Salò, 120 Μέρες στα Σόδομα

3,5

Ταινία – σκάνδαλο και τελευταία της παζολινικής φιλμογραφίας, μεταγράφει με απίστευτη ωμότητα και 70s προβληματισμό τις ιδέες του Μαρκήσιου Ντε Σαντ στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτικο-φιλοσοφική πραγματικότητα.

Salo 120 meres sta Sodoma1

Είκοσι μέρες μετά τη δολοφονία του Πιέρ Πάολο Παζολίνι (2/11/1975) η τελευταία ταινία του κορυφαίου Ιταλού ποιητή και σκηνοθέτη έκανε την πρεμιέρα της στο Παρίσι. Προκάλεσε παγκόσμιο σκάνδαλο και απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες του κόσμου (φυσικά και στη δική μας, μετά από μια ανεπανάληπτα επιτυχημένη προβολή μηνών στον κινηματογράφο Στούντιο) λόγω γραφικά βίαιων και "άσεμνων" σκηνών. Ήταν μια εσκεμμένη επιλογή του Παζολίνι, ο οποίος διασκεύασε το απαγορευμένο για δυο αιώνες βιβλίο του Μαρκήσιου ντε Σαντ "120 μέρες στα Σόδομα" μεταφέροντας τη δράση του στην Βόρεια Ιταλία του 1944, την εποχή του ψευδοκράτους της Ιταλικής Κοινωνικής Δημοκρατίας, γνωστής ως Δημοκρατίας του Σαλό. Εκεί τέσσερα ανώτερα μέλη της φασιστικής εξουσίας απαγάγουν μια ομάδα νεαρών αντρών και γυναικών. Τους κρατούν για 120 ημέρες, υποβάλλοντάς τους σε κάθε είδους βασανιστήρια και εξευτελισμούς.

Οι σαντικές ιδέες μεταγράφονται με απίστευτη ωμότητα και 70s προβληματισμό στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτικο-φιλοσοφική πραγματικότητα. Συνθέτουν μια παζολινική αντίληψη της (δαντικής) Κόλασης και σοκάρουν μέχρι σήμερα με τον (όχι πάντα διακριτικό) τρόπο που συνδέουν εξουσία και σεξουαλική διαστροφή.

Ιταλία, Γαλλία. 1975. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Salò, 120 Μέρες στα Σόδομα

Salò o le 120 Giornate di Sodoma
3,5
  • Σινεφίλ
  • 1975
  • Διάρκεια: 117 '
  • Πιέρ Πάολο Παζολίνι

Στην υπό ναζιστική κατοχή Βόρεια Ιταλία του 1944, τέσσερα ανώτερα μέλη της φασιστικής εξουσίας απάγουν μια ομάδα νεαρών αντρών και γυναικών. Τους κρατούν για 120 ημέρες, υποβάλλοντάς τους σε κάθε είδους βασανιστήρια, διαστροφή και εξευτελισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτές είναι οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά την Πρωτοχρονιά

Τζόντι Φόστερ α λα γαλλικά, μία επίθεση ζόμπι και ένα μουσικό ντοκιμαντέρ έρχονται στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
29/12/2025

O Barack Obama αποκαλύπτει τις αγαπημένες του ταινίες για το 2025

"Μία μάχη μετά την άλλη", "Συναισθηματική Αξία" και "Τύχη Βουνό" φιγουράρουν στη φετινή κινηματογραφική λίστα του Barack Obama.

Οι 5 πιο εμβληματικοί ρόλοι της Μπριτζίτ Μπαρντό

Κάνουμε μία κινηματογραφική αναδρομή στην πλούσια φιλμογραφία της Γαλλίδας ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή εχθές.

Οι ταινίες που έρχονται την Πέμπτη 1/1

Τζόντι Φόστερ α λα γαλλικά, μία ζόμπι επίθεση και ένα μουσικό ντοκιμαντέρ έρχονται στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Για όσους δεν χόρτασαν οικογένεια, αυτές είναι οι ταινίες που παίζονται στις αίθουσες

Κινηματογραφικές επιλογές που φέρνουν στο προσκήνιο περίπλοκους ή αστείους οικογενειακούς δεσμούς από τις 25-31/12.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά το ΠΣΚ

Αυτές είναι όλες οι ταινίες που θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 έως τις 31/12.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25-31/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.