Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

3

Κοινωνικό μελόδραμα αλληγορικών διαστάσεων γραμμένο με σεναριακή στιβαρότητα, ερμηνευμένο με συγκινητική πειθώ και σκηνοθετημένο με νεύρο και ένταση. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ορίζοντες» του φεστιβάλ Βενετίας.

Tritos Pagosmios Polemos

Χωρίς να απομακρύνεται από την παράδοση του ιρανικού σινεμά, ο "Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος" υιοθετεί ένα λιγότερο ντοκιμαντερίστικο ύφος κι ένα περισσότερο θεληματικό αφηγηματικό τέμπο από τα συνηθισμένα, ακολουθώντας την εμπλοκή του Σαχίμπ στο χώρο του σινεμά. Ενός άστεγου εργάτη ο οποίος  προσλαμβάνεται για την κατασκευή των σκηνικών σε μία ταινία με θέμα τον Χίτλερ. Μετά από μια σειρά συμπτώσεων θα του προσφερθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος και ταυτόχρονα η ευκαιρία να σώσει τη γυναίκα που αγαπά. Η πραγματικότητα της ταινίας και η αληθινή ζωή, όμως, θα μπερδευτούν με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Το κοινωνικό μελόδραμα του Χουμάν Σεγέντι, με βραβεία καλύτερης ταινίας και αντρικού ρόλου στο τμήμα "Ορίζοντες" του φεστιβάλ Βενετίας, είναι γραμμένο με σεναριακή στιβαρότητα, ερμηνευμένο με συγκινητική πειθώ και σκηνοθετημένο με νεύρο και ένταση. Δεν φοβάται τα πλούσια, έντονα συναισθήματα και παράλληλα κάνει σαφή, μέσα από τη σχέση ιστορίας/κινηματογράφου/καθημερινότητας, τις αλληγορικές του προθέσεις. Σαρκάζει πικρά τον αμοραλισμό της κάθε εξουσίας, ακτινογραφεί τις ταξικές συγκρούσεις της ιρανικής πραγματικότητας και μας θυμίζει την αέναη επανάληψη της ιστορίας σαν τραγική φάρσα.

Ιράν. 2022. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Jang-e Jahani Sevom / World War III
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 117 '
  • Σουμάν Σεϊγεντί

Ένας άστεγος εργάτης προσλαμβάνεται για την κατασκευή των σκηνικών σε μία ταινία με θέμα τον Χίτλερ. Από μια σειρά συμπτώσεων, του προσφέρεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος, αλλά και η ευκαιρία να σώσει τη γυναίκα που αγαπά. Η πραγματικότητα της ταινίας, όμως, θα μπερδευτεί με την αληθινή ζωή, με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ας περιμένουν οι γυναίκες" (και) με live μουσική απόψε στην Τεχνόπολη

Το καλτ φιλμ του Σταύρου Τσιώλη θα προβληθεί με όλα τα τραγούδια του ερμηνευμένα επί σκηνής από την Babis Batmanidis Co(m)pany.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2025

Ο Τζιμ Τζάρμους έκανε ανατροπή και απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία

Σχεδόν από το πουθενά ο Αμερικανός σκηνοθέτης θριάμβευσε στη Μόστρα με το "Father Mother Sister Brother".

Ταινίες με κλοπές που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Ληστείες, προδοσίες και ακραίες παρεξηγήσεις που παίζουν στις μαρκίζες των κινηματογράφων αυτές τις μέρες.

Φεστιβάλ Βενετίας: Φαβορί και αουτσάιντερ

Οι προβλέψεις της τελευταίας στιγμής για τα βραβεία λένε πως "Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ" δεν έχει αντίπαλο, το "No Other Choice" του Παρκ Τσαν-γουκ κοιτάζει ψηλά και ο Λάνθιμος δύσκολα θα φύγει από το Λίντο με άδεια χέρια.

Οι 51 μικρού μήκους που διαγωνίζονται στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι που διεκδικούν τα βραβεία του τμήματος "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες".

Τζένιφερ Λόρενς & Ρόμπερτ Πάτινσον ερωτευμένοι μέχρι θανάτου στο "Die My Love"

Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της κορυφαίας σκηνοθέτριας Λιν Ράμσεϊ ("Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν").

Η ελληνική "Αρκουδότρυπα" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το ντεμπούτο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου απέσπασε το σημαντικό βραβείο Europa Cinemas Label χάρη στο οποίο η ταινία θα μπορέσει να διανεμηθεί σε σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου.