Χειροπαλαιστής

3,5

Ακολουθώντας τον αδελφό του στο κυνήγι του (νέο)ελληνικού ονείρου, ο σκηνοθέτης των «Μαγνητικών Πεδίων» περιγράφει διεισδυτικά, διασκεδαστικά και συγκινητικά μια κοινωνική πραγματικότητα γεμάτη πολλαπλές αντιφάσεις.

Xiropalestis

Πριν περάσει πίσω από την κάμερα το 2020 με το βραβευμένο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "Ο Χειροπαλαιστής", ο Γιώργος Γούσης ήταν ήδη ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δημιουργούς κόμικς της νέας γενιάς ("Ερωτόκριτος", "Φεστιβάλ", "Ληστές"). Στις χάρτινες ιστορίες του η παλιά Ελλάδα, οι μύθοι της και η λαογραφική της παράδοση κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως συμβαίνει τόσο στον 22λεπτο "Χειροπαλαιστή" όσο και στα μυθοπλαστικά "Μαγνητικά Πεδία" που ακολούθησαν. Τώρα που ο ίδιος επιστρέφει στην ιστορία του αδελφού του για να την "εξελίξει" και να την απλώσει σε ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, επιβεβαιώνει πως η προσέγγισή του στην ελληνική επαρχία και τους αντιηρωικούς φυγάδες της αστικής ζωής δεν διαθέτει καμιά γραφικότητα ή ωραιοποιητική διάθεση.

Ο 26χρονος Παναγιώτης Γούσης, ερασιτέχνης χειροπαλαιστής, έχει μετακομίσει από την Αθήνα στο χωριό των γονιών του στην Ήπειρο, όπου έχει ανοίξει ένα καφενείο. Η καθημερινότητά του, αν και επικερδής οικονομικά, του δημιουργεί ασφυξία και έτσι αποφασίζει να ξαναγυρίσει στην πρωτεύουσα. Ανοίγει ένα μικρό καφέ - ταχυφαγείο στον Ασπρόπυργο και προσπαθεί να ενταχθεί στην πολύβουη ρουτίνα της μεγαλούπολης, ενώ προπονείται πιο εντατικά σε ένα κοντινό γυμναστήριο ονειρευόμενος μια επαγγελματική καριέρα στη χειροπάλη (bras de fer).

Αποτυπώνοντας με διεισδυτική ματιά, αλλά και τρυφερό χιούμορ, αυτή τη διαδρομή, ο Γιώργος Γούσης φέρνει μπροστά στην κάμερά του ολόκληρη την νεοελληνική πραγματικότητα. Αυτήν η οποία από τη μια σπρώχνει τη νέα γενιά στο κυνήγι της επιτυχίας, συνδέοντάς την άμεσα με τον ανταγωνισμό και την οικονομική καταξίωση, και από την άλλη πνίγει τα μέλη των απομονωμένων μικροκοινωνιών της στον κομφορμισμό, την ξενοφοβία και την (αυτό)περιθωριοποίηση. Αυτήν η οποία δίνει βάρος στην εικόνα, στον ατομισμό και στην υιοθέτηση τακτικών πρωταθλητισμού. Αυτήν, τέλος, που παγιδεύει του κυνηγούς του (νέο)ελληνικού ονείρου σε ένα λαβύρινθο αντιφάσεων, μέσα στον οποίο έχει χαθεί κάθε διασκεδαστική απόλαυση, όπως αυτή του αγνού παιχνιδιού, της μη ωφελιμίστικης συνδιαλλαγής ή ακόμα και της άσκοπης περιπλάνησης ("Μαγνητικά Πεδία").

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 77΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Χειροπαλαιστής

3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 77 '
  • Γιώργος Γούσης

Ο 26χρονος Παναγιώτης, ιδιοκτήτης ενός επαρχιακού καφενείου, δεν αντέχει άλλο τη νοοτροπία της μικρής κοινωνίας και αποφασίζει να μετακομίσει στην Αθήνα για να κυνηγήσει τα όνειρά του και να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα της χειροπάλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.