Παρίσι Ξανά

2,5

Μια γυναίκα και μια χώρα προσπαθούν να ξεπεράσουν ένα αγιάτρευτο τραύμα, σε ένα εγκάρδιο, ελαφρά υποτονικό δράμα το οποίο δεν ξεφεύγει ποτέ από οικεία σχήματα και προβλέψιμα όρια.

Parisi xana

Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας, μεταφραζόμενος ως "Ξαναβλέποντας το Παρίσι", δεν αναφέρεται στην επιστροφή κάποιου επισκέπτη ή κατοίκου της Πόλης του Φωτός. Αφορά την "καινούρια" γαλλική πρωτεύουσα, όπως αυτή μεταμορφώθηκε μετά το 2015 και τις δυο τρομοκρατικές επιθέσεις στην εφημερίδα Charlie Hebdo και το θέατρο Μπατακλάν οι οποίες άφησαν πίσω τους πάνω από 100 νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες. Το ευρωπαϊκό αντίστοιχο της 11ης Σεπτεμβρίου σημάδεψε βαθιά μια πολυπολιτισμική χώρα και άφησε ένα ανεξίτηλο κοινωνικό αποτύπωμα, το είδος και το μέγεθος του οποίου προσπαθεί να διερευνήσει η Αλίς Ουινοκούρ μέσα από ένα αλληγορικό δράμα χαρακτήρων.

Στο επίκεντρό του στέκεται η Μιά, μεταφράστρια (η κοσμοπολίτικη πλευρά του γαλλικού πολιτισμού) η οποία βρίσκεται σε μια κατασταλαγμένη σχέση με τον χειρουργό Βενσάν. Η ρουτίνα της, όμως, θα αλλάξει άρδην όταν ένα βράδυ βρεθεί σε ένα μπιστρό το οποίο θα γίνει στόχος πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης. Τραυματισμένη και σοκαρισμένη, θα αναρρώσει για κάποιους μήνες στην εξοχή, αλλά όταν επιστρέψει στο Παρίσι δεν θα μπορεί ακόμα να θυμηθεί τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Χαμένη διαρκώς στις αναμνήσεις της, αρχίζει να τις ξεδιαλύνει αργά και βασανιστικά, φοβούμενη πάντα μήπως ανακαλύψει κάτι αβάστακτα επώδυνο.

Σκηνοθέτις ("Augustine", "Proxima") και βραβευμένη με Σεζάρ σεναριογράφος ("Ατίθασες" της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν), η Αλίς Ουινοκούρ ξεκινάει από μια σχεδόν προσωπική εμπειρία – ο αδελφός της είναι επιζών της σφαγής του Μπατακλάν – για να σκιαγραφήσει το πορτραίτο μιας γυναίκας σε αναζήτηση (καινούριας) ταυτότητας. Μαζί της και αυτό μιας χώρας η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει ένα αγιάτρευτο τραύμα. Η λύση μοιάζει να βρίσκεται στην πλήρη ρήξη με το παρελθόν, μια λυτρωτική ή μήπως αυτοκαταστροφική τελικά επιλογή την οποία η Ουινοκούρ αναδεικνύει ως ψυχολογικό και πολιτικοκοινωνικό μονόδρομο. Χωρίς μελοδραματισμούς και μεγαλοστομίες, αλλά και χωρίς εκπλήξεις, σ’ ένα εγκάρδιο, όσο και ελαφρά υποτονικό δράμα το οποίο δεν ξεφεύγει ποτέ από οικεία σχήματα και προβλέψιμα όρια.

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Παρίσι Ξανά

Revoir Paris
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 105 '
  • Αλίς Ουινοκούρ

Επιζώσα τρομοκρατικής επίθεσης σε ένα μπιστρό, τρεις μήνες μετά, η Μιά δεν μπορεί ακόμα να θυμηθεί τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Επιστρέφει διαρκώς στις αναμνήσεις της, αλλά φοβάται μήπως ανακαλύψει κάτι σοκαριστικά επώδυνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.