Το Έγκλημά μου

2,5

Μυστήριο επιθεωρησιακού χαρακτήρα με επίκεντρο τη μάχη των φύλων που ωστόσο προφυλάσσεται από το ανάλαφρο και λαϊκής απεύθυνσης στιλιζάρισμά του.

Το Έγκλημά μου

Τα τελευταία 25 χρόνια, ο πολυγραφότατος Φρανσουά Οζόν έχει υπογράψει 22 ταινίες, χωρίς ποτέ να επαναλαμβάνει αισθητικά τον εαυτό του και επιδεικνύοντας ένα "χαμαιλεοντικό" ταλέντο να προσαρμόζεται στα διαφορετικά κινηματογραφικά είδη. Αυτήν τη φορά εμπνέεται από ένα θεατρικό έργο της δεκαετίας του ’30, όπου μια φτωχή ηθοποιός ομολογεί ότι δολοφόνησε έναν σημαντικό θεατρικό παραγωγό, αλλά αθωώνεται καθώς αποδεικνύει ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Η δημοσιότητα της δίκης γίνεται αφρομή για μια λουσάτη επαγγελματική καριέρα, αλλά έχει πει πράγματι την αλήθεια;

Το Έγκλημά μου2

Το φιλμ διατηρεί όσα από τα θεατρικά στοιχεία του πρωτότυπου χρειάζεται, κυρίως τον επιθεωρησιακό χαρακτήρα, για να θίξει με μια φαινομενική ελαφρότητα ακανθώδη επίκαιρα ζητήματα. Πρωτίστως εκείνο που αφορά το τίμημα της γυναικείας χειραφέτησης όταν διεκδικείται σε μια άκρως πατριαρχική κοινωνία, αλλά συνοδεύεται από αμφισβητίσιμες προθέσεις. Διότι, εν προκειμένω, οι ιδιοτελείς σκοποί της βασικής ηρωίδας θολώνουν τα όρια ανάμεσα σε θύτες και θύματα, με αποτέλεσμα οι όροι του καλού και του κακού να παίζουν μόνο σχετικό ρόλο σε αυτή την κομψή μάχη των φύλων.

Κατά την προσφιλή τακτική του Οζόν, η αμφίσημη συμπεριφορά των χαρακτήρων-σήμα κατατεθέν του σινεμά του διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, ενώ αποτρέπει τα βιαστικά ηθικολογικά συμπεράσματα. Βέβαια, τα σχόλια που διατυπώνονται πάνω στον δομικό σεξισμό των σχέσεων εξουσίας δεν είναι όσο τολμηρά προσδοκά ο ίδιος, κάτι που προδίδουν τα ουκ ολίγα ξεπερασμένα αστεία. Αντίστοιχα, η κατακλείδα του φιλμ ενέχει μια διακριτική "πονηριά", καθώς υπαινίσσεται πως οι δολοπλόκες γυναίκες εκμεταλλεύονται την αντρική ανοησία προς όφελός τους. Συμπερασματικά, το ανάλαφρο στιλιζάρισμα και η λαϊκή απεύθυνση του "Εγκλήματος" το προφυλάσσουν από τη διάπραξη τρανταχτών φάουλ.

Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Έγκλημά μου

Mon Crime / The Crime Is Mine
2,5
  • Κωμωδία
  • 2023
  • Διάρκεια: 102 '
  • Φρανσουά Οζόν

Μια φτωχή ηθοποιός ομολογεί ότι δολοφόνησε έναν σημαντικό θεατρικό παραγωγό, αλλά αθωώνεται καθώς αποδεικνύει ότι βρισκόταν σε άμυνα. Η δημοσιότητα της δίκης γίνεται το εφαλτήριο για μια λουσάτη επαγγελματική καριέρα, αλλά έχει πει πράγματι την αλήθεια;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.