Είμαι η Κούβα

4

Ένα προπαγανδιστικό εγχείρημα μετατρέπεται σε επικό κινηματογραφικό ποίημα αντάξιο των ταινιών του Τζον Φορντ και του Αϊζενστάιν.

Eimai h Cuba

Αν η ταινία δεν είχε τίτλο "Είμαι η Κούβα", θα μπορούσε να είχε "Είμαι το Σινεμά". Δυο από τα διασημότερα και πιο περίτεχνα τράβελινγκ στην κινηματογραφική ιστορία βρίσκονται εδώ: στην αρχή του φιλμ η κάμερα περιδιαβαίνει την κορυφή ενός ουρανοξύστη όπου γίνονται καλλιστεία, για να κατέβει στον από κάτω όροφο, να διασχίσει ένα κινούμενο πλήθος αργόσχολων και να καταλήξει κάτω από την επιφάνεια της πισίνας. Αργότερα, στη διάρκεια μιας κηδείας, ανεβαίνει δυο ορόφους, διασχίζει εσωτερικά ένα δωμάτιο παραγωγής πούρων και βγαίνει ξανά στον αέρα, "πετώντας" ψηλά πάνω από το πλήθος.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Έχοντας να σκηνοθετήσει μια ταινία προπαγάνδας για την επανάσταση η οποία μόλις είχε επικρατήσει στην Κούβα, ο Σοβιετικός σκηνοθέτης του "Όταν Περνούν οι Γερανοί" παρέδωσε ένα οπτικό ποίημα το οποίο, όπως λέει και ο Μάρτιν Σκορσέζε, "εφηύρε από την αρχή την κινηματογραφική γλώσσα". Με ελάχιστο διάλογο και στοιχειώδη πλοκή – ένας νεαρός ανακαλύπτει ότι η κοπέλα που αγαπά είναι πόρνη, ένας αγρότης χάνει τη γη του, ένας φοιτητής σκοτώνεται σε διαδήλωση, ένας άντρας γίνεται αντάρτης – ο Καλατόζοφ αφήνει την εικόνα να πει τα πάντα και να τραγουδήσει με υπέροχο τρόπο ένα τραγούδι της γης, μια συγκινητική λάτιν μπαλάντα για ένα νησί της Καραϊβικής και τους ανθρώπους του. Μεγάλα σε διάρκεια τράβελινγκ, εξπρεσιονιστικά καδραρίσματα, ευρυγώνιοι φακοί, διπλοτυπίες, έντονα κοντράστα... Μια μεγαλοπρεπής χορογραφία πλάνων συλλαμβάνει τον πυρετό μιας εποχής (ο κουβανικός λαός συμμετείχε οικειοθελώς ως κομπάρσος, ο Τσε Γκεβάρα ήταν παρών στα γυρίσματα) και μετατρέπει την αφέλεια και το διδακτισμό σε ενέργεια και επαναστατικό πάθος.

Α/Μ. Κούβα, Σ. Ένωση. 1964. Διάρκεια: 141΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Είμαι η Κούβα

Soy Cuba
4
  • Σινεφίλ
  • 1964
  • Διάρκεια: 141 '
  • Μιχαήλ Καλατόζοφ

Τέσσερις ιστορίες από την εξαθλιωμένη Κούβα του δικτάτορα Μπατίστα λίγο πριν από την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 2 Οκτωβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/10/2025

Οι επανεκδόσεις που κάνουν πρεμιέρα στα σινεμά

Όλες οι παλαιότερες ταινίες που επιστρέφουν στις μαρκίζες των κινηματογράφων από τις 2 Οκτωβρίου.

The Smashing Machine: Η Καρδιά Ενός Μαχητή

Βραβευμένη στην Βενετία αθλητική βιογραφία με "διάφανο", δραματικά ισχνό ήρωα (ο Ντουέιν Τζόνσον για οσκαρική υποψηφιότητα) και αμήχανο χειρισμό τής θεαματοποίησης της ωμής βίας. | Powered by Uber.

Dracula

Ανέμπνευστη και glossy διασκευή της ιστορίας του Μπραμ Στόουκερ, η οποία τονίζει τη ρομαντική διάστασή του, διανθίζοντάς τη με ρηχό, γκροτέσκο χιούμορ. | Powered by Uber.

Ne Zha 2

Θεαματικότατη όσο και χαοτική φαντασία η οποία εμπνέεται τόσο από την κινέζικη παράδοση όσο και τις χολιγουντιανές σινε-αφηγήσεις. Εισπρακτικό φαινόμενο που έχει ξεπεράσει τα δυο δις δολάρια. | Powered by Uber.

Avatar: The Way of Water

Η ιστορία του "Avatar" επαναλαμβάνεται θεαματικότερη, καθώς για ακόμα μία φορά τα εκθαμβωτικά (υποβρύχια) εφέ και η ευφάνταστη σκηνογραφία προσπαθούν να προσδώσουν ενδιαφέρον σε μια αφόρητα απλοϊκή, επαναλαμβανόμενη πλοκή. | Powered by Uber.

Μέρες Οργής

Ένα αυστηρό, αψεγάδιαστης αισθητικής δράμα με εκπληκτικά κάδρα που παραπέμπουν στη φλαμανδική ζωγραφική, από τις πλέον ορθογραφημένες και περίτεχνα δομημένες φιλμικές κατασκευές της κινηματογραφικής ιστορίας. | Powered by Uber.