Η Βαλέρια Παντρεύεται

3

Δράμα δωματίου το οποίο αναδεικνύει, μέσα από μια θυελλώδη αντιπαράθεση χαρακτήρων και πολιτισμικών νοοτροπιών, την παντοδυναμία της κοινωνικής υποκρισίας.

H Valeria pantrevetai

Το "Blush" ("Barash") του 2015, πρώτη ταινία της Ισραηλινής Μιχάλ Βίνικ, αφορούσε την ιστορία ενός νεανικού λεσβιακού έρωτα με φόντο μια ομοφοβική και φανατισμένη κοινωνική πραγματικότητα. Οι γυναικείοι δεσμοί επανεξετάζονται με παρόμοιο τρόπο και στο "Η Βαλέρια Παντρεύεται", εμπνευσμένο από μια συνήθη πλέον "ανταλλαγή" μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης.


Θυμάστε το ντοκιμαντέρ "Sugartown: Οι Γαμπροί" και τους άντρες της Ζαχάρως οι οποίοι αναζητούσαν νύφες στη Ρωσία; Εδώ οι γαμπροί περιμένουν και οι νύφες έρχονται από λίγο νοτιότερα. Πρώτη στη σειρά η Κριστίνα, μια Ουκρανή η οποία έχει παντρευτεί στο Ισραήλ μέσω διαδικτυακής γνωριμίας, ζει μια τακτοποιημένη ζωή και περιμένει την εντός έτους απόκτηση της ισραηλινής υπηκοότητας. Αφού το πείραμα πέτυχε, τα χνάρια της ακολουθεί η μικρότερη αδελφή της Βαλέρια, την οποία ο σύζυγος της Κριστίνα Μίχαελ έχει προξενέψει, έναντι αμοιβής, στον Έιταν. Έπειτα από δυο-τρεις συζητήσεις των άμεσα ενδιαφερομένων μέσω Skype, η συμφωνία έχει κλείσει, το ταξίδι έχει κανονιστεί και τώρα η Κριστίνα υποδέχεται στην καινούργια πατρίδα της τη Βαλέρια. Ο μέλλων γαμπρός καταφθάνει για την πρώτη γνωριμία από κοντά με λουλούδια και δώρα, αλλά η σιωπηλή και συνεσταλμένη Βαλέρια μοιάζει διστακτική να τον ακολουθήσει στη συζυγική εστία.


Η Βίνικ δεν σπαταλά χρόνο μέχρι να κλείσει τους ήρωές της στους τέσσερις τοίχους ενός μεσοαστικού διαμερίσματος, το οποίο αποτελεί για όλους το σύμβολο μιας ευτυχισμένης καθημερινότητας. Μαθαίνουμε κάποια στιγμή πως η Κριστίνα και ο άντρας της την έχουν σχεδόν κατακτήσει (τους λείπει ένα παιδί), δείχνοντας το δρόμο στον αποφασισμένο και ερωτευμένο Έιταν και τη γελαστή Βαλέρια. Γιατί, τότε, εκείνη κάνει την τελευταία στιγμή δεύτερες σκέψεις;


Η απάντηση είναι από μια άποψη ολοφάνερη, από μια άλλη όμως κρύβεται πίσω από μια ατσαλάκωτη επιφάνεια επίπλαστων συμπεριφορών και μυστικών κινήτρων, τα οποία οι δύο αδελφές –πρώτα η μικρή και τελικά κι η μεγάλη– αρχίζουν να συνειδητοποιούν στην πλήρη διάστασή τους. Τα κοντινά πλάνα της Βίνικ, η κλειστοφοβική αίσθηση του περιορισμένου χώρου και η αδυναμία άμεσης επικοινωνίας (οι συνεννοήσεις γίνονται στα ρωσικά, τα εβραϊκά και τα αγγλικά) αποκαλύπτουν, χωρίς να μεγαλοποιούν δραματικά και θεατρικά, το ηθικό αδιέξοδο των δύο γυναικών, παγιδευμένων σε ένα περιβάλλον ταξικής, οικονομικής και έμφυλης ανισότητας. Ο τρόπος με τον οποίο τα παγκόσμια γεωπολιτικά παιχνίδια μετατρέπονται σε τετριμμένες συζυγικές διαμάχες είναι διακριτικός, ντελικάτος, όσο και αρκετά προβλέψιμος, με την αντιπαράθεση των πολιτισμικών νοοτροπιών να πυροδοτεί αυτήν τη θυελλώδη εντέλει αντιπαράθεση χαρακτήρων, από την οποία τελικός νικητής θα βγει η παντοδυναμία της κοινωνικής υποκρισίας.
Αργυρός Αλέξανδρος στο τμήμα "Meet the Neighbors" του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και συμμετοχή εκτός συναγωνισμού στο τμήμα "Ορίζοντες" της Βενετίας.

Ισραήλ, Ουκρανία. 2022. Διάρκεια: 76΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Η Βαλέρια Παντρεύεται

Valeria Mithatenet / Valeria Is Getting Married
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 76 '
  • Μιχάλ Βίνικ

Η Κριστίνα είναι μια Ουκρανή, η οποία έχει παντρευτεί στο Ισραήλ μέσω διαδικτυακά κανονισμένου γάμου. Αναζητώντας ανάλογη τύχη, η αδελφή της Βαλέρια την επισκέπτεται για να γνωρίσει τον δικό της μέλλοντα σύζυγο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.