Οι Κυνηγοί

2,5

Η εξουσία έρχεται αντιμέτωπη με την απωθημένη ιστορία σε μια αλληγορία που επαναλαμβάνει με εικαστική μεγαλοπρέπεια, αλλά άκαμπτο και σχηματικό τρόπο τις αγγελοπουλικές θεματικές.

Oi Kynigoi

Έχοντας σοκάρει το φεστιβάλ Καννών (στο τμήμα του "Δεκαπενθημέρου Σκηνοθετών") και το παγκόσμιο σινεμά με τον "Θίασο", ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ολοκληρώνει δυο χρόνια αργότερα την "Τριλογία της Ιστορίας" και επιστρέφει στην Κρουαζέτ, αυτή τη φορά στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Η μεταπολεμική Ελλάδα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μέσα από την ιστορία μιας ομάδας κυνηγών οι οποίοι την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1977 βρίσκει στην περιοχή της λίμνης των Ιωαννίνων, μέσα στο πυκνό χιόνι, το πτώμα ενός αντάρτη του Εμφυλίου. Αυτό θα μεταφερθεί στο κοντινό ξενοδοχείο όπου θα καταφθάσει η αστυνομία για να πάρει καταθέσεις απ’ όλους τους μάρτυρες.

Εκπρόσωποι της αστικής τάξης, οι κρατούντες τα όπλα έρχονται αντιμέτωποι με ένα πτώμα, το οποίο ξεγυμνώνει όλες τις ενοχές και τις ανομίες τους. Από τον εμφύλιο και τη δεξιά τρομοκρατία ως τη δολοφονία Λαμπράκη και την επταετή  χούντα, η σύγχρονη νεοελληνική ιστορία μετατρέπεται σε ένα νεκροζώντανο εφιάλτη ο οποίος στοιχειώνει τη συνείδηση της πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικής εξουσίας. Οι εκπρόσωποί της παρουσιάζονται ως σύμβολα στα όρια της καρικατούρας (στον αγγελοπουλικό κόσμο δεν χωράει έτσι κι αλλιώς "ψυχολογική ανάλυση"), αδύναμοι να απωθήσουν "εκτός κάδρου" την ιστορική αλήθεια. Ο Αγγελόπουλος την αναζητά με μεγάλης διάρκειας πλάνα που σπάνε τη γραμμική αφήγηση και την αυστηρή χρονολογική συνέχεια, επαναλαμβάνοντας με εικαστική μεγαλοπρέπεια την περίτεχνη, πρωτοποριακή αφηγηματική λογική του "Θιάσου". Μόνο που εδώ η αλληγορία είναι πολύ πιο διάφανη, οι βασικές θεματικές επαναλαμβανόμενες και οι σκηνοθετικές εμμονές (κυκλικά τράβελινγκ, χορογραφημένες γιορτινές εκδηλώσεις, αποδραματοποιημένες ερμηνείες) μανιερίστικα άκαμπτες. Μια κινηματογραφική προσέγγιση προσκολλημένη αυστηρά στις αισθητικές και πολιτικές ανησυχίες της δεκαετίας του ’70, τις οποίες ο Αγγελόπουλος θα σπρώξει στα όριά τους με τον επερχόμενο "Μεγαλέξανδρο".

Ελλάδα. 1977. Διάρκεια: 230΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Κυνηγοί

2,5
  • Σινεφίλ
  • 1977
  • Διάρκεια: 168 '
  • Θόδωρος Αγγελόπουλος

Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1977, μια ομάδα κυνηγών βρίσκει στην περιοχή της λίμνης των Ιωαννίνων, μέσα στο πυκνό χιόνι, το πτώμα ενός αντάρτη του Εμφυλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.