Αρκούδες δεν Υπάρχουν

2,5

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ Βενετίας για μια κινηματογραφικά λιτή, πολυεπίπεδη, αλλά κι εκβιαστική σε σημεία αλληγορία πάνω στην ανεξαρτησία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Den yparxoun arkoudes

Έχοντας έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τις ιρανικές αρχές εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία, ο Τζαφάρ Παναχί ("Ο Κύκλος", "Offside") σκηνοθετεί από το 2010 ταινίες οι οποίες, στα όρια του ντοκιμαντέρ, εξιστορούν εμμέσως ή αμέσως τις προσωπικές περιπέτειές του να εκφραστεί κινηματογραφικά όντας σε αυστηρό περιορισμό από το θεοκρατικό καθεστώς της πατρίδας του ("This Is not a Film", "Ταξί στην Τεχεράνη", "3 Faces"). Ακολουθώντας την ίδια μέθοδο, η οποία του απέφερε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του φεστιβάλ Βενετίας, στο "Δεν Υπάρχουν Αρκούδες" υποδύεται τον εαυτό του, ο οποίος γυρίζει μια ταινία στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Μιας και του είναι απαγορευμένο να φύγει από τη χώρα, ταξιδεύει ως ένα χωριό από την άλλη πλευρά των ιρανοτουρκικών συνόρων και διευθύνει το συνεργείο του μέσα από τον υπολογιστή του. Αλλά η διαδικτυακή σύνδεση είναι προβληματική, η παραγωγή αντιμετωπίζει τις δικές της δυσκολίες, ο ίδιος δελεάζεται από την ιδέα να διασχίσει τα σύνορα και η δυσπιστία της απομονωμένης, οπισθοδρομικής κοινότητας όπου διαμένει τον οδηγεί σε ένα πολλαπλό αδιέξοδο.
Ο Παναχί πλησιάζει πάντα τους ήρωές του και περιγράφει τις καταστάσεις στις οποίες είναι εγκλωβισμένοι με κινηματογραφική απλότητα και καθαρή ματιά. Το διακριτικό χιούμορ του δεν αφήνει το δράμα να ξεχυλίσει και ο ρεαλισμός γειώνει την αλληγορία του, σταθερά στραμμένη πλέον σε ερωτήματα πάνω στην "ανεξαρτησία" της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα όρια εξουσίας του καλλιτέχνη και τη σχέση τέχνης – αληθινής ζωής. Δεν γίνεται ποτέ ποζάτος, σνομπ ή περίτεχνα εγκεφαλικός και εδώ η κοινωνική κριτική του απέναντι στην κομφορμιστική ιρανική πραγματικότητα είναι επώδυνα βιτριολική. Η πλοκή, όμως, πάνω στην οποία την αναπτύσσει παίρνει με εκβιαστικό τρόπο τραγικές διαστάσεις, καταλήγοντας σε διδακτικές κορώνες. Έτσι, ενώ οι περιπλοκές της ταινίας-μέσα-στην-ταινία δένονται και λύνονται με ευρηματική αποτελεσματικότητα, η ντοκιμαντερίστικη πλευρά της ιστορίας μοιάζει από ένα σημείο και μετά στημένη έτσι ώστε να ξεκαθαριστούν πλήρως και να αρθρωθούν πεντακάθαρα τα καταγγελτικά μηνύματα.

Ιράν. 2022. Διάρκεια: 106 ́. Διανομή: NEO FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Αρκούδες δεν Υπάρχουν

Khers nist / No Bears
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 106 '
  • Τζαφάρ Παναχί

Σε ένα χωριό των ιρανοτουρκικών συνόρων, ο Τζαφάρ Παναχί προσπαθεί να σκηνοθετήσει μέσα από το λάπτοπ του μια ταινία στην Τουρκία. Εκεί, τα κινηματογραφικά προβλήματά του θα επιδεινωθούν από προσωπικά διλήμματα, αλλά και από τη δυσπιστία της απομονωμένης, οπισθοδρομικής κοινότητας στην οποία διαμένει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Δείτε δωρεάν το punk ντοκιμαντέρ "Επιστροφή στην Κορυφή"

Ελεύθερα στο διαδίκτυο κυκλοφορεί το απολαυστικό ντοκιμαντέρ του Στρατή Χατζηελενούδα για τη θεαματικά ανάβαση ενός παραπληγικού πάνκη στην κορυφή του Ολύμπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/03/2023

Όλες οι εικόνες θα χαθούν | Είδαμε τα ντοκιμαντέρ των Πρεσιάδο και Ερνό και αναρωτιόμαστε μήπως είναι καλύτερα οι φιλόσοφοι να φιλοσοφούν και οι συγγραφείς να γράφουν

Μερικές σκέψεις με αφορμή το "Ορλάντο, η πολιτική μου αυτοβιογραφία", μια ντοκιμαντερίστικη εκδοχή στο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ από τον Πολ Πρεσιάδο, και τα "Χρόνια των Σούπερ 8" των Ανί Ερνό και Νταβίντ Ερνό-Μπριό που είδαμε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας παρουσιάζει το "Short Film Hub"

Η διοργάνωση εγκαινιάζει μια νέα σειρά δράσεων που περιλαμβάνει επαγγελματικές συναντήσεις, workshops, σεμινάρια και συζητήσεις γύρω από τη βιομηχανία του σινεμά.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/3

Ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει ως Τζον Γουίκ παρέα με δέκα ακόμα κυκλοφορίες που προσεχώς θα βρουν τη θέση τους στις μαρκίζες.

Η μόνη ιρλανδική ταινία που πρέπει να δεις τη St. Patrick’s Day

Στο λυρικό "Song of Granite" συνοψίζεται η ψυχή της ιρλανδικής μουσικής παράδοσης και της εξαγνιστικής γοητείας του ανταμώματος στις παμπ.

Κυκλοφόρησε o "Κινηματογράφος 2022" από την Π.Ε.Κ.Κ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί για 30ή συνεχόμενη χρονιά την έκδοση "Κινηματογράφος", τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία.

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στο 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Όλα τα must-see της αγαπημένες τρικολόρ διοργάνωσης που επιστρέφει δυναμικά.