Σπασμένος Ήχος

2,5

Ευρηματικά μονταρισμένο ντοκουμέντο, το οποίο ξεπερνά τη στείρα διαδοχή talking heads. Περισσότερο συναισθηματικό παρά μουσικά ακαδημαϊκό, θίγει πολιτικοκοινωνικές και πολιτιστικές παραμέτρους.

Spasmenos hxos

Βάση ολόκληρης της λαϊκής μας μουσικής, το μπουζούκι κουβαλάει στα τάστα και στις χορδές του μεγάλο κομμάτι της νεοελληνικής ιστορίας. Η δική του δεν χωράει σε ένα ντοκιμαντέρ των 80 λεπτών, αλλά ο σκηνοθέτης Φοίβος Κοντογιάννης ("Αθηνά εκ του Μηδενός", 2014) κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια. Υπεύθυνος για την ιδέα, την έρευνα και την αρχισυνταξία είναι ο μουσικός και συγγραφέας Ανέστης Μπαρμπάτσης, ο οποίος δίνει το λόγο σε μια σειρά από ερευνητές, συνθέτες και δεξιοτέχνες του οργάνου (Δημήτρης Βύζας, Γιώργος Δράμαλης, Μανώλης Καραντίνης, Βαγγέλης Λιόλιος, Γιάννης Μωραΐτης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαβασιλείου, Κώστας Παπαδόπουλος, Μανώλης Πάππος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Παναγιώτης Στεργίου, Θύμιος Στουραΐτης, Νίκος Τατασόπουλος, Βαγγέλης Τρίγκας και Διαμαντής Χιώτης).
Αυτοί σχολιάζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αφηγούνται προσωπικές ιστορίες και μιλούν για το μέλλον του μπουζουκιού συνοδευόμενοι από αρχειακό υλικό και ζωντανή μουσική. Η ταινία τρέχει μέσα από πολλά θέματα και πολλά στόματα, αλλά είναι ευρηματικά μονταρισμένη (από τον Γιώργο Γεωργόπουλο), ξεπερνώντας τη στείρα διαδοχή talking heads. Περισσότερο συναισθηματική παρά μουσικά ακαδημαϊκή, θίγει όσο μπορεί πολιτικοκοινωνικές και πολιτιστικές παραμέτρους.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 81΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Σπασμένος Ήχος

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 81 '
  • Φοίβος Κοντογιάννης

Η ιστορία του μπουζουκιού, έτσι όπως την αφηγούνται ερευνητές, συνθέτες και δεξιοτέχνες του οργάνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.