Μπάσταρδα

2

Ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και ρηχή επανάληψη, σε ένα στιλάτο κινηματογραφικό ανέκδοτο το οποίο σοβαρεύει απότομα με άγαρμπο αλληγορικό τρόπο. Αργυρός Αλέξανδρος στο τμήμα «Film Forward» του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Bastarda

Η "Γλυκιά Συμμορία" του Νίκου Νικολαΐδη είναι μια από τις επιδραστικότερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά σινεφίλ θεατών, αλλά και νεότερων σκηνοθετών οι οποίοι προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από την υφολογική και θεματική κυριαρχία του νταρντενικού κοινωνικού δράματος made in Greece. Συνεπαρμένος από την κινηματογραφική κι αντεξουσιαστική αύρα της, ο βραβευμένος μοντέρ και μικρομηκάς Νίκος Πάστρας ("Ακρυλικό", "Μελατονίνη") έχτισε πάνω στη βασική ιδέα της μια πρόταση φυγής για την generation z, η οποία αναζητά τη δική της ουτοπία, αποσπώντας τον Αργυρό Αλέξανδρο στο τμήμα "Film Forward" του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Φυγής από ποιόν και από τι; Δέκα νεαρά παιδιά, πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια, αφήνουν πίσω τους την καλοκαιρινή καθημερινότητα της πόλης και ζουν το εδώ και τώρα σ' ένα απομονωμένο σπίτι στην εξοχή. Οι κοινωνικές απαγορεύσεις έχουν μείνει στο κλεινόν άστυ, μαζί με τους επιβεβλημένους ρόλους, τις καταναγκαστικές συμπεριφορές και το γονεϊκό νόμο. Σ' έναν αυτοσχέδιο επί γης παράδεισο, οι ανήλικοι κάτοικοί του νιώθουν σαν τους πρωτόπλαστους πριν δελεαστούν από τον πειρασμό της γνώσης, πρόθυμοι να πειραματιστούν πάνω στις έννοιες του καλού και του κακού, του ανταγωνισμού, της λαγνείας, της ατιμώρητης ειλικρίνειας, του απαγορευμένου και του πρωτόγνωρου.

Ο Πάστρας συντονίζεται απόλυτα με τους υψηλούς σφυγμούς τους και αποτυπώνει στα παιχνιδιάρικα όσο κι αυτάρεσκα πλάνα του (το "Euphoria" συναντά τον Γκασπάρ Νοέ) την αφελή πίστη τους για μια ανέμελη επιστροφή στην αθωότητα. Αγαπάει και καταλαβαίνει βαθιά τους ήρωές του, γοητεύεται και άλλο τόσο παρασύρεται από την επιπολαιότητά τους. Την οικειοποιείται ως φιλοσοφία της ίδιας της ταινίας του, η φρεσκάδα της οποίας ανακυκλώνεται από ένα σημείο και μετά σε μια ρηχή επανάληψη. Κάποιες φευγαλέες στιγμές οι αυθόρμητες ερμηνείες και τα ανυπότακτα βλέμματα αποκαλύπτουν μια κεκαλυμμένη μελαγχολία. Υπάρχουν πλάνα που υπονοούν μια "αθόρυβη" τραγικότητα. Η τελική αίσθηση, όμως, είναι αυτή ενός στιλάτου σινε-ανεκδότου, το οποίο σοβαρεύει απότομα στο φινάλε του με άγαρμπο αλληγορικό τρόπο.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Μπάσταρδα

2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 94 '
  • Νίκος Πάστρας

Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια αφήνουν πίσω τους την καλοκαιρινή καθημερινότητα της πόλης και ζουν το εδώ και τώρα σ’ ένα απομονωμένο σπίτι στην εξοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.