Ο Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου

2,5

Θεαματική δράση, έξυπνες ατάκες, σινεφίλ κλεισίματα ματιού, μπόλικη νοσταλγία: η συνταγή, όπως ακριβώς κι ο ήρωάς της, έχει κουραστεί, διατηρεί όμως ακόμα ψήγματα αυθεντικής, παλιομοδίτικης σινε-γοητείας.

O Indiana Jones kai o diskos tou pepromenou111

Μετά την απολαυστική τριλογία που ξεκίνησε με τους "Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού" (1981) και ολοκληρώθηκε με την "...Τελευταία Σταυροφορία" (1989), ο Ιντιάνα Τζόουνς καθιερώθηκε ως μια μυθική φιγούρα του σύγχρονου σινεμά και τα κατορθώματά του ως σημείο αναφοράς της στέρεας, ενήλικης και ακαταμάχητης κινηματογραφικής περιπέτειας. Η αχρείαστη επιστροφή του 19 χρόνια αργότερα με το ξέπνοο "Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου" αποδείχθηκε σχεδόν... ντροπιαστική κι έτσι ο διάσημος αρχαιολόγος αποσύρθηκε άρον άρον από την ενεργό σινε-δράση. Προσωρινά όμως, μιας και το παγκόσμιο "Πεπρωμένο" ήθελε να του δώσει μια τελευταία(;) ευκαιρία.


Η αρχή της βρίσκεται λίγο πριν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο γνωστός μας Ίντι (ο 81χρονος Χάρισον Φορντ με εξαιρετικό de-aging εφέ) μονομαχεί με έναν ναζί επιστήμονα για την κατοχή ενός "θαυματουργού" αρχαίου τεχνουργήματος. Η πλήρης σημασία του θα αποκαλυφθεί όμως χρόνια αργότερα, όταν το 1969 ο έτοιμος για συνταξιοδότηση καθηγητής αρχαιολογίας κύριος Τζόουνς βρίσκει μπροστά του την κόρη ενός παλιού φίλου του (η τσαχπίνα Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ του τηλεοπτικού "Fleabag"), τον κατασκευασμένο από τον Αρχιμήδη(;!) Μηχανισμό των Αντικυθήρων και τον ίδιο Γερμανό επιστήμονα (ο πειστικός Μαντς Μίκελσεν), ο οποίος είναι πλέον επικεφαλής του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος. Με έπαθλο τον πρώτο "υπολογιστή" που κατασκεύασε άνθρωπος και ο οποίος διαθέτει μάλιστα κοσμοϊστορικά σημαντικές ιδιότητες, οι τρεις τους θα αρχίσουν ένα περιπετειώδες κυνηγητό ανά τον κόσμο, καταλήγοντας στο Αιγαίο πέλαγος.


Οι ναζί επανέρχονται ως οι κακοί της υπόθεσης, με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων να αντικαθιστά το Ιερό Δισκοπότηρο της "Τελευταίας Σταυροφορίας" και τον Τζέιμς Μάνγκολντ ("Walk the Line", "Λόγκαν", "Κόντρα σε Όλα") να διαδέχεται τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στη σκηνοθετική καρέκλα. Όλη η πρώτη σκηνή μάλιστα, η οποία κορυφώνεται με μια αγωνιώδη μονομαχία στην οροφή ενός κινούμενου τραίνου, είναι ευθεία, πετυχημένη αναφορά στη σπιλμπεργκική αφηγηματική "αύρα", η οποία έχει όμως έχει χαθεί εδώ και τρεις δεκαετίες από το franchise. Ο Μάνγκολντ, ως ευσυνείδητος χολιγουντιανός επαγγελματίας, κάνει ό,τι μπορεί για να την επανακτήσει, πατώντας περισσότερο σε μια συρραφή επεισοδιακών σκηνών και λιγότερο σε μια συμπαγή, συναρπαστική πλοκή. Καλοστημένη, old school δράση, νόστιμες κινηματογραφόφιλες αναφορές και διασκεδαστική νοσταλγία κάνουν τη δυομισάωρη αυτή περιπέτεια μια όχι απόλυτα ικανοποιητική, αλλά εναλλακτικά (του κομιξάδικου καταιγισμού) ενδιαφέρουσα πρόταση απενοχοποιημένου θεάματος. Με δυο απολαυστικά bonus: ένα συγκινητικό φινάλε, ειδικά για τους φανατικούς του franchise, και ένα τολμηρό plot twist που θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων (όχι απαραίτητα αρνητικών) ανάμεσα στους Έλληνες θεατές, οι οποίοι θα ακούσουν έκπληκτοι κάποια στιγμή τον Ίντι να ανοίγει έναν ιστορικά κρίσιμο διάλογο στη γλώσσα τους.

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 154΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου

Indiana Jones and the Dial of Destiny
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2023
  • Διάρκεια: 154 '
  • Τζέιμς Μάνγκολντ

Το 1969, ο καθηγητής αρχαιολογίας Ιντιάνα Τζόουνς είναι έτοιμος για συνταξιοδότηση, αλλά η κόρη ενός παλιού του φίλου, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και ένας ναζί επιστήμονας που συνεργάζεται στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα τον βάζουν σε μια τελευταία, επικίνδυνη περιπέτεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.