Η Περιπέτεια

5

Με μια σκηνοθετική γραφή που ενοποιεί στο ίδιο πλάνο ιδεολογική, αισθητική και φιλοσοφική έκφραση, η «Περιπέτεια» ορίζει, μαζί με τη νουβέλ βαγκ, τη γέννηση του μοντέρνου σινεμά.

H peripetia

Το 1960 ο Μικελάντζελο Αντονιόνι θα δυναμιτίσει τα θεμέλια της κλασικής αφήγησης με ένα μινιμαλιστικό δράμα, όπου το καδράρισμα και το μοντάζ αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα για τους ήρωες απ’ ό,τι οι διάλογοι μεταξύ τους: Κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας, η κόρη ενός πλούσιου επιχειρηματία εξαφανίζεται. Η αναζήτησή της θα φέρει κοντά τον αρραβωνιαστικό της και την καλύτερη φίλη της, οι οποίοι θα γίνουν εραστές.


Με μια σκηνοθετική γραφή που ενοποιεί στο ίδιο πλάνο ιδεολογική, αισθητική και φιλοσοφική έκφραση, η "Περιπέτεια" θα αποδειχτεί πρωτοποριακή σε… ενοχλητικό βαθμό (μνημειώδεις οι αντιδράσεις στο Φεστιβάλ Καννών, όπου απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής). Θα αναδειχθεί όμως γρήγορα σε σταθμό της κινηματογραφικής ιστορίας, ανατρέποντας θεμελιωμένες απόψεις περί εξέλιξης της πλοκής και της ψυχολογικής περιγραφής των χαρακτήρων. Μακριές, σιωπηλές σκηνές, εναλλαγή close-ups και γενικών πλάνων, γεωμετρικό κάδρο με εσωτερικές ισορροπίες που διαρκώς εναλλάσσονται, καινούργιες ιδέες πάνω στο μοντάζ. Και μέσα απ’ αυτήν τη φαινομενολογική προσέγγιση, η ανάδειξη της πλήρους έλλειψης επικοινωνίας ανάμεσα σε δυο ανθρώπους – έναν άντρα και μια γυναίκα.

Α/Μ. Ιταλία, Γαλλία. 1960. Διάρκεια: 144΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Περιπέτεια

L’Avventura
5
  • Σινεφίλ
  • 1960
  • Διάρκεια: 143 '
  • Μικελάντζελο Αντονιόνι

Κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας, η κόρη ενός πλούσιου επιχειρηματία εξαφανίζεται. Η αναζήτησή της θα φέρει κοντά τον αρραβωνιαστικό της και την καλύτερη φίλη της, οι οποίοι θα γίνουν εραστές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα διήμερο γεμάτο σινεμά, με φόντο τα Χανιά

Βρεθήκαμε στο 14ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και ανακαλύψαμε όσα το κάνουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κινηματογραφικά ραντεβού της χρονιάς. Προβολές, ξεχωριστά αφιερώματα, νέοι δημιουργοί και δυνατές συζητήσεις συνέθεσαν ένα γεμάτο κινηματογραφικό διήμερο στην Κρήτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΗΡΟΔΟΤΟΥ
30/10/2026

Τα 15 καλύτερα θρίλερ και ταινίες τρόμου στον σύγχρονο κινηματογράφο

Με αφορμή το Halloween, αυτές είναι οι δημιουργίες που άλλαξαν τον τρόπο που παρακολουθούμε το σινεμά τρόμου.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 29 Οκτωβρίου.

Ο σερ Πάτρικ Στιούαρτ μας έκανε να πιστέψουμε στην ανθρωπότητα

Η μυθική τροχιά ενός σπουδαίου κυβερνήτη του σύμπαντος, που άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 86 ετών.

Ιστορία του κινηματογράφου και ανάλυση ταινιών από τον Χρήστο Μήτση

Η σειρά σεμιναρίων από τον κριτικό του "Αθηνοράματος" πάνω στο σινεμά, τους δημιουργούς, τα είδη και τα αισθητικά ρεύματά του συνεχίζεται στον πολιτιστικό οργανισμό "Ανοιχτή Τέχνη".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (29/10-4/6)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Μια νύχτα, οκτώ εφιάλτες: Οι ταινίες που θα δεις αυτό το Χάλογουιν

Από στοιχειωμένα ξενοδοχεία μέχρι δαιμονικές παρουσίες, οκτώ κλασικές ταινίες τρόμου υπόσχονται ένα Halloween γεμάτο ανατριχίλες.