Ξεριζωμένοι

2

Συγκινητικές αφηγήσεις αποκαλύπτουν γνωστές και άγνωστες πολιτικές εκμετάλλευσης. Μια ιδέα που αξιοποιείται περισσότερο σαν podcast και λιγότερο σαν κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ.

Xerizomenoi

Από τις μυθοπλασίες ("Η Νοσταλγός", "Ο Αρσιβαρίστας και ο Άγγελος") ως τα ντοκιμαντέρ της ("Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο Γλυκός Μισάνθρωπος"), η Ελένη Αλεξανδράκη επιμένει σε ταπεινές ανθρώπινες ιστορίες. Σκηνοθέτιδα ημιτονίων, συλλέγει τώρα εφτά εξομολογήσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχες ιστορίες παιδικών ξεριζωμών από το 1940 έως το σήμερα και απλώνονται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη: Αφγανιστάν, Ισπανία, το νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό ωκεανό, Σοβιετική Ένωση και φυσικά Ελλάδα.

Αποικιοκρατική επιβολή, ιδεολογική καθαρότητα, εθνικιστική μισαλλοδοξία. Οι συνθήκες διαφορετικές, μα οι πρακτικές της κάθε εξουσίας σχεδόν πάντα οι ίδιες. Τις αποκαλύπτουν μια σειρά συγκινητικών αφηγήσεων, οι οποίες περιγράφουν διεξοδικά γνωστές (οι παιδουπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης) και άγνωστες ("τα παιδιά της Κρεζ") πολιτικές εκμετάλλευσης. Μόνο που αυτό το επιμορφωτικό ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της Ιστορίας γίνεται με αποκλειστικό όχημα το λόγο, μια ιδέα η οποία αξιοποιείται περισσότερο σαν podcast και λιγότερο σαν κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ. Τραβώντας μάλιστα από τα μαλλιά τη σύνδεσή της με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα μέσω της… εξορισμένης (στο διαμέρισμά της) λόγω της πανδημίας 12χρονης Μυρτώς.  

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Ξεριζωμένοι

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ελένη Αλεξανδράκη

Εφτά εξομολογήσεις που αντιστοιχούν σε αντίστοιχες ιστορίες ξεριζωμών από το 1940 έως το 2021 και από το Αφγανιστάν έως την Ισπανία, τον Ινδικό ωκεανό και τη Σοβιετική Ένωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης βάζει πλώρη για έντονες συγκινήσεις

Η κινηματογραφική διοργάνωση της Θήρας ετοιμάζεται να ανάψει τους προβολείς της και να παρουσιάσει ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/06/2024

Λεά Ντομενάκ, πώς ήταν να σκηνοθετείτε την Κατρίν Ντενέβ;

Συναντήσαμε στο Παρίσι τη δημιουργό της κομεντί "Η Κυρία του Προέδρου" όπου η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός υποδύεται τη σύζυγο του Ζακ Σιράκ.

Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν ένας ηθοποιός δίχως σύγκριση

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ένας από τους σπουδαίους ερμηνευτές της μεγάλης οθόνης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ξεκινάει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου

Η Κίμωλος γίνεταιγια 6η συνεχόμενη χρονιά τόπος συνάντησης κορυφαίων επαγγελματιών της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Οι θερινές Δευτέρες στη Ριβιέρα παίζουν αριστουργήματα

Για ακόμα ένα καλοκαίρι το σινεμά των Εξαρχείων προβάλλει κλασικά φιλμ μεγάλης διάρκειας σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες.