Γυναικείες Κουβέντες

2

Οσκαρικές υποψηφιότητες σεναρίου και καλύτερης ταινίας για τη θεατρικής λογικής διασκευή ενός μυθιστορήματος με ατζέντα τη διδακτική προώθηση επίκαιρων, μα πρόδηλων μηνυμάτων.

Ginekies kouventes1

Από τις παραγωγές οι οποίες προαλείφονταν για μεγάλο οσκαρικό φαβορί, οι "Γυναικείες Κουβέντες" είναι μια ταινία σεναρίου και ερμηνειών με πραγματική κινητήρια δύναμη την Μίριαμ Τόους. Την Καναδέζα συγγραφέα του ομώνυμου μυθιστορήματος, το οποίο έκανε μεγάλη αίσθηση με τον τρόπο που "μετέγραψε" μυθοπλαστικά στην αμερικανική πραγματικότητα τα αληθινά γεγονότα τα οποία συνέβησαν από το 2005 έως το 2009 σε μια απομονωμένη κοινότητα Μενονιτών (οι Άμις θεωρούνται σχίσμα τους) στη Βολιβία.

Μεταφερόμαστε λοιπόν στο 2010 και σε μια αντίστοιχη κοινότητα των ΗΠΑ, όπου οι γυναίκες ανακαλύπτουν ότι οι άντρες χρησιμοποιούσαν για χρόνια ηρεμιστικό αγελάδας για να τις ναρκώνουν και να τις βιάζουν. Καταγγέλλοντας το γεγονός, μια ομάδα απ’ αυτούς συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Όταν ολόκληρος ο αντρικός πληθυσμός της κοινότητας μεταβαίνει στην κοντινή πόλη για να πληρώσει την εγγύηση αποφυλάκισής τους, οι γυναίκες οργανώνουν δημοψήφισμα με τρεις εναλλακτικές προτάσεις: να συγχωρήσουν τους άντρες τους, να μείνουν πολεμώντας για τα δικαιώματά τους ή να φύγουν ομαδικά. Οι δυο τελευταίες λύσεις ισοψηφούν κι έτσι οκτώ γυναίκες εξουσιοδοτούνται να διαβουλευτούν και να πάρουν την τελική για όλες απόφαση.

Το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος εξελίσσεται στον αχυρώνα της κρίσιμης συζήτησης, χωρίς όμως να λείπουν οι σκηνές εξωτερικής δράσης. Η πρώην ηθοποιός ("Το Γλυκό Πεπρωμένο") και νυν σκηνοθέτιδα Σάρα Πόλεϊ ("Υστερόγραφο Μιας Σχέσης", "Take This Waltz", "Ιστορίες της Ζωής μας") το διασκευάζει και κερδίζει μια οσκαρική υποψηφιότητα εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά στις "γυναικείες κουβέντες", ενισχύοντας τη θεατρική αίσθηση μιας αλληγορίας με ξεκάθαρη ατζέντα. Γιατί κάθε χαρακτήρας εκπροσωπεί εδώ μια διαφορετική στάση απέναντι στην περίπλοκη πραγματικότητα, η οποία αντανακλά τα διαχρονικά όσο και τα επίκαιρα προβλήματα καταπίεσης των γυναικών από μια πατριαρχική κοινωνία. Η Πόλεϊ προσπαθεί να ζωντανεύσει τη σχηματικότητα της λεκτικής αντιπαράθεσης με μικρά τρικ (ο νοσταλγικός αποχρωματισμός της εικόνας) και με το δυναμισμό των ερμηνειών, δεν αποφεύγει όμως τη φλύαρη και διδακτική προώθηση πρόδηλων μηνυμάτων.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: TULIP

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναικείες Κουβέντες

Women Talking
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 114 '
  • Σάρα Πόλεϊ

Κακοποιημένες κατ’ επανάληψη, οι γυναίκες μιας απομονωμένης κοινότητας Μενονιτών καλούνται να αποφασίσουν αν θα συγχωρήσουν τους άντρες τους, αν θα μείνουν να πολεμήσουν για τα δικαιώματά τους ή αν θα φύγουν ομαδικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης βάζει πλώρη για έντονες συγκινήσεις

Η κινηματογραφική διοργάνωση της Θήρας ετοιμάζεται να ανάψει τους προβολείς της και να παρουσιάσει ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/06/2024

Λεά Ντομενάκ, πώς ήταν να σκηνοθετείτε την Κατρίν Ντενέβ;

Συναντήσαμε στο Παρίσι τη δημιουργό της κομεντί "Η Κυρία του Προέδρου" όπου η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός υποδύεται τη σύζυγο του Ζακ Σιράκ.

Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν ένας ηθοποιός δίχως σύγκριση

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ένας από τους σπουδαίους ερμηνευτές της μεγάλης οθόνης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ξεκινάει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου

Η Κίμωλος γίνεταιγια 6η συνεχόμενη χρονιά τόπος συνάντησης κορυφαίων επαγγελματιών της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Οι θερινές Δευτέρες στη Ριβιέρα παίζουν αριστουργήματα

Για ακόμα ένα καλοκαίρι το σινεμά των Εξαρχείων προβάλλει κλασικά φιλμ μεγάλης διάρκειας σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες.