Άρρηκτος Δεσμός

2

Ο Γκάι Ρίτσι βάζει στην άκρη τη φλασάτη, αλλά ρηχή αφηγηματική δεξιοτεχνία του για χάρη μιας ρεαλιστικής πολεμικής περιπέτειας που εξυμνεί την αμερικανική (στρατιωτική και ηθική) υπεροχή.

Ariktos desmo

Όπως πληροφορούμαστε και από ανάλογες κάρτες στο τέλος της ταινίας, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, χιλιάδες Αφγανοί οι οποίοι είχαν συνεργαστεί μαζί τους στη συνέχεια συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από τους Ταλιμπάν. Ένας απ’ αυτούς θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν και ο Αχμέντ, αν η ιστορία του "Άρρηκτου Δεσμού" αναφερόταν σε πραγματικά πρόσωπα. Αλλά το σενάριο των Γκάι Ρίτσι και των πρόσφατων συνεργατών του Άιβαν Άτκινσον και Μαρν Ντέιβις ("The Gentlemen", "Ένας Οργισμένος Άντρας Εκδικείται") είναι πρωτότυπο και η ιστορία του Αμερικανού λοχία Τζον Κίνλι και του Αφγανού διερμηνέα του Αχμέντ μυθοπλαστική. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν λοιπόν, η διμοιρία τους πέφτει σε ενέδρα, από την οποία ξεφεύγουν ζωντανοί μόνον οι δυο τους. Στην καταδίωξη, ο Κίνλι θα τραυματιστεί σοβαρά κι έτσι ο Αχμέντ θα πρέπει να τον κουβαλήσει για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα σε έδαφος ελεγχόμενο από τους Ταλιμπάν μέχρι να επιστρέψουν στη βάση τους.


Ο Γκάι Ρίτσι βάζει στην άκρη τη φλασάτη, αλλά ρηχή αφηγηματική δεξιοτεχνία του για χάρη μιας ρεαλιστικής πολεμικής περιπέτειας, η οποία προσπαθεί να αποτυπώσει την αλήθεια τόσο της πρώτης γραμμής όσο και των μετόπισθεν του πολέμου στο Αφγανιστάν. Το πόσο αναλώσιμοι είναι δηλαδή για τη μιλιταριστική μηχανή οι απλοί στρατιώτες και ακόμα περισσότερο οι "τριτοκοσμικοί" συμπολεμιστές τους. Ο Αχμέντ, όμως, αποδεικνύεται παλικάρι (έχει τους προσωπικούς λόγους του) κι έτσι όταν έρχεται η σειρά του Κίνλι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, η πραγματική, λαϊκή κι ανθρώπινη (όχι θεσμική) αμερικανική υπόληψη θα μείνει άσπιλη. Ο Γκάι Ρίτσι την υπερασπίζεται τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ηθικό επίπεδο, μετατρέποντας από ένα σημείο και μετά τη δυναμική περιπέτειά του σε μελο πατριωτικό παιάνα σωτηρίας και εκδίκησης (οι Αμερικανοί πέφτουν σαν ήρωες, οι Ταλιμπάν σκοτώνονται σαν μύγες), ο οποίος δυσκολεύεται πολύ να παραμείνει μέσα σε ρεαλιστικό και πειστικό πλαίσιο.

Μ. Βρετανία, Ισπανία. 2023. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Άρρηκτος Δεσμός

Guy Ritchie's The Covenant
2
  • Περιπέτεια
  • 2023
  • Διάρκεια: 123 '
  • Γκάι Ρίτσι

Προς το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός λοχίας Τζον Κίνλι και ο Αφγανός διερμηνέας του Αχμέντ πέφτουν σε ενέδρα. Ο πρώτος τραυματίζεται και ο δεύτερος πρέπει να τον κουβαλήσει για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα σε εχθρικό έδαφος μέχρι να επιστρέψουν στη βάση τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.