Ένα Όμορφο Πρωινό

3,5

Βραβευμένο στις Κάννες δράμα, ελαφρύ, τρυφερό και ανεπιτήδευτο. Χωρίς να υψώσει φωνή, αναρωτιέται συγκινητικά πάνω στην απώλεια, την αγάπη, τη δέσμευση και το πέρασμα του χρόνου.

Ena Omorfo Proino

Καλή μαθήτρια του Φρανσουά Τριφό και του μαθητή του Ολιβιέ Ασαγιάς, η Μία Χάνσεν-Λoβ ("Το Μέλλον", "Το Νησί του Μπέργκμαν") επιλέγει σχεδόν πάντα "ταπεινές" ιστορίες για να μιλήσει μέσα από χαμηλότονα δράματα για τα συναισθηματικά αδιέξοδα της καθημερινότητας. Γεμάτα αυτοβιογραφικά στοιχεία, τα σενάριά της αφορούν οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις οι οποίες παγιδεύονται σε μια αόρατη ρουτίνα, ενώ η σπάνια δραματική κορύφωση γίνεται αφορμή για μια επαναξιολόγηση και μια καινούργια αρχή εκ μέρους των ηρώων της.


Μια καινούργια αρχή αναζητά στη ζωή της και η Σαντρά, ακόμα κι αν η ίδια δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Είναι μια νεαρή μητέρα που δουλεύει ως μεταφράστρια, μεγαλώνει μόνη την οκτάχρονη κόρη της και παράλληλα φροντίζει τον πατέρα της, έναν πρώην καθηγητή φιλοσοφίας, ο οποίος πάσχει από μια νευροεκφυλιστική ασθένεια και χάνει σταδιακά την όρασή του, ενώ παρουσιάζει και τα πρώτα συμπτώματα άνοιας. Καθώς λοιπόν εκείνη προσπαθεί να ισορροπήσει τις υποχρεώσεις της, θα συναντήσει μετά από χρόνια τον παλιό της φίλο Κλεμάν, παντρεμένο αστροφυσικό ("κοσμοχημικό", τη διορθώνει) με τον οποίο θα ξεκινήσει μια παθιασμένη ερωτική σχέση.  


Το γυναικείο πορτρέτο που ζωγραφίζει επί οθόνης με καθαρές γραμμές και γήινα χρώματα η Χάνσεν-Λοβ –κερδίζοντας το βραβείο του "Δεκαπενθημέρου Σκηνοθετών" στις περσινές Κάννες– δεν μοιάζει εντυπωσιακό ή περίπλοκο. Κι όμως, καθώς η Σαντρά αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα ισορροπήσει τα συναισθήματά της απέναντι σ’ έναν αναποφάσιστο (Κλεμάν) κι έναν "ετοιμόρροπο" άντρα (τον πατέρα της), την ύλη (επιστήμη) και το πνεύμα (φιλοσοφία), το μέλλον της και το παρελθόν της, η ψυχολογική αναστάτωσή της αποκτά συναρπαστικές διαστάσεις. Η "μετάφραση" της νέας πραγματικότητας τη δυσκολεύει, τα τραύματά της αποδεικνύονται βαθύτερα απ’ ό,τι εκείνη νόμιζε, κι όμως το δράμα της παραμένει μέχρι τέλους ανάλαφρο, τρυφερό και ανεπιτήδευτο. Χωρίς να υψώσει φωνή, η Μία Χάνσεν-Λοβ το οδηγεί στο αβίαστα γλυκό φινάλε του, διερωτώμενη συγκινητικά πάνω στην απώλεια, την αγάπη, τη δέσμευση και το πέρασμα του χρόνου.

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Όμορφο Πρωινό

Un Beau Matin
3,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 112 '
  • Μία Χάνσεν-Λοβ

Η Σαντρά είναι μια νεαρή μητέρα που μεγαλώνει μόνη την οκτάχρονη κόρη της, ενώ παράλληλα φροντίζει τον πατέρα της, που πάσχει από μια νευροεκφυλιστική ασθένεια. Ενώ προσπαθεί να ισορροπήσει τις υποχρεώσεις της, συναντά έναν παλιό της φίλο, με τον οποίο ξεκινά μια παθιασμένη σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.