Ο Μελισσοκόμος

2

Παγιδευμένος σε μια «ποιητική» αφηγηματική μανιέρα, ο Αγγελόπουλος στοχάζεται καλλιγραφικά και αυτάρεσκα πάνω στη σιωπή της Ιστορίας.

O melissokomos

Ο Σπύρος είναι ένα θύμα της Ιστορίας. Πρώην αντάρτης και νυν δάσκαλος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, έχει συνειδητοποιήσει τον μεγάλο "ιστορικό συμβιβασμό" του. Έτσι, μετά το γάμο της κόρης του και την αναχώρηση του γιου του για σπουδές, εγκαταλείπει τη δουλειά, το σπίτι και τη γυναίκα του, ξεκινώντας ένα ταξίδι ανά την Ελλάδα μαζί με τα μελίσσια του.
Ο Αγγελόπουλος συνεχίζει να στοχάζεται πάνω στη σιωπή της Ιστορίας, εδώ πιο καλλιγραφικά και αυτάρεσκα από ποτέ. Παγιδευμένος σε μια "ποιητική" σκηνοθετική μανιέρα, θυσιάζει κάθε ζωντανό χυμό της ταινίας του (το βλέμμα του Μαστρογιάνι, το αθάνατο "βαλς" της Καραΐνδρου) στο βωμό μιας φαντασμαγορικής εικονογραφίας, μετατρέποντας –ακόμα και στο πλαίσιο μιας αντιρεαλιστικής αφήγησης– τους ήρωές του σε ξύλινα σύμβολα και τα διλήμματά τους σε διανοουμενίστικες αλληγορίες.

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία. 1986. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μελισσοκόμος

2
  • Δραματική
  • 1986
  • Διάρκεια: 121 '
  • Θόδωρος Αγγελόπουλος

Μετά το γάμο της κόρης του και την αναχώρηση του γιου του για σπουδές στην Αθήνα, ο Σπύρος, πρώην αντάρτης και νυν δάσκαλος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, εγκαταλείπει τη δουλειά, το σπίτι και τη γυναίκα του, ξεκινώντας ένα ταξίδι ανά την Ελλάδα μαζί με τα μελίσσια του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.