Νοσταλγία

2,5

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Nostalgia

Η Νάπολη καλοκαιριάτικη και λαμπερή, η Νάπολη ζωγραφισμένη σε γήινους, φθινοπωρινούς τόνους. Ο Φελίτσε επιστρέφει μετά από 40 χρόνια στην πρωτεύουσα της Καμπανίας, έχοντας στην καρδιά του μια πόλη η οποία έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια^ και όχι μόνο στα χρώματα. Ξαναβρίσκει τη γερασμένη πλέον μητέρα του και περιπλανιέται στα γνώριμά του μέρη. Αναζητά τον παιδικό φίλο του Ορέστη, με τον οποίο πέρασε τα πιο ξένοιαστα χρόνια του, ξεκινώντας μαζί τις μάγκικες μικροπαρανομίες. Μαθαίνει όμως ότι αυτός έχει γίνει αρχηγός μιας από τις φαμίλιες της Καμόρα και παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις των ανθρώπων της γειτονιάς, όπως του αφοσιωμένου στην προστασία των μικρών παιδιών ιερέα Ντον Λουίτζι, εκείνος επιδιώκει να τον συναντήσει.  

Τα φλασμπακς επιστρέφουν σαν σιωπηλά Super 8 φιλμάκια, κρατώντας τον Φελίτσε σε μια χαμένη προ καιρού Ριόνε Σανιτά. Μια υποβαθμισμένη συνοικία της Νάπολης δραματικά αλλαγμένη πλέον. Οι λόγοι που έδιωξαν από εκεί τον ήρωά μας αποκαλύπτονται σιγά σιγά κι εκείνος προσπαθεί να "τους πάρει πίσω". Να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Είναι αιχμάλωτος μιας συναισθηματικής μελαγχολίας η οποία τον εμποδίζει να αναγνωρίσει τις αλλαγές των καιρών και να διαβάσει τα απειλητικά σημάδια τους. Βέρος Ναπολιτάνος, ο Μάριο Μαρτόνε ("Ο Θάνατος Ενός Ναπολιτάνου Μαθηματικού", "Βάναυση Αγάπη") περιγράφει το τέλος του παλιού κόσμου σε ένα γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη, σεναριακά δύσκαμπτη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας. Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Ερμάνο Ρέα, μεταφέρει όλη τη γόνιμη θλίψη του στο κουρασμένο, παγιδευμένο στο χθες βλέμμα ενός συγκινητικού Πιερφραντσέσκο Φαβίνο ("Ο Προδότης").

Ιταλία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Νοσταλγία

Nostalgia
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 117 '
  • Μάριο Μαρτόνε

Ύστερα από 40 χρόνια, ο Φελίτσε επιστρέφει στη Νάπολη. Ξανασυναντά τη μητέρα του, γερασμένη πλέον, περιπλανιέται στα γνώριμά του μέρη και αναζητά τον φίλο του Ορέστη, ο οποίος έχει γίνει αρχηγός μιας από τις φαμίλιες της Καμόρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.