Σπασμένος Ήχος

2,5

Ευρηματικά μονταρισμένο ντοκουμέντο, το οποίο ξεπερνά τη στείρα διαδοχή talking heads. Περισσότερο συναισθηματικό παρά μουσικά ακαδημαϊκό, θίγει πολιτικοκοινωνικές και πολιτιστικές παραμέτρους.

Spasmenos hxos

Βάση ολόκληρης της λαϊκής μας μουσικής, το μπουζούκι κουβαλάει στα τάστα και στις χορδές του μεγάλο κομμάτι της νεοελληνικής ιστορίας. Η δική του δεν χωράει σε ένα ντοκιμαντέρ των 80 λεπτών, αλλά ο σκηνοθέτης Φοίβος Κοντογιάννης ("Αθηνά εκ του Μηδενός", 2014) κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια. Υπεύθυνος για την ιδέα, την έρευνα και την αρχισυνταξία είναι ο μουσικός και συγγραφέας Ανέστης Μπαρμπάτσης, ο οποίος δίνει το λόγο σε μια σειρά από ερευνητές, συνθέτες και δεξιοτέχνες του οργάνου (Δημήτρης Βύζας, Γιώργος Δράμαλης, Μανώλης Καραντίνης, Βαγγέλης Λιόλιος, Γιάννης Μωραΐτης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαβασιλείου, Κώστας Παπαδόπουλος, Μανώλης Πάππος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Παναγιώτης Στεργίου, Θύμιος Στουραΐτης, Νίκος Τατασόπουλος, Βαγγέλης Τρίγκας και Διαμαντής Χιώτης).
Αυτοί σχολιάζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αφηγούνται προσωπικές ιστορίες και μιλούν για το μέλλον του μπουζουκιού συνοδευόμενοι από αρχειακό υλικό και ζωντανή μουσική. Η ταινία τρέχει μέσα από πολλά θέματα και πολλά στόματα, αλλά είναι ευρηματικά μονταρισμένη (από τον Γιώργο Γεωργόπουλο), ξεπερνώντας τη στείρα διαδοχή talking heads. Περισσότερο συναισθηματική παρά μουσικά ακαδημαϊκή, θίγει όσο μπορεί πολιτικοκοινωνικές και πολιτιστικές παραμέτρους.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 81΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Σπασμένος Ήχος

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 81 '
  • Φοίβος Κοντογιάννης

Η ιστορία του μπουζουκιού, έτσι όπως την αφηγούνται ερευνητές, συνθέτες και δεξιοτέχνες του οργάνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "All that Breathes" έρχεται τον Οκτώβριο στο CineDoc

Ένα ντοκιμαντέρ για τη συγκινητική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και ζώων, με φόντο το χαοτικό, αστικό τοπίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2023

Οι 5+1 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μια λίστα τίτλων οι οποίοι προβάλλονται αποκλειστικά στο φεστιβάλ καθώς δεν έχουν διανομή.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 5/10

Ένας φρέσκος super hero και μια απίστευτη αληθινή ιστορία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι δέκα πιο αστείες σκηνές στη φιλμογραφία του Γούντι Άλεν

Με τα "Γυρίσματα της Τύχης" ο 88χρονος Αμερικανός δημιουργός συμπληρώνει 50 ταινίες πίσω από την κάμερα. Ευκαιρία να θυμηθούμε τις ξεκαρδιστικότερες στιγμές μιας ανεπανάληπτης σινε-καριέρας.

64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ταινίες που θα δούμε στην έναρξη και τη λήξη του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ ανοίγει η ταινία "Στη φωτιά" του γαλλο-βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, ενώ η ταινία "Πεσμένα Φύλλα" του αγαπημένου φινλανδού δημιουργού Άκι Καουρισμάκι θα είναι η ταινία λήξης της φετινής διοργάνωσης.

Ο Μάικλ Γκάμπον πέρα από το "Χάρι Πότερ"

Θυμόμαστε τους έτερους εμβληματικούς ρόλους που ενσάρκωσε ο ηθοποιός ο οποίος πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Φεστιβάλ Καρδαμύλης: Ένας κινηματογραφικός θεσμός γεννιέται

Ξεκίνημα με το δεξί για ένα φεστιβάλ - μπουτίκ στη μεσσηνιακή Μάνη με αντικείμενο ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ για την τέχνη.