Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

3

Κοινωνικό μελόδραμα αλληγορικών διαστάσεων γραμμένο με σεναριακή στιβαρότητα, ερμηνευμένο με συγκινητική πειθώ και σκηνοθετημένο με νεύρο και ένταση. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ορίζοντες» του φεστιβάλ Βενετίας.

Tritos Pagosmios Polemos

Χωρίς να απομακρύνεται από την παράδοση του ιρανικού σινεμά, ο "Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος" υιοθετεί ένα λιγότερο ντοκιμαντερίστικο ύφος κι ένα περισσότερο θεληματικό αφηγηματικό τέμπο από τα συνηθισμένα, ακολουθώντας την εμπλοκή του Σαχίμπ στο χώρο του σινεμά. Ενός άστεγου εργάτη ο οποίος  προσλαμβάνεται για την κατασκευή των σκηνικών σε μία ταινία με θέμα τον Χίτλερ. Μετά από μια σειρά συμπτώσεων θα του προσφερθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος και ταυτόχρονα η ευκαιρία να σώσει τη γυναίκα που αγαπά. Η πραγματικότητα της ταινίας και η αληθινή ζωή, όμως, θα μπερδευτούν με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Το κοινωνικό μελόδραμα του Χουμάν Σεγέντι, με βραβεία καλύτερης ταινίας και αντρικού ρόλου στο τμήμα "Ορίζοντες" του φεστιβάλ Βενετίας, είναι γραμμένο με σεναριακή στιβαρότητα, ερμηνευμένο με συγκινητική πειθώ και σκηνοθετημένο με νεύρο και ένταση. Δεν φοβάται τα πλούσια, έντονα συναισθήματα και παράλληλα κάνει σαφή, μέσα από τη σχέση ιστορίας/κινηματογράφου/καθημερινότητας, τις αλληγορικές του προθέσεις. Σαρκάζει πικρά τον αμοραλισμό της κάθε εξουσίας, ακτινογραφεί τις ταξικές συγκρούσεις της ιρανικής πραγματικότητας και μας θυμίζει την αέναη επανάληψη της ιστορίας σαν τραγική φάρσα.

Ιράν. 2022. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Jang-e Jahani Sevom / World War III
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 117 '
  • Σουμάν Σεϊγεντί

Ένας άστεγος εργάτης προσλαμβάνεται για την κατασκευή των σκηνικών σε μία ταινία με θέμα τον Χίτλερ. Από μια σειρά συμπτώσεων, του προσφέρεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος, αλλά και η ευκαιρία να σώσει τη γυναίκα που αγαπά. Η πραγματικότητα της ταινίας, όμως, θα μπερδευτεί με την αληθινή ζωή, με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

5 πολιτικές δολοφονίες που στιγμάτισαν τη μεγάλη οθόνη

Ο κινηματογράφος έχει ουκ ολίγες φορές εμπνευστεί από γεγονότα που σόκαραν την κοινή γνώμη και αυτές οι ταινίες αποδεικνύουν το αντίκτυπό τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η Φύση του Έρωτα

Νοσταλγική, απενοχοποιημένα αισθησιακή και ενεργητικά σκηνοθετημένη κομεντί που υποβάλλει με το ζεστό ύφος και τον καταπραϋντικό υπαρξισμό της.

Χάος

Μεγαλειώδες ποιητικό σινεμά, που παίρνει διαστάσεις υπερβατικής λαογραφίας προσφέροντας αποστομωτικές, σπουδαίες στιγμές.

Ομαδική Θεραπεία

Ξέπνοο και θεατρικά στημένο δράμα δωματίου γύρω από τη μάχη των φύλων, που κορυφώνεται με τρόπο απροσδόκητο μεν, τραβηγμένο από τα μαλλιά δε.

Η Σιωπηλή Καμαριέρα

Αβίαστα υποβλητική και απροσδόκητα φορτισμένη ερωτικά απεικόνιση μιας ταξικής πάλης σε τέσσερις τοίχους.

Η Φύλακας των Δράκων

Ημιτελής σε όλα τα επίπεδα περιπέτεια, η οποία δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τον πραγματικά ενδιαφέροντα και ξεχωριστό κόσμο της.

Η Θάλασσα Μέσα μου

Βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ για μια ελαττωματική στη ρίζα της προσέγγιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, η οποία ποντάρει στον συναισθηματικό εκβιασμό.