Τηλεφώνησε στην Τζέιν

1

Η ατζέντα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της γυναικείας χειραφέτησης οδηγεί εκ του ασφαλούς ένα άνευρο και συγκαταβατικό κοινωνικό δράμα.

Tilefonise stin Jane

Σημαδεμένο από τις δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Ρόμπερτ Κένεντι, το αντιπολεμικό κίνημα για το Βιετνάμ και τις διεκδικήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειδικά εκείνων των Αφροαμερικανών, το 1968 ήταν μια καυτή χρονιά για τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Αυτήν επιλέγουν λοιπόν οι σεναριογράφοι Χέιλι Σορ και Ρόσαν Σέτι (του τηλεοπτικού "The resident") για να διηγηθούν την ιστορία της νοικοκυράς Τζόι, παντρεμένης με ένα δικηγόρο και μητέρας μιας έφηβης. Έγκυος ξανά, θα σοκαριστεί μόλις μάθει πως η υγεία της απειλείται άμεσα αν τυχόν γεννήσει και η ενδεδειγμένη λύση είναι ο προγραμματισμένος τερματισμός της εγκυμοσύνης. Κάτι το οποίο στο Ιλινόις της εποχής είναι παράνομο κι έτσι το αίτημά της απορρίπτεται από τις νοσοκομειακές αρχές. Αναζητώντας εναλλακτική λύση κρυφά από την οικογένειά της, η Τζόι θα έρθει σε επαφή με την υπηρεσία "Καλέστε την Τζέιν", στις δράσεις της οποίας θα αρχίσει σταδιακά να εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά.

Μια σύντομη σκηνή καταστολής μιας "χίπικης" διαδήλωσης στην αρχή και το ακτιβίστικο παρελθόν της Βιρτζίνια, της επικεφαλής του "Καλέστε την Τζέιν", είναι οι λιγοστές αναφορές της ταινίας στο πολιτικό περιβάλλον της εποχής. Η αφηγηματική προσοχή της είναι στραμμένη αποκλειστικά στην Τζόι και στον αγώνα της για έμφυλη συνειδητοποίηση, με την ατζέντα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της γυναικείας χειραφέτησης να οδηγεί εκ του ασφαλούς το άνευρο και συγκαταβατικό αυτό κοινωνικό δράμα. Η Φίλις Νάγκι (σκηνοθέτρια της τηλεταινίας "Mrs. Harris", θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος του "Carol") θα μπορούσε χωρίς πολύ κόπο να  ζωηρέψει δραματικά την ισχνή πλοκή του, να επιλέξει ένα λιγότερο αφελές κι ανώδυνο φινάλε και να αξιοποιήσει ευρηματικότερα την ιδέα των τραγουδιών-γέφυρα. 

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλεφώνησε στην Τζέιν

Call Jane
1,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 121 '
  • Φίλις Νάγκι

Το 1968, μια νοικοκυρά πρέπει να τερματίσει την προχωρημένη εγκυμοσύνη της για λόγους υγείας. Οι νοσοκομειακές αρχές απορρίπτουν το αίτημά της κι εκείνη αναγκάζεται να αναζητήσει εναλλακτική λύση, στην υπηρεσία «Καλέστε την Τζέιν».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Βραβείο Directors' Next Gen από το Cinobo και το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ

Το κοινό αναδεικνύει την καλύτερη φοιτητική ταινία της χρονιάς. Δείτε τις 12 μικρού μήκους ταινίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Ο Γιώργος Αθανασίου γύρισε μία ταινία για "την ανάγκη μας να μην νιώθουμε μόνοι"

Μιλήσαμε με το σκηνοθέτη που συστήνεται στο κοινό με το ρομαντικό ασπρόμαυρο φιλμ "Τα Άνθη στα Άνθη".

Ο Φρανσουά Οζον "ομολογεί" το "Έγκλημά του"

Μιλήσαμε με τον κορυφαίο Γάλλο σκηνοθέτη για τη νέα ταινία του που δίνει αντισεξιστικό τουίστ σε μια γαλλική επιθεώρηση των 30s.

Η νέα ταινία του Pedro Pascal θα σε κάνει να ανατριχιάσεις

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις τελευταία, ο δημοφιλής ηθοποιός είναι από κάτω.

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν

Πρώτο μέρος ενός σίκουελ στο οποίο η σεναριακή και σκηνοθετική ευρηματικότητα του οσκαρικού πρώτου animation εμπλουτίζεται με σχεδιαστική φαντασία, αλλά ταυτόχρονα υπερφορτώνεται με έναν ανοικονόμητο αφηγηματικό παροξυσμό.

Αγάπη και Μίσος

Δυσκίνητο οικογενειακό (μελό)δραμα με προβλέψιμη εξέλιξη, παγιδευμένο σε μια στείρα και σοβαροφανή κινηματογραφική φλυαρία.

Ο Μεγαλόδοντας

Κακοφτιαγμένο και αταίριαστα σοβαροφανές b-movie, το οποίο χάνεται στο κενό μεταξύ "Sharknado" και "Σαγονιών του Καρχαρία".