Στον Ανοιχτό Δρόμο

3

Ο συννεφιασμένος ρεαλισμός της Κέλι Ρέιχαρντ, ο πίνακας του Άντριου Γουέιεθ «Christina’s world» και το απέραντο αμερικανικό τοπίο εμπνέουν ένα αργό, μελαγχολικό και υπνωτιστικό χρονικό θηλυκής ενηλικίωσης.

Ston anixto dromo

Πίνακας του 1948, το "Christina’s world" του Άντριου Γουέιεθ θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα ζωγραφικά έργα του προηγούμενου αιώνα, αριστούργημα σύνθεσης και ατμόσφαιρας. Επηρεασμένη από την "αύρα" του και το απέραντο αμερικανικό τοπίο, η Μάριαν Ματίας μάς ταξιδεύει ως τον "κόσμο της Χας". Αυτόν μιας 18χρονης κοπέλας που μεγαλώνει με τον πατέρα της σε μια αγροτική περιοχή των μεσοδυτικών πολιτειών. Όταν ο τελευταίος πεθάνει ξαφνικά, εκείνη καλείται να πραγματοποιήσει την επιθυμία του να θαφτεί στην πόλη όπου γεννήθηκε. Άβγαλτη, αλλά και θαρραλέα, θα συνοδεύσει το φέρετρο με το τραίνο ως την πολιτεία του Ιλινόι. Εκεί θα γνωρίσει τον Γουίλ, ένα μοναχικό, ευαίσθητο άντρα που έχει έρθει να εργαστεί στην περιοχή για να στηρίξει την οικογένειά του.

Ο συννεφιασμένος ρεαλισμός της Κέλι Ρέιχαρντ είναι η άλλη έντονη επιρροή της Ματίας, η οποία αποτυπώνει με αργά, ακίνητα και μελαγχολικά, εικαστικής αρτιότητας πλάνα την αλληλεπίδραση "εσωτερικού" και εξωτερικού τοπίου στον ψυχισμό της Χας. Η γη, ως αναφορά στο σταθερό, το αμετακίνητο, αντιπαραβάλλεται στον ουρανό και τα ταξιδιάρικα πουλιά του. Η έννοια της ιδιοκτησίας (που χάνεται) δίνει τη θέση της στην "ευέλικτη" εργασία. Η γενέτειρα γίνεται τόπος ταφής, αλλά η υπόλοιπη ζωή βρίσκεται κάπου αλλού. Έτσι, ο μακρινός αμερικανικός ορίζοντας μετατρέπεται σε ανοιχτό κάλεσμα ταξιδιού προς την ενηλικίωση, το οποίο ξεκινά με συναισθήματα θλίψης, οργής, περιέργειας και προχωρά σε έναν ατέλειωτο δρόμο προς το άγνωστο.

ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία. 2022. Διάρκεια: 76΄. Διανομή: HERETIC

Περισσότερες πληροφορίες

Στον Ανοιχτό Δρόμο

Runner
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 76 '
  • Μαριάν Ματίας

Η Χας είναι μια 18χρονη κοπέλα που μεγαλώνει με τον πατέρα της σε μια αγροτική περιοχή των μεσοδυτικών πολιτειών. Όταν ο τελευταίος πεθάνει ξαφνικά, η Χας καλείται να πραγματοποιήσει την επιθυμία του να θαφτεί στην πόλη όπου γεννήθηκε. Εκεί θα γνωρίσει τον Γουίλ, ένα μοναχικό νεαρό άνδρα με καλλιτεχνική κλίση που εργάζεται για να στηρίξει την οικογένειά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.