Flux Gourmet

2

Λοξή, πικρή και συχνά ευρηματική σάτιρα των αδιεξόδων της σύγχρονης τέχνης, η οποία δελεάζεται υπερβολικά από τη γοητεία της weird, εξυπνακίστικης παρωδίας. Με έναν απολαυστικά αγγλόφωνο Μάκη Παπαδημητρίου.

Flux Gourmet1

Περιθωριακό, αλλά πάντα παρόν, το ελληνικό στοιχείο βρίσκει ένα σωρό τρόπους να υπεισέρχεται στις ταινίες του Βρετανού σκηνοθέτη Πίτερ Στρίκλαντ, ο οποίος κλείνει έτσι το μάτι στην ελληνική ρίζα της καταγωγής του (από τη μεριά της μητέρας του). Παρ’ όλα αυτά, μετά την "Εκδίκηση της Καταλίν Βάργκα" (2009), το πολυβραβευμένο παγανιστικό ντεμπούτο θρίλερ του, το "Flux Gourmet" είναι μόλις η δεύτερη ταινία του η οποία φτάνει μέχρι τις ελληνικές αίθουσες. Κι αυτό επειδή χρειάζεσαι σινεφίλ πυξίδα για να πλοηγηθείς στις αγωνιώδεις ιστορίες του, οι οποίες μέσα από εξεζητημένα καδραρίσματα, έντονα χρώματα και ιδιόμορφους χαρακτήρες μετατρέπονται σε υπαρξιακούς εφιάλτες. Παράλληλα, ατμοσφαιρικές μουσικές και πειραγμένοι ήχοι προτείνουν τη δική τους, εναλλακτική σκηνοθεσία – ο ήρωάς του "Berberian Sound Studio" είναι ηχολήπτης, η "Εκδίκηση της Καταλίν Βάργκα" κέρδισε το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης για τον ήχο της στο Φεστιβάλ Βερολίνου και οι Cat’s Eyes το βραβείο μουσικής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας για το "Duke of Burgundy" – κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.
Το ελληνικό στοιχείο του "Flux Gourmet" είναι ο πάντα συντονισμένος στον σωστό ερμηνευτικό τόνο Μάκης Παπαδημητρίου ως Στόουνς, αφηγητής και ταυτόχρονα δημοσιογράφος με γαστρεντερικές διαταραχές, ο οποίος καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν στο Sonic Catering Institute. Έναν οργανισμό αφιερωμένο στις μαγειρικές και διατροφικές επιδόσεις όπου για ένα μήνα φιλοξενείται μια ηχητικο-γαστριμαργική(!) κολεκτίβα. Σ’ αυτό το πρωτοποριακό workshop, όμως, δεν αργούν να ξεσπάσουν δημιουργικές διαφωνίες και καλλιτεχνικοί ανταγωνισμοί που θα αναστατώσουν ολόκληρο το ινστιτούτο.
Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και στο θεατή του ο Στρίκλαντ, παρασύροντάς τον σε μια παιχνιδιάρικη όσο και βιτριολική "καταγγελία" της σύγχρονης τέχνης (και ειδικότερα της performance art), σ’ ένα off beat κωμικό θρίλερ και σ’ ένα μετα-σχόλιο πάνω στις κάθε είδους αναπαραστάσεις της αληθινής ζωής. Ευφάνταστος σκηνοθέτης, ξέρει πώς να παίζει με τα νοήματα και τις ιδέες, οι οποίες, όπως και σε σχεδόν όλες τις προηγούμενες ταινίες του, αποδεικνύονται και εδώ ανεξέλεγκτες. Επιχειρούν να εξερευνήσουν κάθε πτυχή των σχέσεων τέχνης και εξουσίας, να αποδομήσουν την… αποδόμηση του σύγχρονου θεάματος, να τραβήξουν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη φόρμα (το στιλ) και το περιεχόμενο, να τρολάρουν τα très chic trends μιας ματαιόδοξης κοινωνίας και να μας θυμίσουν πόσο κοντά βρίσκονται οι φιλήδονες επιθυμίες μας με τις σωματικές μας ανάγκες. Προσθέστε σε όλα αυτά το πολυδιάστατο ηχητικό (από τη μουσική και το sound design ως τις "μελωδικές" νοστιμιές των παραστάσεων της κολεκτίβας) και σινεφίλ σχόλιο και θα πάρετε μια ανατρεπτική σάτιρα, η οποία δελεάζεται υπερβολικά από τη γοητεία της weird, εξυπνακίστικης παρωδίας.

Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Flux Gourmet

2
  • Σινεφίλ
  • 2022
  • Διάρκεια: 111 '
  • Πίτερ Στρίκλαντ

Μια αβάν-γκαρντ καλλιτεχνική κολεκτίβα, η οποία στεγάζεται σε ένα ινστιτούτο αφιερωμένο στις μαγειρικές και διατροφικές επιδόσεις, μπλέκεται σε αγώνες εξουσίας, καλλιτεχνικές βεντέτες και γαστρεντερικές διαταραχές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.