Zombi Child

3

Τολμηρή σύζευξη βουντού θρίλερ και δράματος ενηλικίωσης. Ατμοσφαιρική, κινηματογραφικά ευρηματική και αλληγορικά (υπερβολικά) πολυδιάστατη - από τη γυναικεία σεξουαλικότητα ως την αποικιοκρατία.

Zombi_child

Από τη χυδαιότητα της βιομηχανίας του πορνό ("Ο Πορνογράφος") ως την κομψότητα της υψηλής ραπτικής ("Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή") και τη χλιδή των αριστοκρατικών απολαύσεων ("Οίκος Ανοχής"), η κινηματογραφική ματιά του Μπερτράν Μπονελό είναι πάντα βαθιά μελαγχολική. Τολμηρός θεματικά ο ίδιος, πολιτικός στην προσέγγισή του, αλλά συχνά ανοικονόμητος κι αυτάρεσκος, όσο εγκεφαλικός, άλλο τόσο ανήσυχος παραμένει ως δημιουργός.

Το "Zombi Child", από τις καλύτερες στιγμές της φιλμογραφίας του, επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω, πρώτα ως αφηγηματική επιλογή, η οποία εμπλέκει δυο διαφορετικές(;) ιστορίες. Η πρώτη ξεκινάει στην Αϊτή του 1962, όπου ένας άνδρας επιστρέφει από τους νεκρούς, για να βρεθεί σκλάβος – ζόμπι σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων. Η δεύτερη ιστορία εξελίσσεται μισό αιώνα μετά σε ένα πρωτοκλασάτο σχολείο θηλέων του Παρισιού. Εκεί μια Αϊτινή μαθήτρια θα γίνει φίλη με μια ομάδα νεαρών Γαλλίδων, στις οποίες θα εξομολογηθεί την ένα παλιό οικογενειακό μυστικό της.

Ο Μπονελό επιχειρεί μια ριψοκίνδυνη σύζευξη βουντού θρίλερ και δράματος ενηλικίωσης με μια σκηνοθετική ευρηματικότητα η οποία δεν σε αφήνει να μαντέψεις ούτε την εξέλιξη τις πλοκής ούτε τις αληθινές προθέσεις του. Ατμοσφαιρική, γοητευτικά ανισόρροπη και συναισθηματικά ανησυχητική, η ταινία του συνδέει με ένα αόρατο νήμα τη γυναικεία σεξουαλικότητα, αποπροσανατολισμένη κι ανεξέλεγκτη, με την αποικιοκρατία, οι ιδέες της οποίας επιστρέφουν από τους νεκρούς (το παρελθόν) στο σήμερα. Υπερβολικά πολυδιάστατη, η αλληγορία του απλώνεται ακόμα μακρύτερα (ο τυπολατρικός εθνικισμός, η ερμηνεία της Ιστορίας, το κόστος της χαμένης αθωότητας, οι πολλαπλές έννοιες της επανάστασης), κορυφώνεται εκρηκτικά και ίσως λιγάκι αδέξια, αλλά δεν φοβάται να προκαλέσει το σινεφίλ θεατή, να "διασχίσει" τα κινηματογραφικά είδη και να αναμετρηθεί με τη μυθολογία τους.

Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Zombi Child

3
  • Σινεφίλ
  • 2019
  • Διάρκεια: 103 '
  • Μπερτράν Μπονελό

Στην Αϊτή του 1962 ένας άνδρας επιστρέφει από τους νεκρούς, για να βρεθεί σκλάβος σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων. Μισό αιώνα μετά, σε ένα σχολείο του Παρισιού, μια Αϊτινή μαθήτρια εξομολογείται ένα παλιό οικογενειακό μυστικό στις νέες φίλες της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.