Σκάρλετ

2,5

Αγροτικό δράμα με άγγιγμα μαγικού ρεαλισμού. Εικαστικά ευαίσθητο, μα αφηγηματικά ανεστίαστο, αποπροσανατολίζεται μέσα στα ζιγκ ζαγκ της μυθιστορηματικής δραματουργίας του.

Scarlet

Αγαπημένος συγγραφέας του Αντρέι Ταρκόφσκι, ο συμπατριώτης του Αλεξάντρ Γκριν (Αλεξάντρ Στεπάνοβιτς Γκρινέβσκι, 1880-1932) έζησε στο περιθώριο της αναγνωρισμένης σοβιετικής λογοτεχνίας, μιας και το έργο του δεν είχε καμιά σχέση με την ηρωική και μελοδραματική αφέλεια του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Εκείνος έγραφε για ήρωες που ονειρεύονται και πραγματοποιούν ταξίδια σε μαγικούς τόπους, για θαλάσσιες και εναέριες περιπέτειες, για εκκεντρικούς χαρακτήρες και για κατορθώματα που εξάπτουν την εφηβική φαντασία. Τα "Πορφυρά Πανιά" αποτελούν το διασημότερο μυθιστόρημά του, το οποίο ο Ιταλός Πιέτρο Μαρτσέλο ("Μάρτιν Ίντεν") διασκευάζει με πλήρη ελευθερία σαν ένα γαλλόφωνο αγροτικό δράμα στην παράδοση του Μαρσέλ Πανιόλ.

Χωρίς ηθογραφικές περιγραφές, αλλά με μεγάλη εικαστική ευαισθησία, το "Σκάρλετ" μας συστήνει ένα ειδυλλιακό σύμπαν, τη γαλλική επαρχία των αρχών του προηγούμενου αιώνα, η οποία μπορεί να προστατευτεί, αλλά όχι και να μείνει εντελώς ανέγγιχτη από τη φρικτή πραγματικότητα γύρω της. Έτσι, όταν ο ξυλουργός Ραφαέλ επιστρέψει από το μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο χωριό του, θα μάθει πως η γυναίκα του πέθανε στη γέννα, αφήνοντας τη νεογέννητη κόρη τους στη φροντίδα της ανύπαντρης ιδιοκτήτριας μιας φάρμας. Η διαδρομή της Ζιλιέτ ως την εφηβεία αποτελεί το πρώτο μέρος μιας ταινίας η οποία δεν μένει ποτέ κινηματογραφικά στατική, αν και υιοθετεί μια διηγηματική εγκράτεια και ηρεμία. Αγγίγματα μαγικού ρεαλισμού δίνουν στις βουκολικές περιγραφές μια ονειρική ατμόσφαιρα και οι χαρακτήρες ταλαντεύονται ανάμεσα στις γήινες ανάγκες τους και τις "αέρινες" επιθυμίες τους. Αντιθέσεις οι οποίες θα γίνουν εντονότερες στο δεύτερο μέρος της ταινίας, όπου η ερωτική ιστορία του Ζαν και της ενήλικης Ζιλιέτ βάζει στο κάδρο το δράμα μιας ενηλικίωσης και τις υψηλές προσδοκίες (όσο και πικρές διαψεύσεις) μιας ολόκληρης γενιάς. Ιστορικό ντοκουμέντο και ονειρική φαντασία συγχέονται (όχι τόσο πετυχημένα όσο στο "Μάρτιν Ίντεν"), το ρομάντζο βαριανασαίνει και το ευρηματικό ως ιδέα, μα αφηγηματικά ανεστίαστο πανόραμα εποχής του Πιέτρο Μαρτσέλο αποπροσανατολίζεται μέσα στα ζιγκ ζαγκ της μυθιστορηματικής δραματουργίας του.

Γαλλία, Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Σκάρλετ

L' Envol
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 100 '
  • Πιέτρο Μαρτσέλο

Ένας Γάλλος ξυλουργός επιστρέφει από το μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο χωριό του, για να ανακαλύψει ότι η γυναίκα του πέθανε στη γέννα, αφήνοντας τη νεογέννητη κόρη τους στη φροντίδα της ανύπαντρης ιδιοκτήτριας μιας φάρμας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ακίρα Κουροσάβα

Επιλέγουμε τα πέντε αριστουργήματα του αξεπέραστου Ιάπωνα σκηνοθέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/03/2023

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.