Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού

2,5

Το εικαστικά μεγαλόπρεπο, μα δύσκαμπτο αγγελοπουλικό σύμπαν προσπαθεί να εξανθρωπίσει τους συμβολισμούς του, παραμένοντας όμως πάντα σε απόσταση από χαρακτήρες και συναισθήματα.

To meteoro vima tou pelargou

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος εγκαινιάζει την "τριλογία των συνόρων" με μια ταινία-σκάνδαλο (οι συντελεστές της αφορίστηκαν από το μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη) και έναν ακόμα ποιητικό στοχασμό πάνω στα ιστορικά, πολιτικά και ιδεολογικά αδιέξοδα των τελών του 20ού αιώνα. Ένα απ’ αυτά αφορά τα επιβεβλημένα γεωγραφικά σύνορα, εμπόδια που διακόπτουν την ανθρώπινη επικοινωνία και κατακερματίζουν έναν ήδη χαοτικό κόσμο, μέσα στον οποίο κάποιοι ζητούν μάταια(;) ελπίδα και όραμα. Ανάμεσα σ’ αυτούς κι ένας δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες σε μια μικρή συνοριακή πόλη. Μέχρι που αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός ηλικιωμένου, ο οποίος ζει ασκητικά, έναν πολιτικό που πριν από μερικά χρόνια εξαφανίστηκε οικειοθελώς και ανεξήγητα από τον δημόσιο βίο.


Η σιωπή της Ιστορίας γεννά κάθε ειδών εξόριστους και πρόσφυγες, ενώ αφήνει χώρο για καινούργιες προτεραιότητες, οι οποίες φέρνουν τα άτομα, ως ξεχωριστές οντότητες πλέον, στο προσκήνιο. Η εικαστικά μεγαλόπρεπη, μα δύσκαμπτη αγγελοπουλική σινε-μανιέρα αναρωτιέται πάνω σ’ όλα αυτά, καθώς προσπαθεί να εξανθρωπίσει τους συμβολισμούς της, παραμένοντας όμως πάντα σε απόσταση από χαρακτήρες και συναισθήματα.

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία. 1991. Διάρκεια: 138΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού

2,5
  • Σινεφίλ
  • 1991
  • Διάρκεια: 126 '
  • Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ένας δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες σε μια μικρή συνοριακή πόλη αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός ηλικιωμένου που ζει ασκητικά έναν πολιτικό, ο οποίος μερικά χρόνια νωρίτερα είχε εξαφανιστεί οικειοθελώς και ανεξήγητα από τον δημόσιο βίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του Animasyros 2023

Καθώς ετοιμάζουμε βαλίτσες για τη μεγάλη γιορτή του animation στην Ερμούπολη, σταχυολογούμε όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2023

Μια διαφορετική προβολή της "Λάμψης" του Κιούμπρικ

Με αφορμή τη μετάφραση ενός διάσημου βιβλίου του Μαρκ Φίσερ, τα θερινά Παναθήναια φιλοξενούν ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό event.

Ράδιο Μετρονόμ

Μια ιστορία αγάπης και μια άλλη ενηλικίωσης δίνουν τα χέρια σε ένα βραβευμένο στις Κάννες κοινωνικό δράμα στην παράδοση της στιβαρής, ρεαλιστικής ρουμάνικης σχολής.

Κάρμεν

Η ιστορία του Προσπέρ Μεριμέ αναζητείται στα βάθη μιας ποζάτης και αυτάρεσκης μείξης βιντεοκλίπ, μοντέρνου μιούζικαλ και παλιομοδίτικου μελοδράματος.

Οι Αναλώσιμοι 4

Η φτήνια της παραγωγής, ο σεναριακός αχταρμάς και η αφηγηματική αναληθοφάνεια βγάζουν μάτι, μιας και η συνταγή της χαβαλεδίτζιδικης κλοτσοπατινάδας με πατίνα βιντεοκασέτας των 80s έχει καταντήσει πλέον ανυπόφορα βασανιστική.

Το Βιβλίο των Θαυμάτων

Δακρύβρεχτο μελό γεμάτο πραγματολογικές, συναισθηματικές και κινηματογραφικές αφέλειες, επιτηδευμένο από το πρώτο έως το τελευταίο πλάνο.

Γελώντας στο Αφγανιστάν

Το γέλιο μπορεί να σώσει τον κόσμο; Ένα ουμανιστικό σινε-χρονικό που δεν φοβάται να "λερώσει τα χέρια του" αναζητάει τις απαντήσεις της ιστορίας, της πολιτικής και της τέχνης.