Ο Γάμος στο Αφρίν

2

Καταγραφικό ντοκιμαντέρ στο οποίο η αφήγηση προσθέτει λυρισμό και συναίσθημα, απομακρύνοντάς το από το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

O gamos sto Afrin

Γνωστός μας από τα "Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ" (2022), για τα οποία είχε ταξιδέψει έως τον Καύκασο, ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Θωμάς Σίδερης ("Η Θηλιά", "Το Θολό Ποτάμι του Μπαασίμ") βρέθηκε για πρώτη φορά με την κάμερά του στο Αφρίν το 2012. Πόλη του συριακού Κουρδιστάν στα βορειοανατολικά της χώρας, το Αφρίν υπέφερε τόσο από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο όσο και από τη σφοδρή επίθεση την οποία δέχτηκε από τον τουρκικό στρατό το 2018 και σχεδόν ισοπέδωσε την πόλη.
Με αφορμή το βίντεο ενός γάμου 28 χρόνια πριν, ο Κούρδος ποιητής Μερουάν Μπερεκάτ μας ξεναγεί στα ερείπια της γενέτειράς του. Στιγμιότυπα γλεντιού εναλλάσσονται με εικόνες καταστροφής και εγκατάλειψης, αντίθεση που βαθαίνει από το λυρισμό της αφήγησης. Τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι που εμφανίζονται στο γαμήλιο βίντεο; Πόσο και γιατί η Ιστορία κινείται ερήμην των απλών, καθημερινών ανθρώπων; Ο φακός του Σίδερη αποτυπώνει το πριν και το τώρα και τα λόγια του Μπερεκάτ προσθέτουν συναίσθημα σ’ ένα απλό, καταγραφικό ντοκιμαντέρ, απομακρύνοντάς το από το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Ελλάδα, Συρία, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Γάμος στο Αφρίν

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 84 '
  • Θωμάς Σίδερης

Με αφορμή το βίντεο ενός γάμου στο Αφρίν, 28 χρόνια πριν, ο Κούρδος ποιητής Μερουάν Μπερεκάτ μάς ξεναγεί στα ερείπια της πόλης του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 51 μικρού μήκους που διαγωνίζονται στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι που διεκδικούν τα βραβεία του τμήματος "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες".

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
05/09/2025

Τζένιφερ Λόρενς & Ρόμπερτ Πάτινσον ερωτευμένοι μέχρι θανάτου στο "Die My Love"

Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της κορυφαίας σκηνοθέτριας Λιν Ράμσεϊ ("Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν").

Η ελληνική "Αρκουδότρυπα" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το ντεμπούτο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου απέσπασε το σημαντικό βραβείο Europa Cinemas Label χάρη στο οποίο η ταινία θα μπορέσει να διανεμηθεί σε σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μια εβδομάδα γεμάτη σινεμά που μπορείτε να παρακολουθήσετε ακόμα και εάν δε βρεθείτε στη μακεδονική πόλη.

Είμαστε έτοιμοι για τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" της γενιάς του TikTok;

Το τρέιλερ της νέας ταινίας της οσκαρικής Έμεραλντ Φένελ ξεσήκωσε το ίντερνετ και τις σινεφίλ συζητήσεις.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (4-10/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.