Ευλογία

3

Περιγραφή μιας ταραγμένης εποχής μέσα από το κομψό και μελαγχολικό πορτρέτο ενός καλλιτέχνη ο οποίος έδωσε φωνή στην απωθημένη αντιηρωική συνείδησή της.

Evlogia

Με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μεγάλη Βρετανία γράφει ακόμα μία χρυσή σελίδα ηρωισμού στην πολύτομη ιστορία της. Δεν αισθάνονται όμως το ίδιο όλοι οι υπήκοοί της, κάποιοι από τους οποίους υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο στυγνό μακελειό το οποίο μεταμφιέστηκε μεγαλόστομα σε πατριωτικό κατόρθωμα. Ο ποιητής Ζίγκφριντ Σασούν, ο οποίος πολέμησε στα χαρακώματα, περιέγραψε γλαφυρά όλη τη φρίκη της πολυετούς σύρραξης, κατήγγειλε τους σοβινιστικούς παιάνες περί πολεμικής αρετής και γι’ αυτό οδηγήθηκε το 1917 σε ψυχιατρική κλινική. Η όλη στάση του δεν ήταν ακτιβίστικη, αλλά συνεσταλμένη, η ποιητική φωνή του τολμηρή, μα διακριτική, κι ό,τι άφησε πίσω του (κυρίως η μυθοπλαστική αυτοβιογραφία του "Τριλογία του Σέρστον") θεωρείται πλέον ένας θησαυρός για την αγγλόφωνη λογοτεχνία.

Όπως η Αμερικανίδα ρομαντική ποιήτρια Έμιλι Ντίκινσον ("Ήρεμο Πάθος", 2016), ο Σασούν αποτελεί έναν ιδανικό κινηματογραφικό (αντι)ήρωα για τον στιλίστα Τέρενς Ντέιβις ("Βαθύ Μπλε του Έρωτα", "Ένα Τραγούδι για το Ηλιοβασίλεμα"). Χαμηλότονος, σαν τους κοινωνικά εξόριστους χαρακτήρες τους οποίους επιλέγει να κινηματογραφήσει, περιγράφει εδώ μια ταραγμένη εποχή μέσα από το κομψό και μελαγχολικό πορτρέτο ενός καλλιτέχνη, ο οποίος έδωσε φωνή στην απωθημένη αντιηρωική συνείδησή της. Για να τα καταφέρει, όμως, ο Σασούν έπρεπε να τα βάλει τόσο με αδιαπέραστα κοινωνικά στεγανά όσο και με ατίθασους προσωπικούς δαίμονες. Αναζητώντας διαρκώς εξιλέωση για τις ενοχές που του γέννησε η γενναία και αντισυμβατική προσωπική διαδρομή του (ομοφυλόφιλος και ειρηνιστής), θα δοκιμαστεί κάνοντας γάμο και οικογένεια, ενώ σε μεγάλη ηλικία θα προσηλυτιστεί στον καθολικισμό. Πηγαινοερχόμενος στο χρόνο, ο Ντέιβις παρακολουθεί με –ίσως υπερβολική– συναισθηματική αυτοσυγκράτηση αυτήν τη διά βίου αναζήτηση μιας λυτρωτικής εσωτερικής ειρήνης. Μια ψυχολογική "ευλογία" που δεν κατάφερε να του την προσφέρει η πολεμοκάπηλη πραγματικότητα, δεν μπόρεσαν οι πλούσιοι, διάσημοι και απλοί καθημερινοί άνθρωποι γύρω του, δεν το κατόρθωσε ούτε η θρησκεία. Ίσως να το πέτυχε τελικά η τέχνη μάς ψιθυρίζει ο αθεράπευτα ρομαντικός Τέρενς Ντέιβις.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 137΄. Διανομή: NEO FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Ευλογία

Benediction
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 137 '
  • Τέρενς Ντέιβις

H ταραγμένη ζωή του Βρετανού ποιητή Ζίγκφριντ Σασούν, ο οποίος πολέμησε στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάστηκε να κρατήσει κρυφή τη σεξουαλικότητά του και σε μεγάλη ηλικία προσηλυτίστηκε στον καθολικισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".