Το Έγκλημά μου

2,5

Μυστήριο επιθεωρησιακού χαρακτήρα με επίκεντρο τη μάχη των φύλων που ωστόσο προφυλάσσεται από το ανάλαφρο και λαϊκής απεύθυνσης στιλιζάρισμά του.

Το Έγκλημά μου

Τα τελευταία 25 χρόνια, ο πολυγραφότατος Φρανσουά Οζόν έχει υπογράψει 22 ταινίες, χωρίς ποτέ να επαναλαμβάνει αισθητικά τον εαυτό του και επιδεικνύοντας ένα "χαμαιλεοντικό" ταλέντο να προσαρμόζεται στα διαφορετικά κινηματογραφικά είδη. Αυτήν τη φορά εμπνέεται από ένα θεατρικό έργο της δεκαετίας του ’30, όπου μια φτωχή ηθοποιός ομολογεί ότι δολοφόνησε έναν σημαντικό θεατρικό παραγωγό, αλλά αθωώνεται καθώς αποδεικνύει ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Η δημοσιότητα της δίκης γίνεται αφρομή για μια λουσάτη επαγγελματική καριέρα, αλλά έχει πει πράγματι την αλήθεια;

Το Έγκλημά μου2

Το φιλμ διατηρεί όσα από τα θεατρικά στοιχεία του πρωτότυπου χρειάζεται, κυρίως τον επιθεωρησιακό χαρακτήρα, για να θίξει με μια φαινομενική ελαφρότητα ακανθώδη επίκαιρα ζητήματα. Πρωτίστως εκείνο που αφορά το τίμημα της γυναικείας χειραφέτησης όταν διεκδικείται σε μια άκρως πατριαρχική κοινωνία, αλλά συνοδεύεται από αμφισβητίσιμες προθέσεις. Διότι, εν προκειμένω, οι ιδιοτελείς σκοποί της βασικής ηρωίδας θολώνουν τα όρια ανάμεσα σε θύτες και θύματα, με αποτέλεσμα οι όροι του καλού και του κακού να παίζουν μόνο σχετικό ρόλο σε αυτή την κομψή μάχη των φύλων.

Κατά την προσφιλή τακτική του Οζόν, η αμφίσημη συμπεριφορά των χαρακτήρων-σήμα κατατεθέν του σινεμά του διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, ενώ αποτρέπει τα βιαστικά ηθικολογικά συμπεράσματα. Βέβαια, τα σχόλια που διατυπώνονται πάνω στον δομικό σεξισμό των σχέσεων εξουσίας δεν είναι όσο τολμηρά προσδοκά ο ίδιος, κάτι που προδίδουν τα ουκ ολίγα ξεπερασμένα αστεία. Αντίστοιχα, η κατακλείδα του φιλμ ενέχει μια διακριτική "πονηριά", καθώς υπαινίσσεται πως οι δολοπλόκες γυναίκες εκμεταλλεύονται την αντρική ανοησία προς όφελός τους. Συμπερασματικά, το ανάλαφρο στιλιζάρισμα και η λαϊκή απεύθυνση του "Εγκλήματος" το προφυλάσσουν από τη διάπραξη τρανταχτών φάουλ.

Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Έγκλημά μου

Mon Crime / The Crime Is Mine
2,5
  • Κωμωδία
  • 2023
  • Διάρκεια: 102 '
  • Φρανσουά Οζόν

Μια φτωχή ηθοποιός ομολογεί ότι δολοφόνησε έναν σημαντικό θεατρικό παραγωγό, αλλά αθωώνεται καθώς αποδεικνύει ότι βρισκόταν σε άμυνα. Η δημοσιότητα της δίκης γίνεται το εφαλτήριο για μια λουσάτη επαγγελματική καριέρα, αλλά έχει πει πράγματι την αλήθεια;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες ως το τέλος της χρονιάς

Όλα τα blockbuster, τα arthouse και τα οσκαρικά φιλμ για τα οποία μετράμε αντίστροφα ως την πρεμιέρα τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/09/2023

Τα highlights του Animasyros 2023

Καθώς ετοιμάζουμε βαλίτσες για τη μεγάλη γιορτή του animation στην Ερμούπολη, σταχυολογούμε όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη.

Μια διαφορετική προβολή της "Λάμψης" του Κιούμπρικ

Με αφορμή τη μετάφραση ενός διάσημου βιβλίου του Μαρκ Φίσερ, τα θερινά Παναθήναια φιλοξενούν ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό event.

Ράδιο Μετρονόμ

Μια ιστορία αγάπης και μια άλλη ενηλικίωσης δίνουν τα χέρια σε ένα βραβευμένο στις Κάννες κοινωνικό δράμα στην παράδοση της στιβαρής, ρεαλιστικής ρουμάνικης σχολής.

Κάρμεν

Η ιστορία του Προσπέρ Μεριμέ αναζητείται στα βάθη μιας ποζάτης και αυτάρεσκης μείξης βιντεοκλίπ, μοντέρνου μιούζικαλ και παλιομοδίτικου μελοδράματος.

Οι Αναλώσιμοι 4

Η φτήνια της παραγωγής, ο σεναριακός αχταρμάς και η αφηγηματική αναληθοφάνεια βγάζουν μάτι, μιας και η συνταγή της χαβαλεδίτζιδικης κλοτσοπατινάδας με πατίνα βιντεοκασέτας των 80s έχει καταντήσει πλέον ανυπόφορα βασανιστική.

Το Βιβλίο των Θαυμάτων

Δακρύβρεχτο μελό γεμάτο πραγματολογικές, συναισθηματικές και κινηματογραφικές αφέλειες, επιτηδευμένο από το πρώτο έως το τελευταίο πλάνο.