Η Ιστορία Μιας Μυθιστοριογράφου

3

Αργυρή Άρκτος στο φεστιβάλ Βερολίνου για μια μινιμαλιστική ιστορία τυχαίων συναντήσεων, ρεαλιστικών ανησυχιών, παιχνιδιάρικων στοχασμών και πολύτιμων σινε-λεπτομεριών πάνω στη σχέση ζωής και τέχνης.

H_istoria_mias_mithistoriografou

Ο 62χρονος Χονγκ Σανγκ-σου αντιπροσωπεύει τη χαμηλότονη και λιγότερο θεαματική πλευρά του κορεατικού σινεμά, το οποίο με αιχμές του δόρατος το συναρπαστικό στιλιζάρισμα των Μπονγκ Τζουν-χο και Παρκ Τσαν-γουκ έχουν γοητεύσει την παγκόσμια κινηματογραφία. Ό,τι συναρπαστικό συμβαίνει στις ταινίες του Σανγκ-σου, όμως, είναι καλά κρυμμένο πίσω από μια μινιμαλιστική πλοκή και μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η οποία ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη διασκεδαστική ελαφρότητα και την οξυδερκή ψυχολογική παρατήρηση. Γι’ αυτό και έχει αποκληθεί "Γούντι Άλεν της Κορέας", αν και θα μπορούσε άνετα να συγκριθεί και με τον Γάλλο Ερίκ Ρομέρ. Έναν φαινομενικά στατικό και φλύαρο δημιουργό, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ένας από τους πρωτοπόρους της μοντέρνας "εσωτερικής" κινηματογραφικής περιπέτειας και κορυφαίος υπερασπιστής της ισοτιμίας λόγου και εικόνας στην έβδομη τέχνη.

Από το 1996 στην καρέκλα του σκηνοθέτη, ο Χονγκ Σανγκ-σου έχει ήδη στις πλάτες του μια φιλμογραφία σχεδόν 30 μεγάλου μήκους ταινιών - στη χώρα μας έχουν προβληθεί τα "Στη Χώρα των Άλλων", "Η Επόμενη Μέρα Μιας Σχέσης" και "Η Γυναίκα που Έφυγε" - με βραβεία σε όλα τα κορυφαία διεθνή φεστιβάλ. Η ασπρόμαυρη "Ιστορία Μιας Μυθιστοριογράφου" απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου, πιστή στο λιτό και ατάραχο ύφος του Κορεάτη auteur. Γυρισμένη με λιγότερο από 30 συνολικά πλάνα (ο αντίστοιχος μέσος όρος μιας σύγχρονης ταινίας είναι 1.250), τα περισσότερα ακίνητα, ακολουθεί μια καταξιωμένη συγγραφέα η οποία ταξιδεύει για να επισκεφτεί τη διευθύντρια ενός βιβλιοπωλείου, μια νεαρότερη συνάδελφό της που έχει καιρό να δει. Αφού μιλήσουν, θα περιπλανηθεί στην περιοχή, όπου πρώτα θα συναντήσει ένα σκηνοθέτη με τη γυναίκα του και κατόπιν μια ηθοποιό, την οποία εκείνη θα προσπαθήσει να πείσει να κάνουν μαζί μια ταινία.

Τυχαίες γνωριμίες, ρεαλιστικές ανησυχίες και παιχνιδιάρικοι στοχασμοί συνθέτουν το παζλ ενός καλλιτεχνικού μικρόκοσμου ο οποίος αναρωτιέται πάνω στις έννοιες της έμπνευσης, της δημιουργίας και της αφήγησης μιας ιστορίας. Αναγνωρίσιμος, φέρελπις, βετεράνος, εμπορικός ή περιθωριακός, ο κάθε δημιουργός αναμετράται διαρκώς με τα ίδια θεμελιώδη ερωτήματα, τα οποία ο Χονγκ Σανγκ-σου "φυτεύει" μέσα σε χαλαρές, casual συνομιλίες, οι οποίες αναδεικνύουν την περίπλοκη ψυχολογία των χαρακτήρων χάρη στη διακριτική, μα μεθοδική προσοχή την οποία αυτός δείχνει στις πολύτιμες σινε-λεπτομέρειες. Γιατί δεν είναι μόνο οι ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές (θεατρικές, λογοτεχνικές, μουσικές…) ιστορίες που συνήθως κρύβουν αντιθέσεις, ερωτήματα και σκέψεις δυσδιάκριτες με την πρώτη ματιά. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και όλοι οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, στην οποία ο Σανγκ-σου ανακαλύπτει έναν αόρατο θησαυρό από συναρπαστικά διλήμματα, εδώ εστιασμένα πάνω στις ανεκπλήρωτες επιθυμίες, τους κοινωνικούς ρόλους και την πάντα απρόβλεπτη σχέση ζωής και τέχνης.

Α/Μ. Ν. Κορέα. 2022. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ιστορία Μιας Μυθιστοριογράφου

So-seol-ga-ui Yeong-hwa / The Novelist's Film
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 92 '
  • Χονγκ Σανγκ-σου

Μια συγγραφέας επισκέπτεται ένα βιβλιοπωλείο, το οποίο διευθύνει μια συνάδελφος που έχει καιρό να δει. Σε μια βόλτα θα γνωρίσει πρώτα ένα σκηνοθέτη και κατόπιν μια ηθοποιό, την οποία θα προσπαθήσει να πείσει να κάνουν μαζί μια ταινία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".