Το πιο Όμορφο Αγόρι του Κόσμου

3

Επιστροφή σε λαμπερά κινηματογραφικά παρασκήνια τα οποία κρύβουν μια τραγική ιστορία εκμετάλλευσης, διασημότητας, ενηλικίωσης, πτώσης και επώδυνης λύτρωσης.

To pio omorfo agori

Μια ολόκληρη ζωή τον Μπιόρν Άντρεσεν συνοδεύει η ταμπέλα τού "πιο όμορφου αγοριού στον κόσμο". Ειπώθηκε από τον Ιταλό σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι και υιοθετήθηκε από τον παγκόσμιο Τύπο, καθώς το 1970 ο 15χρονος Άντερσεν επιλέχτηκε μέσα από μια μακρά διαδικασία κάστινγκ να ενσαρκώσει τον Τάτζιο στην μεταφορά του "Θανάτου στη Βενετία" του Τόμας Μαν στη μεγάλη οθόνη. Ως άπιαστο αντικείμενο του πόθου του παρηκμασμένου συνθέτη Άσενμπαχ (Ντερκ Μπόγκαρντ), ο νεαρός Σουηδός πέρασε στην κινηματογραφική αθανασία, αλλά λίγο μετά τη θριαμβευτική πρεμιέρα της ταινίας στο φεστιβάλ Καννών η καριέρα του περιορίστηκε σε σποραδικές εμφανίσεις σε λίγες "δεύτερες" ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, κάνοντας πρόσφατα ένα πέρασμα κι από το "Μεσοκαλόκαιρο" (2019) του Άρι Άστερ.

Από το 2016 και για πέντε χρόνια οι Κριστίνα Λίντστρεμ και Κρίστιαν Πέτρι αποτύπωσαν με την κάμερά τους την καθημερινότητα του Άντρεσεν, αναζητώντας το μίτο μιας πορείας ζωής η οποία ξεκινάει πριν από τα γυρίσματα του "Θανάτου στη Βενετία" και οδηγεί σε ένα μοναχικό 65άρη ο οποίος προσπαθεί ακόμα να αφήσει πίσω του ένα ταραγμένο παρελθόν. Τα ορφανά παιδικά χρόνια του υπό την επιμέλεια της θείας του, την εν μία νυκτί εκτόξευσή του στην κορυφή της παγκόσμιας προσοχής, την ιαπωνική περίοδό του ως κινηματογραφικός, τηλεοπτικός και μουσικός σταρ, το γάμο του, την τραγική διάλυση της οικογένειάς του, το ποτό, την απομόνωση και την κατάθλιψη. Η όλη διαδρομή αυτής της επώδυνης ενηλικίωσης περιγράφεται με αφηγηματική ψυχραιμία, αλλά και με συναίσθημα, αποκαλύπτοντας τη σιωπηλή θλίψη που παραμονεύει πίσω από τα λαμπερά κινηματογραφικά παρασκήνια, το σκληρό αντίτιμο της επιτυχίας και μια δραματική ιστορία εκμετάλλευσης, αποθέωσης, πτώσης και μαρτυρικής λύτρωσης.

Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία. 2021. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Το πιο Όμορφο Αγόρι του Κόσμου

Världens Vackraste Pojke / The Most Beautiful Boy in the World
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2021
  • Διάρκεια: 93 '
  • Κριστίνα Λίντστρεμ

Πενήντα χρόνια μετά την πρεμιέρα του «Θανάτου στη Βενετία» του Λουκίνο Βισκόντι, ο χαρακτηρισμός «το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου» πέφτει βαρύς στον Μπιόρν Άντρεσεν, τον Τάτζιο της ταινίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.