Τα Άνθη στα Άνθη

2

Η «Before» τριλογία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ μιλάει ελληνικά με την ίδια φλύαρη φρεσκάδα, αλλά σαφώς λιγότερες κινηματογραφικές ιδέες.

Ta anthi sta anthi

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ έλεγε πως για μια ταινία χρειάζονται μόνο "ένα αγόρι, ένα κορίτσι και ένα όπλο". Ο Ερίκ Ρομέρ τα κατάφερε και χωρίς το τελευταίο και ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ τον επιβεβαίωσε χρόνια αργότερα με την "Before" τριλογία του. Τα κινηματογραφικά ραντεβού των Τζέσι και η Σελίν έχουν στοιχειώσει από τότε μια ολόκληρη γενιά νεαρών σκηνοθετών, με τον Βασίλη Ξηρό να προτείνει πρόσφατα τη δική του walking and talking εκδοχή ενός εφήμερου(;) φλερτ "Μια Μέρα στη Σαγκάη" (2020).
Ο Γιώργος Αθανασίου επιλέγει για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του μια απλούστερη, ασπρόμαυρη διασκευή της "Before" ιδέας. Ο Κωνσταντίνος, λοιπόν, είναι έτοιμος να φύγει για το εξωτερικό. Συναντιέται με τη φίλη του Σοφία σ’ ένα αθηναϊκό πάρκο και περνούν μαζί τις τελευταίες ώρες πριν πάρει το λεωφορείο για το αεροδρόμιο. Οι δυο τους συζητούν επί παντός επιστητού, σχολιάζοντας την πραγματικότητα, ανακαλώντας παιδικές αναμνήσεις, παίζοντας παιχνίδια ερωτήσεων-απαντήσεων ("ποια τρία πράγματα θα αγόραζε ο Μάρκος Βαμβακάρης αν έμπαινε σήμερα σ’ ένα σούπερ μάρκετ;") και εξομολογούμενοι ευαίσθητες, ακόμα κι αμήχανες προσωπικές στιγμές.
Η ταινία ποντάρει τα πάντα στο στοίχημα του πειστικού αυτοσχεδιασμού και κερδίζει πόντους με τη φλύαρη σεναριακή και ερμηνευτική (από τους πρωτοεμφανιζόμενους Σοφία Ιωάννου και Κωνσταντίνο Κωνιό) φρεσκάδα της. Η προσπάθειά της, όμως, να κρύψει μια δραματική μελαγχολία πίσω απ’ τους παιχνιδιάρικους διαλόγους δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική και τα ακίνητα πλάνα, με το ζευγάρι πάντα σε μέση απόσταση, προσθέτουν μια αταίριαστη αποστασιοποίηση και αφηγηματική αμηχανία. Δεν είναι πολύ αργά, ευτυχώς, όταν η κάμερα αποφασίζει προς το τέλος να περπατήσει δίπλα στους αβάσταχτα ελαφρούς φίλους μας, αποχαιρετώντας τους με μια ανεπιτήδευτη τρυφερότητα.  

Α/Μ. Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 76΄

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Άνθη στα Άνθη

2
  • Κομεντί
  • 2022
  • Διάρκεια: 76 '
  • Γιώργος Αθανασίου

Ο Κωνσταντίνος είναι έτοιμος να φύγει για το εξωτερικό. Συναντιέται με τη Σοφία σ’ ένα αθηναϊκό πάρκο και περνούν μαζί τις τελευταίες ώρες πριν πάρει το λεωφορείο για το αεροδρόμιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.