Ο Γιος

2

Ο δημιουργός του «Πατέρα» υπογράφει ένα ακόμα σκληρό(τερο) δράμα για τα αδιέξοδα διαφορετικών γενεών, τα οποία γίνονται εδώ πιο περίπλοκα, σερβιρισμένα όμως με θεατρική χειραγώγηση που θέλει να σοκάρει.

O gios

Οι ευκατάστατοι ήρωες του Φλοριάν Ζελέρ ζουν όλοι τους μια τακτοποιημένη ζωή, η οποία μοιάζει να έχει πάρει την προδιαγεγραμμένη πορεία της. Εμείς εμφανιζόμαστε όταν αυτή αρχίζει αμυδρά να ξεφεύγει από τις ράγες, για να γίνουμε στην πορεία μάρτυρες ενός δραματικού εκτροχιασμού, ο οποίος τελικά θα αποδειχθεί κάθε άλλο παρά απροσδόκητος. Ο 44χρονος Γάλλος κινηματογραφικός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και λογοτέχνης έχει περιγράψει αυτήν τη διαδρομή σε πολλαπλές παραλλαγές, η πρωτοτυπία των οποίων τον ανέδειξε ως μία από τις διασημότερες σύγχρονες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της χώρας του. Έγινε γνωστός με το μυθιστόρημα "Η σαγήνη του κακού" (2004), καθιερώθηκε όμως με τη θεατρική τριλογία "Ο πατέρας", "Η μητέρα" και "Ο γιος". Πριν από τρία χρόνια πέρασε πίσω από την κάμερα, για να μεταφέρει ο ίδιος στη μεγάλη οθόνη τον "Πατέρα", αποσπώντας μαζί με τον Κρίστοφερ Χάμπτον ("Επικίνδυνες Σχέσεις", "Εξιλέωση") το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου.


Η ίδια δημιουργική ομάδα διασκευάζει τώρα τον "Γιο", η μοναδική σχέση του οποίου με την πρώτη ταινία (και το αντίστοιχο θεατρικό) είναι νοηματική. Διαφορετικοί ήρωες, με τη νέα γενιά να αντικαθιστά εδώ την παλιά στη μάχη της ενάντια στη "στρεβλή" πραγματικότητα που την περιβάλλει: η πολυάσχολη καθημερινότητα του μεγαλοδικηγόρου Πίτερ, ο οποίος ζει με τη σύντροφό του Μπεθ και το νεογέννητο μωρό τους σε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα στο Μανχάταν, αναστατώνεται όταν πληροφορείται από την πρώην σύζυγό του Κέιτ ότι ο έφηβος γιος τους Νίκολας έχει ένα μήνα να εμφανιστεί στο σχολείο του. Εσωστρεφής κι ευαίσθητος, ο τελευταίος μετακομίζει στην καινούργια οικογένεια του πατέρα του, ο οποίος προσπαθεί να τον ηρεμήσει ψυχολογικά, βάζοντάς τον σε μια νέα ρουτίνα. Ο Νίκολας, όμως, μοιάζει να μην μπορεί ούτε να ξεπεράσει ούτε καν να εκφράσει στους γύρω του τα έντονα ψυχολογικά προβλήματά του.


Πολιτικοί που μιλάνε για θέματα υγείας, ψυχαναλυτές και ψυχίατροι που προσπαθούν να βρουν λύσεις, γονείς που αγωνιούν, αλλά η διάπυρη ερώτηση "από πού προέρχεται όλη αυτή η θλίψη;" παραμένει αναπάντητη. Η κοφτερή πένα του Ζελέρ προχωρά σε μερικές σκληρές διαπιστώσεις, τις οποίες όμως, σε αντίθεση με τη δομική αυστηρότητα και την αφηγηματική ευρηματικότητα του "Πατέρα", σερβίρει αυτήν τη φορά με θεατρική ακαμψία, που χειραγωγεί συμπεράσματα και συναισθήματα. Οι λέξεις βαραίνουν περισσότερο από τις εικόνες, τα διλήμματα κατασκευάζονται παρά βιώνονται και τα αδιέξοδα γενεών και γενεών (εντελώς προκάτ το στήσιμο της συνάντησης πατέρα - παππού) παρουσιάζονται ως αφηρημένα κοινωνικά προβλήματα κι όχι ως ένα κινηματογραφικό δράμα που πραγματικά μας αφορά. Γι’ αυτό και το τρικ του φινάλε, αντί να μας σοκάρει, ενισχύει απλώς την αίσθηση του μελό εκβιασμού.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Γιος

The Son
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 123 '
  • Φλοριάν Ζελέρ

Η πολυάσχολη καθημερινότητα του μεγαλοδικηγόρου Πίτερ, ο οποίος ζει με τη σύντροφό του Μπεθ και το νεογέννητο μωρό τους, αναστατώνεται όταν υποχρεώνεται να φιλοξενήσει τον Νίκολας, τον ψυχικά εύθραυστο γιο του από τον προηγούμενο γάμο του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".