Close

4

Οσκαρική υποψηφιότητα διεθνούς ταινίας, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και πλήθος άλλων διακρίσεων για μια συγκινητικά ειλικρινή, εύθραυστη και συναρπαστική προσέγγιση της φιλίας, της σεξουαλικότητας, της απώλειας και της αποδοχής.

Close

Η εφηβική ηλικία, η διαφορετικότητα και η σεξουαλική ταυτότητα ήταν τα θέματα τα οποία διαπραγματεύτηκε με σπάνια λεπτότητα κι οξυμένη ευαισθησία ο Λούκας Ντοντ στο "Κορίτσι" (2018), το πολυβραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο του. Ο 27χρονος τότε Βέλγος δημιουργός επέμεινε στη σωματική διάσταση του δράματος της Λάρα, το οποίο τώρα, στην περίπτωση του Ρεμί και του "Close", παίρνει ένα βαθύτερα ψυχολογικό χαρακτήρα, "απλωμένο" σε περισσότερα επίπεδα. Το βασικότερο όλων είναι η αναζήτηση (κάθε είδους) ταυτότητας, ερώτημα το οποίο ξεκινάει να βασανίζει τους δυο βασικούς πρωταγωνιστές στα πρώτα κιόλας βήματα κοινωνικοποίησής τους.

Οι 13χρονοι Λεό και ο Ρεμί είναι οι καλύτεροι φίλοι, συνεχώς ο ένας δίπλα στον άλλον. Περνούν το καλοκαίρι βοηθώντας τους γονείς του πρώτου στις αγροτικές δουλειές και είναι αχώριστοι στο σχολείο. Σταδιακά η οικειότητά τους αρχίζει να παίρνει ερωτικές διαστάσεις στο μυαλό (και το σώμα) του αμήχανου Ρεμί, ο οποίος προσπαθεί πρώτα να συνειδητοποιήσει και κατόπιν να διαχειριστεί τις πρωτόγνωρες εφηβικές επιθυμίες του. Αυτή η οικειότητα, όμως, γίνεται αντικείμενο χλευασμού από τους συμμαθητές των δυο φίλων, φέρνοντας τον Λεό σε άβολη θέση. Αποφασίζει λοιπόν να αποστασιοποιηθεί από τον Ρεμί και χωρίς καμιά εξήγηση απομακρύνεται, αρχίζοντας να κάνει παρέα με ένα άλλο αγόρι.

Η πλημμυρισμένη στο φως και στα χρώματα γαλλική εξοχή αποτελεί για τους δυο εφήβους έναν επί γης παράδεισο. Ο Ντοντ (υπερ)τονίζει τη φυσική ομορφιά η οποία τους περιβάλλει, κινηματογραφώντας τους σαν τους πρωτόπλαστους πριν το προπατορικό αμάρτημα (τη γνώση). Η επαφή τους με την "αληθινή ζωή", όμως, θα διαλύσει κάθε ψευδαίσθηση. Σε αντίθεση με την ειδυλλιακή, καλοκαιρινή και αγροτική καθημερινότητα, η αυλή του σχολείου μετατρέπεται σε αστική ζούγκλα^ και κινηματογραφείται ανάλογα. Η κοινωνική πραγματικότητα, η οποία απαιτεί υπακοή σε κανόνες, ρόλους και συμπεριφορές, αποπροσανατολίζει το ανυποψίαστο δίδυμο, οριστικοποιώντας με την παιδική (κι αμοραλιστική) επιθετικότητά του το τέλος της αθωότητας. Για τον Ρεμί αυτό είναι ένα ανυπέρβλητο σοκ, το οποίο "μεταβιβάζεται" στον Λεό με εντελώς απροσδόκητο τρόπο.

Μια άλλη ταινία ξεκινάει τότε, μέσα από την οποία ο Ντοντ διαχειρίζεται το τίμημα της ενηλικίωσης με διαφορετικούς πλέον όρους. Διατηρώντας την ίδια κινηματογραφική ευαισθησία (στο καδράρισμα, τους αφηγηματικούς τόνους, τη διαχείριση των ευμετάβλητων συναισθημάτων) διερευνά τώρα τον τρόπο με τον οποίο η επώδυνη γνώση (του κόσμου των ενηλίκων) γίνεται αξία ζωής και η κοινωνικοποίηση (η σχέση του Λεό με τη μητέρα του Ρεμί) τρόπος προσδιορισμού ταυτότητας και προσωπικής έκφρασης. Μια συναρπαστική διαδρομή κινηματογραφημένη με ευγενική κομψότητα και ασυμβίβαστη τόλμη, συνοδευμένη από οσκαρική υποψηφιότητα διεθνούς ταινίας, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, τέσσερις υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία και πλήθος άλλων διακρίσεων.

Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Close

4
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 105 '
  • Λούκας Ντοντ

Οι Λεό και Ρεμί είναι δύο 13χρονοι των οποίων η στενή φιλία γίνεται αντικείμενο χλευασμού από τους συμμαθητές τους. Ο Λεό ενοχλείται και προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τον Ρεμί, ο οποίος νιώθει σοκαρισμένος και αμήχανος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ακίρα Κουροσάβα

Επιλέγουμε τα πέντε αριστουργήματα του αξεπέραστου Ιάπωνα σκηνοθέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/03/2023

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.