Ένα Όμορφο Πρωινό

3,5

Βραβευμένο στις Κάννες δράμα, ελαφρύ, τρυφερό και ανεπιτήδευτο. Χωρίς να υψώσει φωνή, αναρωτιέται συγκινητικά πάνω στην απώλεια, την αγάπη, τη δέσμευση και το πέρασμα του χρόνου.

Ena Omorfo Proino

Καλή μαθήτρια του Φρανσουά Τριφό και του μαθητή του Ολιβιέ Ασαγιάς, η Μία Χάνσεν-Λoβ ("Το Μέλλον", "Το Νησί του Μπέργκμαν") επιλέγει σχεδόν πάντα "ταπεινές" ιστορίες για να μιλήσει μέσα από χαμηλότονα δράματα για τα συναισθηματικά αδιέξοδα της καθημερινότητας. Γεμάτα αυτοβιογραφικά στοιχεία, τα σενάριά της αφορούν οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις οι οποίες παγιδεύονται σε μια αόρατη ρουτίνα, ενώ η σπάνια δραματική κορύφωση γίνεται αφορμή για μια επαναξιολόγηση και μια καινούργια αρχή εκ μέρους των ηρώων της.


Μια καινούργια αρχή αναζητά στη ζωή της και η Σαντρά, ακόμα κι αν η ίδια δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Είναι μια νεαρή μητέρα που δουλεύει ως μεταφράστρια, μεγαλώνει μόνη την οκτάχρονη κόρη της και παράλληλα φροντίζει τον πατέρα της, έναν πρώην καθηγητή φιλοσοφίας, ο οποίος πάσχει από μια νευροεκφυλιστική ασθένεια και χάνει σταδιακά την όρασή του, ενώ παρουσιάζει και τα πρώτα συμπτώματα άνοιας. Καθώς λοιπόν εκείνη προσπαθεί να ισορροπήσει τις υποχρεώσεις της, θα συναντήσει μετά από χρόνια τον παλιό της φίλο Κλεμάν, παντρεμένο αστροφυσικό ("κοσμοχημικό", τη διορθώνει) με τον οποίο θα ξεκινήσει μια παθιασμένη ερωτική σχέση.  


Το γυναικείο πορτρέτο που ζωγραφίζει επί οθόνης με καθαρές γραμμές και γήινα χρώματα η Χάνσεν-Λοβ –κερδίζοντας το βραβείο του "Δεκαπενθημέρου Σκηνοθετών" στις περσινές Κάννες– δεν μοιάζει εντυπωσιακό ή περίπλοκο. Κι όμως, καθώς η Σαντρά αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα ισορροπήσει τα συναισθήματά της απέναντι σ’ έναν αναποφάσιστο (Κλεμάν) κι έναν "ετοιμόρροπο" άντρα (τον πατέρα της), την ύλη (επιστήμη) και το πνεύμα (φιλοσοφία), το μέλλον της και το παρελθόν της, η ψυχολογική αναστάτωσή της αποκτά συναρπαστικές διαστάσεις. Η "μετάφραση" της νέας πραγματικότητας τη δυσκολεύει, τα τραύματά της αποδεικνύονται βαθύτερα απ’ ό,τι εκείνη νόμιζε, κι όμως το δράμα της παραμένει μέχρι τέλους ανάλαφρο, τρυφερό και ανεπιτήδευτο. Χωρίς να υψώσει φωνή, η Μία Χάνσεν-Λοβ το οδηγεί στο αβίαστα γλυκό φινάλε του, διερωτώμενη συγκινητικά πάνω στην απώλεια, την αγάπη, τη δέσμευση και το πέρασμα του χρόνου.

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Όμορφο Πρωινό

Un Beau Matin
3,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 112 '
  • Μία Χάνσεν-Λοβ

Η Σαντρά είναι μια νεαρή μητέρα που μεγαλώνει μόνη την οκτάχρονη κόρη της, ενώ παράλληλα φροντίζει τον πατέρα της, που πάσχει από μια νευροεκφυλιστική ασθένεια. Ενώ προσπαθεί να ισορροπήσει τις υποχρεώσεις της, συναντά έναν παλιό της φίλο, με τον οποίο ξεκινά μια παθιασμένη σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Θεϊκό Τυρί

Αστεία, δραματική και ρεαλιστική διαδρομή ενηλικίωσης που ξεπερνά τα ηθογραφικά κλισέ, χωρίς ποτέ να βγαίνει έξω από το ασφαλές πλαίσιο μιας crowd-pleasing δραμεντί. | Powered by Uber.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/05/2025

Τα Κύματα της Άνοιξης

Στιβαρή όσο και εύπεπτη δραματοποίηση αληθινών γεγονότων, τα οποία οδήγησαν στην Άνοιξη της Πράγας και στη δραματική καταστολή της. | Powered by Uber.

Λύτρωση

Ελεγειακή ατμόσφαιρα, βρετανικός κοινωνικός ρεαλισμός και το χωρίς σεναριακές εκπλήξεις κυνήγι μιας δεύτερης ευκαιρίας. | Powered by Uber.

Η Περήφανη Πριγκίπισσα

Τσέχικο διδακτικό παραμύθι, το οποίο διασκευάζεται με απλοϊκό, ανώδυνο τρόπο αποκλειστικά για το προεφηβικό κοινό. | Powered by Uber.

Η συνεργασία που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμαστε: Η Charli XCX γίνεται πρωταγωνίστρια του Τακάσι Μίικε

Ο αιρετικός σκηνοθέτης πρόκειται να συνεργαστεί με τη διάσημη ποπ σταρ η οποία θα έχει, επίσης, ρόλο παραγωγού.

Fundamentals of Cinema: Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα επιστρέφει με ένα παρεξηγημένο αριστούργημα στη μεγάλη οθόνη

Η ενότητα προβολών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ρίχνει την αυλαία της με τη νέα αποκατεστημένη εκδοχή του φιλμ "Μια μέρα, ένας έρωτας".

4 καλοί λόγοι για να δεις τους Αμαρτωλούς στο σινεμά

Θεώρησε αυτό το σημάδι που χρειαζόσουν για να δεις το έπος του Ράιν Κούγκλερ.