθένας ξεχωριστά, το μέλλον τους;


Με πρεμιέρα στην "Εβδομάδα Κριτικής" του Φεστιβάλ Καννών, τα "Σημάδια του Καλοκαιριού" μας συστήνονται ως μια πρωτότυπη, υποβλητική παραβολή μαγικού ρεαλισμού πάνω στην περίπλοκη δυναμική των οικογενειακών δεσμών. Οδοιπορικό ενηλικίωσης και λυρική φαντασία, η ταινία μπορεί να μην τηρεί όλες τις κινηματογραφικές υποσχέσεις της, αλλά εντυπωσιάζει με την ευρηματική αξιοποίηση, σεναριακή και σκηνοθετική, της ιδέας της αφοσίωσης, την οποία τελικά διευρύνει από τη στενή αδελφική σχέση και την παρουσιάζει ταυτόχρονα ως λύτρωση και κατάρα.

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Σημάδια του Καλοκαιριού

Nos Cérémonies
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 104 '
  • Σιμόν Ριτ

Τα μικρά αδέρφια Τόνι και Νοέ περνούν τις μέρες του καλοκαιριού παίζοντας ριψοκίνδυνα παιχνίδια, ώσπου ένα ατύχημα θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Δέκα χρόνια αργότερα επιστρέφουν στη μικρή πόλη και διασταυρώνονται με την Κασαντρά, τον παιδικό τους έρωτα, εξακολουθώντας να κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".