Παρίσι Ξανά

2,5

Μια γυναίκα και μια χώρα προσπαθούν να ξεπεράσουν ένα αγιάτρευτο τραύμα, σε ένα εγκάρδιο, ελαφρά υποτονικό δράμα το οποίο δεν ξεφεύγει ποτέ από οικεία σχήματα και προβλέψιμα όρια.

Parisi xana

Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας, μεταφραζόμενος ως "Ξαναβλέποντας το Παρίσι", δεν αναφέρεται στην επιστροφή κάποιου επισκέπτη ή κατοίκου της Πόλης του Φωτός. Αφορά την "καινούρια" γαλλική πρωτεύουσα, όπως αυτή μεταμορφώθηκε μετά το 2015 και τις δυο τρομοκρατικές επιθέσεις στην εφημερίδα Charlie Hebdo και το θέατρο Μπατακλάν οι οποίες άφησαν πίσω τους πάνω από 100 νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες. Το ευρωπαϊκό αντίστοιχο της 11ης Σεπτεμβρίου σημάδεψε βαθιά μια πολυπολιτισμική χώρα και άφησε ένα ανεξίτηλο κοινωνικό αποτύπωμα, το είδος και το μέγεθος του οποίου προσπαθεί να διερευνήσει η Αλίς Ουινοκούρ μέσα από ένα αλληγορικό δράμα χαρακτήρων.

Στο επίκεντρό του στέκεται η Μιά, μεταφράστρια (η κοσμοπολίτικη πλευρά του γαλλικού πολιτισμού) η οποία βρίσκεται σε μια κατασταλαγμένη σχέση με τον χειρουργό Βενσάν. Η ρουτίνα της, όμως, θα αλλάξει άρδην όταν ένα βράδυ βρεθεί σε ένα μπιστρό το οποίο θα γίνει στόχος πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης. Τραυματισμένη και σοκαρισμένη, θα αναρρώσει για κάποιους μήνες στην εξοχή, αλλά όταν επιστρέψει στο Παρίσι δεν θα μπορεί ακόμα να θυμηθεί τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Χαμένη διαρκώς στις αναμνήσεις της, αρχίζει να τις ξεδιαλύνει αργά και βασανιστικά, φοβούμενη πάντα μήπως ανακαλύψει κάτι αβάστακτα επώδυνο.

Σκηνοθέτις ("Augustine", "Proxima") και βραβευμένη με Σεζάρ σεναριογράφος ("Ατίθασες" της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν), η Αλίς Ουινοκούρ ξεκινάει από μια σχεδόν προσωπική εμπειρία – ο αδελφός της είναι επιζών της σφαγής του Μπατακλάν – για να σκιαγραφήσει το πορτραίτο μιας γυναίκας σε αναζήτηση (καινούριας) ταυτότητας. Μαζί της και αυτό μιας χώρας η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει ένα αγιάτρευτο τραύμα. Η λύση μοιάζει να βρίσκεται στην πλήρη ρήξη με το παρελθόν, μια λυτρωτική ή μήπως αυτοκαταστροφική τελικά επιλογή την οποία η Ουινοκούρ αναδεικνύει ως ψυχολογικό και πολιτικοκοινωνικό μονόδρομο. Χωρίς μελοδραματισμούς και μεγαλοστομίες, αλλά και χωρίς εκπλήξεις, σ’ ένα εγκάρδιο, όσο και ελαφρά υποτονικό δράμα το οποίο δεν ξεφεύγει ποτέ από οικεία σχήματα και προβλέψιμα όρια.

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Παρίσι Ξανά

Revoir Paris
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 105 '
  • Αλίς Ουινοκούρ

Επιζώσα τρομοκρατικής επίθεσης σε ένα μπιστρό, τρεις μήνες μετά, η Μιά δεν μπορεί ακόμα να θυμηθεί τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Επιστρέφει διαρκώς στις αναμνήσεις της, αλλά φοβάται μήπως ανακαλύψει κάτι σοκαριστικά επώδυνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.