Τα Πάνω Κάτω

3

Ερωτική κομεντί και κωμικό θρίλερ εναλλάσσονται διασκεδαστικά σε ένα ανάλαφρο, μα διόλου αφελές σινε-παιχνίδι πάνω στο προσποιείσθαι της καθημερινής ζωής.

Ta pano kato

Έχοντας κληρονομήσει τα χαρίσματα και των δύο γονιών του, του σκηνοθέτη Φιλίπ Γκαρέλ και της ηθοποιού Μπριζίτ Σι, ο Λουί Γκαρέλ πηγαινοέρχεται μπροστά και πίσω από την κάμερα με ανάλογη επιτυχία. Νεοκυματική φυσιογνωμία, αγαπά τη σινεφίλ ελαφρότητα της νουβέλ βαγκ και τις "πειραγμένες" ρομαντικές κομεντί ("Les Deux Amis", "Ένας Πιστός Άντρας"), είδος με το οποίο φλερτάρει και το ακατάτακτο "Τα Πάνω Κάτω".


Όσο είμαστε ακόμα στα "Πάνω", ο Αμπέλ προσπαθεί, με τη βοήθεια της φίλης του Κλεμάνς, να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του σε αυτοκινητικό δυστύχημα και να ισορροπήσει τη σχέση του με την εξωστρεφή, παρορμητική μητέρα του, η οποία δουλεύει ως δραματοθεραπεύτρια στις φυλακές. Όταν μάλιστα εκείνη του ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί ένα ληστή που σύντομα θα αποφυλακιστεί, ο Αμπέλ πανικοβάλλεται, βάζοντας στόχο του να την προστατέψει με κάθε κόστος. Τα "Κάτω" θα ξεκινήσουν όμως όταν γνωρίσει από κοντά τον πατριό του, αναπτύσσοντας μια σχέση με απρόβλεπτες συνέπειες.


Η ταινία κρατά καλά κρυμμένο μέσα της ένα συγκινητικό love story, το οποίο ο Λουί Γκαρέλ μας αποκαλύπτει με ευφάνταστο τρόπο (η σκηνή πλαστού τσακωμού/ειλικρινούς εξομολόγησης) στο τέλος μιας περιπετειώδους κινηματογραφικά διαδρομής. Κατά τη διάρκειά της, κωμωδία καταστάσεων, ρομαντικό θρίλερ και… heist movie εναλλάσσονται διασκεδαστικά σε ένα ανάλαφρο, μα διόλου αφελές σινε-παιχνίδι πάνω στο προσποιείσθαι της καθημερινής ζωής. Ο Τριφό δείχνει το δρόμο και ο Γκαρέλ δείχνει χαρακτήρα, αποφεύγοντας τη μελοδραματική σοβαροφάνεια και τη διανοουμενίστικη παραδοξολογία, σε ένα μικρό φιλμ με μεγάλη καρδιά, το οποίο έκανε πρεμιέρα εκτός συναγωνισμού στο περσινό Φεστιβάλ Καννών και απέσπασε τα Σεζάρ σεναρίου και β΄ γυναικείου ρόλου για τη Νοεμί Μερλάν (από 11 υποψηφιότητες).

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Πάνω Κάτω

L' Innocent
3
  • Κομεντί
  • 2022
  • Διάρκεια: 99 '
  • Λουί Γκαρέλ

Ο Αμπέλ πανικοβάλλεται όταν μαθαίνει ότι η μητέρα του, η οποία δουλεύει ως δραματοθεραπεύτρια στις φυλακές, σκοπεύει να παντρευτεί ένα ληστή που σύντομα θα αποφυλακιστεί. Θα κάνει τα πάντα για να την προστατεύσει, αλλά η γνωριμία με τον πατριό του θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".