Νοσταλγία

2,5

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Nostalgia

Η Νάπολη καλοκαιριάτικη και λαμπερή, η Νάπολη ζωγραφισμένη σε γήινους, φθινοπωρινούς τόνους. Ο Φελίτσε επιστρέφει μετά από 40 χρόνια στην πρωτεύουσα της Καμπανίας, έχοντας στην καρδιά του μια πόλη η οποία έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια^ και όχι μόνο στα χρώματα. Ξαναβρίσκει τη γερασμένη πλέον μητέρα του και περιπλανιέται στα γνώριμά του μέρη. Αναζητά τον παιδικό φίλο του Ορέστη, με τον οποίο πέρασε τα πιο ξένοιαστα χρόνια του, ξεκινώντας μαζί τις μάγκικες μικροπαρανομίες. Μαθαίνει όμως ότι αυτός έχει γίνει αρχηγός μιας από τις φαμίλιες της Καμόρα και παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις των ανθρώπων της γειτονιάς, όπως του αφοσιωμένου στην προστασία των μικρών παιδιών ιερέα Ντον Λουίτζι, εκείνος επιδιώκει να τον συναντήσει.  

Τα φλασμπακς επιστρέφουν σαν σιωπηλά Super 8 φιλμάκια, κρατώντας τον Φελίτσε σε μια χαμένη προ καιρού Ριόνε Σανιτά. Μια υποβαθμισμένη συνοικία της Νάπολης δραματικά αλλαγμένη πλέον. Οι λόγοι που έδιωξαν από εκεί τον ήρωά μας αποκαλύπτονται σιγά σιγά κι εκείνος προσπαθεί να "τους πάρει πίσω". Να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Είναι αιχμάλωτος μιας συναισθηματικής μελαγχολίας η οποία τον εμποδίζει να αναγνωρίσει τις αλλαγές των καιρών και να διαβάσει τα απειλητικά σημάδια τους. Βέρος Ναπολιτάνος, ο Μάριο Μαρτόνε ("Ο Θάνατος Ενός Ναπολιτάνου Μαθηματικού", "Βάναυση Αγάπη") περιγράφει το τέλος του παλιού κόσμου σε ένα γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη, σεναριακά δύσκαμπτη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας. Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Ερμάνο Ρέα, μεταφέρει όλη τη γόνιμη θλίψη του στο κουρασμένο, παγιδευμένο στο χθες βλέμμα ενός συγκινητικού Πιερφραντσέσκο Φαβίνο ("Ο Προδότης").

Ιταλία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Νοσταλγία

Nostalgia
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 117 '
  • Μάριο Μαρτόνε

Ύστερα από 40 χρόνια, ο Φελίτσε επιστρέφει στη Νάπολη. Ξανασυναντά τη μητέρα του, γερασμένη πλέον, περιπλανιέται στα γνώριμά του μέρη και αναζητά τον φίλο του Ορέστη, ο οποίος έχει γίνει αρχηγός μιας από τις φαμίλιες της Καμόρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Off The Rails": Ένα ντοκιμαντέρ για το παρκούρ έρχεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το CineDoc παρουσιάζει την ιστορία δύο εφήβων της αγγλικής εργατικής τάξης οι οποίοι αψηφούν τη βαρύτητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

"Αστερίξ και Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα": Η επιστροφή ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μπλοκμπάστερ

Γκιγιόμ Κανέ, Ζιλ Λελούς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Βενσάν Κασέλ, ακόμα και τον ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς συναντάμε στη διανομή της νέας γαλλικής περιπέτειας που εμπνέεται από τα αγαπημένα κόμιξ των Αλμπέρ Ουντερζό και Ρενέ Γκοσινί.

Αστερίξ και Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα

Πρωτότυπη ιστορία που μένει πιστή στο πνεύμα των Ουντερζό και Γκοσινί, χωρίς να εκμεταλλεύεται πλήρως τον ανατολίτικο εξωτισμό. Συμπαθής ο καινούριος Οβελίξ Ζιλ Λελούς, απολαυστικός ο Καίσαρας Βενσάν Κασέλ, αναιμικός ο πρωταγωνιστής (και σκηνοθέτης) Γκιγιόμ Κανέ.

Χτύπος στην Καλύβα

Ατμοσφαιρικός και σεναριακά ευρηματικός όπως πάντα, ο δημιουργός της "Έκτης Αίσθησης" εκτροχιάζει το υποβλητικό θρίλερ του σε μια αδέξια, χοντροκομμένη παραβολή πάνω στον εγωισμό, τη θυσία και την κοινωνική "απομόνωση".

Η Αυτοκρατορία του Φωτός

Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία, ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, τα απλά και βασικά από τον σεναριογράφο – σκηνοθέτη Σαμ Μέντες ("American Beauty").

Μέρες Ξηρασίας

Πολιτική καταγγελία σκηνοθετημένη με σφρίγος σαν αποπνικτικό ψυχολογικό θρίλερ. Πλήθος φεστιβαλικών συμμετοχών και βραβείων, από τις Κάνες ως την Θεσσαλονίκη.

Καθαρτήριο

Σπονδυλωτό κοινωνικό δράμα με στοιχεία μαύρου χιούμορ. Έντονα αλληγορικό όσο και παντελώς άνισο, δυσκολεύεται να ενοποιήσει τη σκηνοθετική στιβαρότητα με τη σεναριακή αφέλεια.