Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

3

Κοινωνικό μελόδραμα αλληγορικών διαστάσεων γραμμένο με σεναριακή στιβαρότητα, ερμηνευμένο με συγκινητική πειθώ και σκηνοθετημένο με νεύρο και ένταση. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ορίζοντες» του φεστιβάλ Βενετίας.

Tritos Pagosmios Polemos

Χωρίς να απομακρύνεται από την παράδοση του ιρανικού σινεμά, ο "Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος" υιοθετεί ένα λιγότερο ντοκιμαντερίστικο ύφος κι ένα περισσότερο θεληματικό αφηγηματικό τέμπο από τα συνηθισμένα, ακολουθώντας την εμπλοκή του Σαχίμπ στο χώρο του σινεμά. Ενός άστεγου εργάτη ο οποίος  προσλαμβάνεται για την κατασκευή των σκηνικών σε μία ταινία με θέμα τον Χίτλερ. Μετά από μια σειρά συμπτώσεων θα του προσφερθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος και ταυτόχρονα η ευκαιρία να σώσει τη γυναίκα που αγαπά. Η πραγματικότητα της ταινίας και η αληθινή ζωή, όμως, θα μπερδευτούν με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Το κοινωνικό μελόδραμα του Χουμάν Σεγέντι, με βραβεία καλύτερης ταινίας και αντρικού ρόλου στο τμήμα "Ορίζοντες" του φεστιβάλ Βενετίας, είναι γραμμένο με σεναριακή στιβαρότητα, ερμηνευμένο με συγκινητική πειθώ και σκηνοθετημένο με νεύρο και ένταση. Δεν φοβάται τα πλούσια, έντονα συναισθήματα και παράλληλα κάνει σαφή, μέσα από τη σχέση ιστορίας/κινηματογράφου/καθημερινότητας, τις αλληγορικές του προθέσεις. Σαρκάζει πικρά τον αμοραλισμό της κάθε εξουσίας, ακτινογραφεί τις ταξικές συγκρούσεις της ιρανικής πραγματικότητας και μας θυμίζει την αέναη επανάληψη της ιστορίας σαν τραγική φάρσα.

Ιράν. 2022. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Jang-e Jahani Sevom / World War III
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 117 '
  • Σουμάν Σεϊγεντί

Ένας άστεγος εργάτης προσλαμβάνεται για την κατασκευή των σκηνικών σε μία ταινία με θέμα τον Χίτλερ. Από μια σειρά συμπτώσεων, του προσφέρεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος, αλλά και η ευκαιρία να σώσει τη γυναίκα που αγαπά. Η πραγματικότητα της ταινίας, όμως, θα μπερδευτεί με την αληθινή ζωή, με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.