Άρρηκτος Δεσμός

2

Ο Γκάι Ρίτσι βάζει στην άκρη τη φλασάτη, αλλά ρηχή αφηγηματική δεξιοτεχνία του για χάρη μιας ρεαλιστικής πολεμικής περιπέτειας που εξυμνεί την αμερικανική (στρατιωτική και ηθική) υπεροχή.

Ariktos desmo

Όπως πληροφορούμαστε και από ανάλογες κάρτες στο τέλος της ταινίας, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, χιλιάδες Αφγανοί οι οποίοι είχαν συνεργαστεί μαζί τους στη συνέχεια συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από τους Ταλιμπάν. Ένας απ’ αυτούς θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν και ο Αχμέντ, αν η ιστορία του "Άρρηκτου Δεσμού" αναφερόταν σε πραγματικά πρόσωπα. Αλλά το σενάριο των Γκάι Ρίτσι και των πρόσφατων συνεργατών του Άιβαν Άτκινσον και Μαρν Ντέιβις ("The Gentlemen", "Ένας Οργισμένος Άντρας Εκδικείται") είναι πρωτότυπο και η ιστορία του Αμερικανού λοχία Τζον Κίνλι και του Αφγανού διερμηνέα του Αχμέντ μυθοπλαστική. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν λοιπόν, η διμοιρία τους πέφτει σε ενέδρα, από την οποία ξεφεύγουν ζωντανοί μόνον οι δυο τους. Στην καταδίωξη, ο Κίνλι θα τραυματιστεί σοβαρά κι έτσι ο Αχμέντ θα πρέπει να τον κουβαλήσει για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα σε έδαφος ελεγχόμενο από τους Ταλιμπάν μέχρι να επιστρέψουν στη βάση τους.


Ο Γκάι Ρίτσι βάζει στην άκρη τη φλασάτη, αλλά ρηχή αφηγηματική δεξιοτεχνία του για χάρη μιας ρεαλιστικής πολεμικής περιπέτειας, η οποία προσπαθεί να αποτυπώσει την αλήθεια τόσο της πρώτης γραμμής όσο και των μετόπισθεν του πολέμου στο Αφγανιστάν. Το πόσο αναλώσιμοι είναι δηλαδή για τη μιλιταριστική μηχανή οι απλοί στρατιώτες και ακόμα περισσότερο οι "τριτοκοσμικοί" συμπολεμιστές τους. Ο Αχμέντ, όμως, αποδεικνύεται παλικάρι (έχει τους προσωπικούς λόγους του) κι έτσι όταν έρχεται η σειρά του Κίνλι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, η πραγματική, λαϊκή κι ανθρώπινη (όχι θεσμική) αμερικανική υπόληψη θα μείνει άσπιλη. Ο Γκάι Ρίτσι την υπερασπίζεται τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ηθικό επίπεδο, μετατρέποντας από ένα σημείο και μετά τη δυναμική περιπέτειά του σε μελο πατριωτικό παιάνα σωτηρίας και εκδίκησης (οι Αμερικανοί πέφτουν σαν ήρωες, οι Ταλιμπάν σκοτώνονται σαν μύγες), ο οποίος δυσκολεύεται πολύ να παραμείνει μέσα σε ρεαλιστικό και πειστικό πλαίσιο.

Μ. Βρετανία, Ισπανία. 2023. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Άρρηκτος Δεσμός

Guy Ritchie's The Covenant
2
  • Περιπέτεια
  • 2023
  • Διάρκεια: 123 '
  • Γκάι Ρίτσι

Προς το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός λοχίας Τζον Κίνλι και ο Αφγανός διερμηνέας του Αχμέντ πέφτουν σε ενέδρα. Ο πρώτος τραυματίζεται και ο δεύτερος πρέπει να τον κουβαλήσει για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα σε εχθρικό έδαφος μέχρι να επιστρέψουν στη βάση τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σαρώνει στο τρέιλερ της "Φόνισσας"

Κλέβει την παράσταση η κορυφαία ηθοποιός στο πρώτο πλήρες κλιπ από τη φιλόδοξη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/09/2023

Ελληνικό box office: Το "Μυστήριο" συνεχίζεται

Για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο ο Ηρακλής Πουαρό και μια καλόγρια από την κόλαση παρέμειναν οι μεγάλες ατραξιόν των θερινών κινηματογράφων.

Ο πρώιμος Χίτσκοκ έφτασε στο Cinobo

Τέσσερις σπάνιες ταινίες από την φιλμογραφία του μετρ του σασπένς σας περιμένουν στη streaming πλατφόρμα.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 28/9

Ο νέος Γούντι Άλεν, η επιστροφή του Jigsaw και ο ελληνικός Χρυσός Φοίνικας προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες ως το τέλος της χρονιάς

Όλα τα blockbuster, τα arthouse και τα οσκαρικά φιλμ για τα οποία μετράμε αντίστροφα ως την πρεμιέρα τους.

Τα highlights του Animasyros 2023

Καθώς ετοιμάζουμε βαλίτσες για τη μεγάλη γιορτή του animation στην Ερμούπολη, σταχυολογούμε όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη.

Μια διαφορετική προβολή της "Λάμψης" του Κιούμπρικ

Με αφορμή τη μετάφραση ενός διάσημου βιβλίου του Μαρκ Φίσερ, τα θερινά Παναθήναια φιλοξενούν ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό event.