Ο Άρχοντας των Μυρμηγκιών

2

Διδακτική εξιστόρηση ενός αληθινού γεγονότος, η οποία κριτικάρει με θάρρος, αλλά χωρίς κινηματογραφική πυγμή την ιταλική (και όχι μόνο) πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα του ’60.

O arxontas ton mirmigion

Πόσο μοιάζει η κοινωνία των ανθρώπων με αυτήν των μυρμηγκιών; Ο Άλντο Μπραϊμπάντι, δραματουργός, ποιητής, δοκιμιογράφος και σεναριογράφος, γοητεύεται από τη συμπεριφορά αυτών των απολύτως πειθαρχημένων υμενόπτερων και τη μελετάει διεξοδικά. Από τη δική του δυναμική παρουσία θα γοητευτεί ο νεαρός Ετόρε, μέλος μιας συντηρητικής επαρχιακής οικογένειας, από τα δεσμά της οποίας ο ίδιος θέλει να ξεφύγει. Οι δυο τους θα γίνουν εραστές, αλλά οι συγγενείς του Ετόρε θα τους αναζητήσουν, θα απαγάγουν τον νεαρό, τον οποίο θα κλείσουν σε ψυχιατρική κλινική, ενώ θα μηνύσουν τον Μπραϊμπάντι για "αποπλάνηση", βάσει του αναχρονιστικού άρθρου 603 του ποινικού κώδικα, οδηγώντας τον στο δικαστήριο.
Βρισκόμαστε στην Ιταλία του ’60 και σε μια εποχή όπου η εξουσία αντιδρά στις ιδέες οι οποίες την αμφισβητούν ευθέως, προσπαθώντας να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο "ιερά και όσια". Ο σπουδαίος στη δεκαετία του ’90 Τζιάνι Αμέλιο ("Ο Κλέφτης των Παιδιών", "Λαμέρικα") κάνει ευθείς παραλληλισμούς με το σήμερα και ζωντανεύει στην οθόνη μια αληθινή ιστορία, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιπαραθέσεων στη γείτονα χώρα μιας και πλήθος διανοουμένων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγωνιστών της αντίστασης (ο Μπραϊμπάντι ήταν δηλωμένος κομμουνιστής και μέλος της) συνασπίστηκε ενάντια σ’ αυτή την παράλογη, ομοφοβική δίωξη. Η κριτική του απλώνεται σ’ όλο τον κοινωνικό ιστό, καυτηριάζοντας την αδιαφορία των πολιτών, την αδιαλλαξία της καθολικής εκκλησίας και το συντηρητισμό του ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αδυνατώντας όμως να ξεφύγει από τα στεγανά ενός εξίσου… οπισθοδρομικού κινηματογραφικά δράματος καλών προθέσεων. Χωρίς πυγμή και με καταγγελτική ευκολία περιγράφει μια πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα που δεν έχουμε ακόμα αφήσει πίσω μας, σε αντίθεση με αυτού του είδους το σινεμά (της λογικής "μια ταινία, μια συζήτηση").

Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 134΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Άρχοντας των Μυρμηγκιών

Il Signore delle Formiche / The Lord of the Ants
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 130 '
  • Τζιάνι Αμέλιο

Στην Ιταλία του ’60, ο νεαρός Ετόρε γοητεύεται από το δραματουργό, ποιητή και εντομολόγο Άλντο Μπραϊμπάντι, με τον οποίο γίνονται εραστές. Η οικογένεια του Ετόρε, όμως, αντιδρά έντονα και οδηγεί τον Μπραϊμπάντι σε δίκη βάσει ενός αναχρονιστικού νόμου περί αποπλάνησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.