Ζαν ντι Μπαρί, η Ερωμένη του Βασιλιά

2

Καλλιγραφικό –έχω δει πενήντα φορές το «Μπάρι Λίντον»– μα άσφαιρο ιστορικό μελόδραμα, το οποίο υπογραμμίζει κοινότοπες διαπιστώσεις με απρόσωπη ακαδημαϊκή συνέπεια.

Jeanne du Bary3

Καθώς όλο και περισσότερες ταινίες πλέον αφορούν γυναίκες οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με την αντρική εξουσία, γνωστές και άγνωστες θηλυκές ιστορικές φιγούρες βλέπουν τις βιογραφίες τους να διασκευάζονται με αυξανόμενη συχνότητα στη μεγάλη οθόνη. Το τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, για παράδειγμα, περιελάμβανε στο επίσημο πρόγραμμά του δύο φιλμ με ηρωίδες αφοσιωμένες συζύγους ή ερωμένες αυταρχικών βασιλιάδων, με το "Ζαν ντι Μπαρί" να αποτελεί την ταινία έναρξής του (το άλλο ήταν το "Firebrand" του Καρίμ Αϊνούζ με την Αλίσια Βικάντερ).


Η Ζαν Μπεκί γεννήθηκε ως νόθα κόρη μιας φτωχής μοδίστρας το 1743, έγινε διάσημη εταίρα και έφτασε ως τις Βερσαλλίες και την αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου 15ου, για να γίνει, υποχρεωτικά παντρεμένη με τον κόμη ντι Μπαρί, η τελευταία επίσημη ερωμένη του. Θα σταθεί δίπλα του ενάντια στις μηχανορραφίες συγγενών και αυλικών, αλλά τελικά θα προδοθεί από έναν ανθρωποφάγο κομφορμιστικό μηχανισμό νεποτισμού, θρησκοληψίας και επίπλαστης ευπρέπειας. Όλα αυτά σε ένα αυτάρεσκο one woman show της Μαϊουέν ("Poliss", "Ο Βασιλιάς μου"), η οποία υπογράφει την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία, ενώ ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί δίπλα σ’ έναν υποτονικό μέχρι ναρκοληψίας Τζόνι Ντεπ, ο οποίος επιχειρεί ένα restart της καριέρας του ως ο προτελευταίος μονάρχης της Γαλλίας (τον επόμενο και τελευταίο ενσαρκώνει ο... γιος της Μαϊουέν). Όσο για τα γαλλικά του Τζονί; Μιλάει τόσο λίγο στην ταινία που δεν υπάρχει πρόβλημα με τη γαλλική προφορά του, το οποίο κι αν υπήρχε, θα ήταν το μικρότερο ενός καλλιγραφικού –έχω δει πενήντα φορές το "Μπάρι Λίντον"– μα άσφαιρου και αγιογραφικού μελοδράματος, που υπογραμμίζει κοινότοπες διαπιστώσεις (η αδιαλλαξία της εξουσίας, ο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός, η ανίκητη πατριαρχία) με μια απρόσωπη ακαδημαϊκή συνέπεια.

Γαλλία, Μ. Βρετανία. 2023. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Ζαν ντι Μπαρί, η Ερωμένη του Βασιλιά

Jeanne du Barry
2
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 113 '
  • Μαϊουέν

Η ζωή της Ζαν Μπεκί, η οποία γεννήθηκε ως νόθα κόρη μιας φτωχής μοδίστρας το 1743, έγινε διάσημη εταίρα και έφτασε ως την αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου 15ου, για να γίνει η τελευταία επίσημη ερωμένη του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.