Γυναικείες Κουβέντες

2

Οσκαρικές υποψηφιότητες σεναρίου και καλύτερης ταινίας για τη θεατρικής λογικής διασκευή ενός μυθιστορήματος με ατζέντα τη διδακτική προώθηση επίκαιρων, μα πρόδηλων μηνυμάτων.

Ginekies kouventes1

Από τις παραγωγές οι οποίες προαλείφονταν για μεγάλο οσκαρικό φαβορί, οι "Γυναικείες Κουβέντες" είναι μια ταινία σεναρίου και ερμηνειών με πραγματική κινητήρια δύναμη την Μίριαμ Τόους. Την Καναδέζα συγγραφέα του ομώνυμου μυθιστορήματος, το οποίο έκανε μεγάλη αίσθηση με τον τρόπο που "μετέγραψε" μυθοπλαστικά στην αμερικανική πραγματικότητα τα αληθινά γεγονότα τα οποία συνέβησαν από το 2005 έως το 2009 σε μια απομονωμένη κοινότητα Μενονιτών (οι Άμις θεωρούνται σχίσμα τους) στη Βολιβία.

Μεταφερόμαστε λοιπόν στο 2010 και σε μια αντίστοιχη κοινότητα των ΗΠΑ, όπου οι γυναίκες ανακαλύπτουν ότι οι άντρες χρησιμοποιούσαν για χρόνια ηρεμιστικό αγελάδας για να τις ναρκώνουν και να τις βιάζουν. Καταγγέλλοντας το γεγονός, μια ομάδα απ’ αυτούς συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Όταν ολόκληρος ο αντρικός πληθυσμός της κοινότητας μεταβαίνει στην κοντινή πόλη για να πληρώσει την εγγύηση αποφυλάκισής τους, οι γυναίκες οργανώνουν δημοψήφισμα με τρεις εναλλακτικές προτάσεις: να συγχωρήσουν τους άντρες τους, να μείνουν πολεμώντας για τα δικαιώματά τους ή να φύγουν ομαδικά. Οι δυο τελευταίες λύσεις ισοψηφούν κι έτσι οκτώ γυναίκες εξουσιοδοτούνται να διαβουλευτούν και να πάρουν την τελική για όλες απόφαση.

Το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος εξελίσσεται στον αχυρώνα της κρίσιμης συζήτησης, χωρίς όμως να λείπουν οι σκηνές εξωτερικής δράσης. Η πρώην ηθοποιός ("Το Γλυκό Πεπρωμένο") και νυν σκηνοθέτιδα Σάρα Πόλεϊ ("Υστερόγραφο Μιας Σχέσης", "Take This Waltz", "Ιστορίες της Ζωής μας") το διασκευάζει και κερδίζει μια οσκαρική υποψηφιότητα εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά στις "γυναικείες κουβέντες", ενισχύοντας τη θεατρική αίσθηση μιας αλληγορίας με ξεκάθαρη ατζέντα. Γιατί κάθε χαρακτήρας εκπροσωπεί εδώ μια διαφορετική στάση απέναντι στην περίπλοκη πραγματικότητα, η οποία αντανακλά τα διαχρονικά όσο και τα επίκαιρα προβλήματα καταπίεσης των γυναικών από μια πατριαρχική κοινωνία. Η Πόλεϊ προσπαθεί να ζωντανεύσει τη σχηματικότητα της λεκτικής αντιπαράθεσης με μικρά τρικ (ο νοσταλγικός αποχρωματισμός της εικόνας) και με το δυναμισμό των ερμηνειών, δεν αποφεύγει όμως τη φλύαρη και διδακτική προώθηση πρόδηλων μηνυμάτων.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: TULIP

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναικείες Κουβέντες

Women Talking
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 114 '
  • Σάρα Πόλεϊ

Κακοποιημένες κατ’ επανάληψη, οι γυναίκες μιας απομονωμένης κοινότητας Μενονιτών καλούνται να αποφασίσουν αν θα συγχωρήσουν τους άντρες τους, αν θα μείνουν να πολεμήσουν για τα δικαιώματά τους ή αν θα φύγουν ομαδικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.