Η Λεοπάρδαλη του Χιονιού

3

Σεζάρ ντοκιμαντέρ για ένα μυσταγωγικό ταξίδι σ’ έναν αόρατο για τη δυτική πραγματικότητα κόσμο και στην εποχή που «άνθρωποι, ζώα και θεοί συνομιλούσαν μεταξύ τους».

H_leopardali_tou_xioniou

Συγγραφέας και φυσιοδίφης, ο Γάλλος Σιλβέν Τεσόν μάς έγινε κινηματογραφικά γνωστός από το "Στα Δάση της Σιβηρίας" (2016) του Σαφί Νεμπού. Μια λυρική, βασισμένη σε βιβλίο του ιστορία επιβίωσης στην άγρια φύση της λίμνης Βαϊκάλης. Λίγα χρόνια αργότερα και χίλια περίπου χιλιόμετρα νοτιανατολικότερα, ο ίδιος συνοδεύει τον διακεκριμένο φωτογράφο άγριας ζωής Βενσάν Μινιέ στα οροπέδια του Θιβέτ και σε μια παράτολμη αποστολή. Την αναζήτηση της λεοπάρδαλης του χιονιού, ενός από τα πλέον απρόσιτα αιλουροειδή. "Οι πιθανότητες επιστροφής με άδεια χέρια είναι μεγάλες, μου είπε", διηγείται ο Τεσόν για τον Μινιέ. "Τούτη η αποδοχή της αβεβαιότητας μου φαινόταν πολύ αριστοκρατική - κι ως τέτοια αμιγώς αντιμοντέρνα".

Χειμώνας σε υψόμετρο πέντε χιλιάδων μέτρων, πολύωρο καρτέρι, κρύο, χιόνι, απομόνωση και ατέλειωτη σιωπή. Συνομιλώντας με το αόρατο, ο Μινιέ απαθανατίζει τη σπάνια πανίδα των Ιμαλαΐων και εξηγεί στον Τεσόν τη βιωματική – εντελώς αντιμοντέρνα - σχέση του με τη φύση, κάτι σχεδόν ακατάληπτο για ένα σύγχρονο άνθρωπο του άστεως. Περικυκλωμένος από ένα μαγευτικό τοπίο και περιμένοντας καρτερικά την εμφάνιση της λεοπάρδαλης, ο τελευταίος ανακαλύπτει την αξία της υπομονής ως στάση ζωής (ο ανταγωνισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ταχύτητα) και την επιστροφή στο ένστικτο ως οδό αποκάλυψης ξεχασμένων αληθειών. Κι ο φακός της πρωτοεμφανιζόμενης Μαρί Αμιγκέ μετατρέπει την εμπειρία των Μινιέ και Τεσόν σ’ ένα βραβευμένο με Σεζάρ ντοκιμαντέρ - μυσταγωγικό ταξίδι σε έναν αόρατο για τη δυτική πραγματικότητα κόσμο και στην εποχή κατά την οποία "άνθρωποι, ζώα και θεοί συνομιλούσαν μεταξύ τους" ακούγοντας την ουράνια μουσική των Γουόρεν Έλις και Νικ Κέιβ.

Γαλλία. 2021. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Η Λεοπάρδαλη του Χιονιού

La Panthère des Neiges / The Velvet Queen
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2021
  • Διάρκεια: 92 '
  • Μαρί Αμιγκέ

Ο διακεκριμένος φωτογράφος άγριας ζωής Βενσάν Μινιέ και ο συγγραφέας Σιλβέν Τεσόν απαθανατίζουν την πανίδα των οροπεδίων του Θιβέτ, αναζητώντας τη λεοπάρδαλη του χιονιού, ένα από τα πλέον απρόσιτα αιλουροειδή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.