Μπλε Φεγγάρι

2,5

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Σαν Σεμπαστιάν για ένα ντοκιμαντερίστικα ειλικρινές και σκηνοθετημένο με ένταση, αλλά δραματικά «άψητο» κοινωνικό δράμα φεστιβαλικής κατανάλωσης της ρουμάνικης σχολής.

Ble fegari

Πρωταγωνίστρια και συνσεναριογράφος του τολμηρού "Σονάτα σε Κλειστό Δωμάτιο" (2016) του Άντριαν Σιτάρου, η Αλίνα Γκριγκόρε κάθεται για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη για ένα οικογενειακό δράμα γυναικείας χειραφέτησης στην ίδια κινηματογραφική παράδοση. Αυτή του ρουμάνικου σινεμά, το οποίο ψηλαφίζει με ανεπιτήδευτη επιμονή και θαρραλέο ρεαλισμό μια κοινωνική πραγματικότητα σημαδεμένη από πολιτικά, ψυχολογικά και πολιτισμικά τραύματα.

Η αεικίνητη κάμερα της Γκριγκόρε ακολουθεί κατά πόδας την Ιρίνα, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να φύγει για σπουδές στο Βουκουρέστι, μακριά από τον οικογενειακό κλοιό που την κάνει να ασφυκτιά. Μια σύντομη και περιπετειώδης ερωτική σχέση, όμως, θα περιπλέξει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά της. Πόσο βαθιά φτάνει η ορατή κι αόρατη βία που διατηρεί τις ενδοοικογενειακές (και κοινωνικές) ισορροπίες; Πόσο μεθοδικά καλλιεργεί τις ανισότητες η πατριαρχία και ο επαρχιωτισμός; Οι απαντήσεις (παρα)είναι προφανείς και χαρίζουν το βραβείο καλύτερης ταινίας του Σαν Σεμπαστιάν σε μια ντοκιμαντερίστικα ειλικρινή και σκηνοθετημένη με ένταση, αλλά δραματικά "άψητη" περιπέτεια ενηλικίωσης φεστιβαλικής κατανάλωσης.

Ρουμανία. 2021. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Μπλε Φεγγάρι

Crai Νou / Blue Moon
2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 85 '
  • Αλίνα Γκριγκόρε

Η Ιρίνα προσπαθεί με κάθε τρόπο να φύγει για σπουδές στο Βουκουρέστι, μακριά από τον οικογενειακό κλοιό που την κάνει να ασφυκτιά. Μια σύντομη και περιπετειώδης ερωτική σχέση, όμως, θα περιπλέξει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ας περιμένουν οι γυναίκες" (και) με live μουσική απόψε στην Τεχνόπολη

Το καλτ φιλμ του Σταύρου Τσιώλη θα προβληθεί με όλα τα τραγούδια του ερμηνευμένα επί σκηνής από την Babis Batmanidis Co(m)pany.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2025

Ο Τζιμ Τζάρμους έκανε ανατροπή και απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία

Σχεδόν από το πουθενά ο Αμερικανός σκηνοθέτης θριάμβευσε στη Μόστρα με το "Father Mother Sister Brother".

Ταινίες με κλοπές που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Ληστείες, προδοσίες και ακραίες παρεξηγήσεις που παίζουν στις μαρκίζες των κινηματογράφων αυτές τις μέρες.

Φεστιβάλ Βενετίας: Φαβορί και αουτσάιντερ

Οι προβλέψεις της τελευταίας στιγμής για τα βραβεία λένε πως "Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ" δεν έχει αντίπαλο, το "No Other Choice" του Παρκ Τσαν-γουκ κοιτάζει ψηλά και ο Λάνθιμος δύσκολα θα φύγει από το Λίντο με άδεια χέρια.

Οι 51 μικρού μήκους που διαγωνίζονται στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι που διεκδικούν τα βραβεία του τμήματος "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες".

Τζένιφερ Λόρενς & Ρόμπερτ Πάτινσον ερωτευμένοι μέχρι θανάτου στο "Die My Love"

Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της κορυφαίας σκηνοθέτριας Λιν Ράμσεϊ ("Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν").

Η ελληνική "Αρκουδότρυπα" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το ντεμπούτο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου απέσπασε το σημαντικό βραβείο Europa Cinemas Label χάρη στο οποίο η ταινία θα μπορέσει να διανεμηθεί σε σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου.