Εξορία

1,5

Στοιχεία φαντασίας, σκηνοθετικό στιλιζάρισμα και κοινωνικός ρεαλισμός συγχέονται σε μια παντελώς άνιση, γκροτέσκα και στημένη με ελάχιστα μέσα αλληγορία για την «Ελλάδα σε κρίση».

Exoria

Ανάμεσα στις "Γραμμές" (2016) και το "Καθαρτήριο" (2020), η "Εξορία" (2019) αποτελεί το δεύτερο και πλέον τολμηρό αφηγηματικά μέρος της "τριλογίας της κρίσης" του Βασίλη Μαζωμένου. Αποδεικνύεται, όμως, και η πιο αδύναμη ταινία όλης της φιλμογραφίας του, δύσκαμπτη ως αλληγορική φαντασία και προφανής ως πολιτική καταγγελία.

Σε αντίθεση με τις άλλα δυο φιλμ της τριλογίας, τα οποία υιοθετούν μια σπονδυλωτή δομή, εδώ οι "αυτόνομες" ιστορίες – επεισόδια συσσωρεύονται πάνω στην ιστορία του απελπισμένου Άρη, ο οποίος προσπαθεί να φύγει από την Ελλάδα με μια βάρκα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Διασώζεται από πνιγμό  και επιστρέφει σε μια πραγματικότητα όπου ο αγώνας του για επιβίωση είναι ένας ζωντανός εφιάλτης. Σταδιακά εκπίπτει όλο και χαμηλότερα, καθώς ένα θεσμικά σαθρό, ηθικά έωλο και κοινωνικά διεφθαρμένο περιβάλλον μετατρέπει την οδύσσειά του σε κατήφορο πλήρους απανθρωποποίησης. Ο Μαζωμένος τον περιγράφει γλαφυρά όσο και χοντροκομμένα, καθώς στοιχεία φαντασίας, σκηνοθετικό στιλιζάρισμα, μαύρο χιούμορ και δραματικός ρεαλισμός συγχέονται σε μια παντελώς άνιση, γκροτέσκα και στημένη με ελάχιστα μέσα παραβολή για την "Ελλάδα σε πολύπλευρη κρίση".

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 110΄

Περισσότερες πληροφορίες

Εξορία

1,5
  • Σινεφίλ
  • 2019
  • Διάρκεια: 110 '
  • Βασίλης Μαζωμένος

Ο Άρης προσπαθεί να φύγει από την Ελλάδα με μια βάρκα. Διασώζεται από πνιγμό και επιστρέφει σε μια πραγματικότητα όπου ο αγώνας για επιβίωση είναι ένας ζωντανός εφιάλτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.