Ξεριζωμένοι

2

Συγκινητικές αφηγήσεις αποκαλύπτουν γνωστές και άγνωστες πολιτικές εκμετάλλευσης. Μια ιδέα που αξιοποιείται περισσότερο σαν podcast και λιγότερο σαν κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ.

Xerizomenoi

Από τις μυθοπλασίες ("Η Νοσταλγός", "Ο Αρσιβαρίστας και ο Άγγελος") ως τα ντοκιμαντέρ της ("Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο Γλυκός Μισάνθρωπος"), η Ελένη Αλεξανδράκη επιμένει σε ταπεινές ανθρώπινες ιστορίες. Σκηνοθέτιδα ημιτονίων, συλλέγει τώρα εφτά εξομολογήσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχες ιστορίες παιδικών ξεριζωμών από το 1940 έως το σήμερα και απλώνονται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη: Αφγανιστάν, Ισπανία, το νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό ωκεανό, Σοβιετική Ένωση και φυσικά Ελλάδα.

Αποικιοκρατική επιβολή, ιδεολογική καθαρότητα, εθνικιστική μισαλλοδοξία. Οι συνθήκες διαφορετικές, μα οι πρακτικές της κάθε εξουσίας σχεδόν πάντα οι ίδιες. Τις αποκαλύπτουν μια σειρά συγκινητικών αφηγήσεων, οι οποίες περιγράφουν διεξοδικά γνωστές (οι παιδουπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης) και άγνωστες ("τα παιδιά της Κρεζ") πολιτικές εκμετάλλευσης. Μόνο που αυτό το επιμορφωτικό ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της Ιστορίας γίνεται με αποκλειστικό όχημα το λόγο, μια ιδέα η οποία αξιοποιείται περισσότερο σαν podcast και λιγότερο σαν κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ. Τραβώντας μάλιστα από τα μαλλιά τη σύνδεσή της με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα μέσω της… εξορισμένης (στο διαμέρισμά της) λόγω της πανδημίας 12χρονης Μυρτώς.  

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Ξεριζωμένοι

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ελένη Αλεξανδράκη

Εφτά εξομολογήσεις που αντιστοιχούν σε αντίστοιχες ιστορίες ξεριζωμών από το 1940 έως το 2021 και από το Αφγανιστάν έως την Ισπανία, τον Ινδικό ωκεανό και τη Σοβιετική Ένωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.